فرسایش خاکِ مراتع زنجان را دریابیم + تصاویر


فرسایش خاکِ مراتع زنجان را دریابیم + تصاویر

فرسایش خاک سالانه موجب از دست رفتن میلیون‌ها تن خاک با ارزش می‌شود در صورتی که تولید ۲.۵ سانتی‌متر از همین خاک در شرایط بسیار ایده آل از لحاظ اضافه شدن ماده آلی و کشاورزی مناسب، حداقل ۳۰ سال زمان لازم دارد، این شرایط مراتع منطقه را نیز تهدید می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، فرسایش خاک همواره در طبیعت رخ می‌دهد و عوامل طبیعی همانند آب، باد و غیرطبیعی مانند انسان و دام بر آن اثرگذار است، اما بیش‌ترین فرسایش خاک در طبیعت توسط باران اتفاق می‌افتد و در مواردی سیلاب حاصل موجب از بین رفتن میلیون‌ها تن خاک طی زمان بسیار اندک می‌شود.

از طرفی سرعت تشکیل خاک در طبیعت بسیار بالا است به طوری که در شرایط طبیعی 300 سال زمان می‌برد تا 2.5 سانتی‌متر به ضخامت خاک افزوده شود، اما اگر در این شرایط کشت و کار انجام گیرد سرعت تشکیل به 100 سال کاهش می‌یابد، در صورتی که اصولی کار شود و ماده آلی نیز به خاک اضافه شده در شرایط کشاورزی این زمان به 30 سال کاهش می‌یابد.

غالبا فعالیت‌های انسان در طبیعت همچون شخم یا کشاورزی نادرست، چرای نادرست دام، استفاده نادرست از جنگل، کارهای عمرانی مثل جاده سازی، معدن‌کاوی، سد سازی موجب بالا رفتن سرعت فرسایش در طبیعت می‌شود.

در بین عوامل اثرگذار بر فرسایش آبی، باران‌هایی با شدت بالا با مدت کوتاه به دلیل عدم داشتن زمان جهت نفوذپذیری اثرات تخریبی بسیار بالایی دارند که در صورت نبود پوشش گیاهی در سطح خاک اثر تشدید شده و در نهایت سیلاب‌هایی با قدرت بالا ایجاد می کنند که بهار سال جاری بارش های شدید کوتاه‌مدت بسیاری از استان‌های کشور را تحت تاثیر قرار داد و خسارات جبران ناپذیری ایجاد کرد.

وجود پوشش گیاهی به دلیل افزایش میزان نفوذ آب در خاک، تثبیت خاک توسط ریشه و کاهش سرعت حرکت رواناب بسیار اثر دارد و می‌طلبد تا مراتع استان از ورود بی‌موقع دام حفظ شود که با این امر علاوه برحفظ پوشش گیاهی مراتع، فرسایش خاک توسط قطرات باران نیز تا حدودی کاهش می‌یابد از طرف دیگر سرعت رواناب آب‌های به هم پیوسته سطحی حاصل از بارش نیز کاهش یافته در نهایت قدرت تخریبی خاک توسط آن نیز پایین‌تر می‌رود که می‌توان جهت حفظ مراتع مستعد فرسایش بیش‌تر در این مناطق اقدام به کشت گیاهان بومی همان منطقه کرد. 

به گفته کارشناسان حفاظت از خاک، فرسایش آبی به شکل‌های مختلفی که از جمله انواع آن فرسایش بارانی، شیاری، خندقی، هزاردره ‌ای، سیلابی، کنار رودخانه‌ای، توده‌ای و عمودی در طبیعت رخ می‌دهد که عواملی از جمله اقلیم، نوع خاک، شیب زمین، پوشش گیاهی و اقدامات مدیرتی بسیار موثر بر آن است.

در استان زنجان نیز اگر به مراتع وارد شویم انواع این فرسایش به وضوح قابل ملاحظه است و سالانه موجب از دست رفتن چندین تن خاک با ارزش استان می‌شود که پیشگیری و تشدید انواع این فرسایش نیازمند توجه بیش‌تر مسئولان استانی است.

در ادامه تصاویری از فرسایشی آبی خاکی در استان زنجان را مشاهده می نمایید: 

انتهای پیام/7557/ز

 

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon