روستاییان کوهدشت در گزند سیل؛ خانههایی که هنوز ویران است+ عکس
خزان سیل درحالی روستاییان کوهدشت را خسارتدیده از یک بارندگی کرده که هنوز ویرانی سیلهای گذشته در این شهرستان پابرجا از وعدههای روی آب است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کوهدشت، سیل امسال در لرستان از پنج فروردین 98 آغاز شد و در روزهای 12 و 13 آوار آب و خسارت شهرهای پلدختر، معممولان، کوهدشت و دلفان را فراگرفت.
سیل با ارتفاع حدود چهارمتری از سد سیمره عبور کرد و 11روستای رودبار در بخش کوهنانی شهرستان کوهدشت در محاصره قرار گرفت تا 600 میلیارد تومان خسارت به اراضی، باغات، دام و واحدهای مسکونی مردم وارد شود.
خسارات سیل کوهدشت تنها محدود به روستاهای رودبار نشد، بلکه به بخش راه، آبوفاضلاب روستایی، منابعطبیعی، شهرداریها، ابنیه روستایی، مسکن و جادههای عشایری نیز آسیب زد تا 775میلیارد تومان به زیرساختهای این شهرستان خسارت وارد شود.
سیل 98 خسارت 370میلیارد تومانی را به آسفالت، بلوار مرکز شهر، کانال مرکزی و زیرساختهای شهر کوهدشت وارد کرد، اما تنها هشت میلیارد تومان آن هم بهصورت اوراق دوساله به شهرداری این شهر اختصاص یافتهاست تا راه جبران خسارت همچنان در شهرستان کوهدشت بهکندی پیش برود.
همچنین 300 میلیون تومان برای جبران خسارت سیل در پروژههای عمرانی شهر گراب و بهصورت اوراق اختصاص داده شده، این در حالیست که سیل فروردین 98 باعث خسارت 3 میلیارد تومانی به پروژههای عمرانی این شهر بهجز پروژههای فضای سبز و خدمات شهری شدهاست.
از سوی دیگر زیربخشهای کشاورزی کوهدشت از جمله باغات، زراعت، دام و طیور، ابنیهها، جادههای بین مزارع و ایستگاههای پمپاژ کشاورزی نیز در اثر سیل بهار به میزان 120میلیارد تومان خسارت دید و علاوه بر آن بیشاز 100میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای راه در این شهرستان وارد شدهاست.
سیل با یک بارندگی
سیل فروردین 98 آب حدود 60روستای کوهدشت را قطع کرد و تردد روستاییان را به بنبست کشید بهطوریکه راه ارتباطی روستاهای منطقه رودبار در دهستان زیرتنگ سیاب مسدود شد و نیز مردمان 53روستای عشایری این شهرستان نیز در محاصره سیل قرار گرفتند.
خسارت و آثار تخریب سیل بهار کوهدشت هنوز پابرجاست که نخستین بارشهای پاییزی در روستای توهخشکه دوباره سیل به راه انداخت و یک شب بارندگی کافی بود تا اهالی این روستا را خسارتزده کند.
بگرضا جمعهپور یکی از اهالی روستای توهخشکه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید سیل پاییز 98 سبب شد که دیوار اصطبل خانهام تخریب و حدود 70 رأس دام براثر آن تلف شود.
آنطور که او معتقد است سیل تمام داروندار زندگیاش را با خود برده و از آن چیزی جز خسارت برجای نگذاشتهاست، حتی کتابهای درسی پسرش نیز در سیل از بین رفته و حالا از سال ها زندگی و کاسبی او گلولای و آوار برجای ماندهاست.
فلکناز یکی از زنان سرپرست روستای توهخشکه است که آوار سیل ستون زندگیاش را برزمین زدهاست. او در گفتوگو با تسنیم میگوید که سیل پاییز 98 به خانهاش خسارت زده است و هنوز رد سیل گذشته بر دیوارهای آوار پابرجاست.
به گفته او تاکنون هیچ خسارتی برای سیل سالهای گذشته به او پرداخت نشدهاست و حتی با قرض هم نتوانسته که دیوارهای خرابشده خانه خود را از نو بسازد.
سیل توهخشکه جبران خسارت میشود
محمدرضا آزادبخت سرپرست سابق فرمانداری کوهدشت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید که سیل پاییز 98 باعث آبگرفتگی سه واحد مسکونی در این روستا شده و به اثاثیه منزل سیلزدگان خسارت زدهاست، بنیاد مسکن موظف شدهاست که میزان خسارات سیل به این واحدهای مسکونی را برآورد و سپس جبران خسارت کند.
به گفته او 40 واحد نگهداری دام بر اثر وقوع سیل در روستای توهخشکه آسیبدیده و میزان خسارت سیل به هر واحد دامی 2میلیون تومان است، اداره جهاد کشاورزی شهرستان کوهدشت اقدامات لازم را برای جبران خسارت به این واحدهای دامی انجام خواهد داد.
آنطور که سرپرست سابق فرمانداری کوهدشت معتقد است 2واحد تجاری در این روستا نیز بر اثر وقوع سیل دچار خسارت شده، همچنین سیل باعث تلفشدن هشت رأس دام و از بین رفتن خوراک دام یکی از سیلزدگان شدهاست.
تلفشدن دام
فرجعلی امیری مدیر جهاد کشاورزی کوهدشت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید براثر بارشهای شدید پاییز 98 تعداد 40واحد دامداری سنتی در روستای توهخشکه از توابع بخش کوهنانی دچار خسارت شدهاست.
به گفته او سیل پاییز 140میلیون تومان به بخش دام شهرستان کوهدشت خسارتزده و میزان خسارت نیز به ستاد بحران لرستان گزارش شدهاست.
سیل پاییز98 در حالی به بخش دام کوهدشت خسارت زده که زیربخشهای کشاورزی این شهرستان از جمله باغات، زراعت، دام و طیور، ابنیهها، جادههای بین مزارع و ایستگاههای پمپاژ کشاورزی در سیل بهار خسارت حدود 120میلیارد تومان خسارت دید.
خانههای لرزان
جمعهپور یکی دیگر از اهای روستای توهخشکه است که در گفتوگو با تسنیم میگوید بارندگیهای پاییز 98 به زیرساختهای این روستا خسارت زدهاست و معابر کمعرض نیز امکان عبور روانآبها را ندارد و آب باران پساز سرازیرشدن جداول به سطح روستا نفوذ میکند.
آنطور که جمعهپور معتقد است روستای توهخشکه در تقسیمات بین بخش کوهنانی و شهرستان رومشکان سرگردان است و همین دوگانگی سببشده که در انجام خدمات به این روستا کوتاهی شود.
به گفته او لولهکشی گاز در روستای توهخشکه انجام و حتی علمکهای گاز نیز نصبشده، اما هنوز خانههای مردم این روستا سرد است و دیوارها و سقفهای لرزان مردمان توهخشکه را بهپای دیوارهای آفتابی کشاندهاست.
معارض گازرسانی در توهخشکه
در حالی که مردم روستای توهخشکه از عدم گازرسانی به این روستا گلایه دارند، محسن ملکی رئیس اداره گاز شهرستان کوهدشت در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از وجود معارضین در این روستا خبر میدهد و میگوید که حدود سه خانوار معارض این روستا مانع گازرسانی شدهاند و تا به حال هرچه تلاش کردهایم نتوانستهایم رضایت آنان را جلب کنیم.
به گفته او اعتبار پروژه گازرسانی به روستای توهخشکه بالغ بر یک میلیارد تومان بوده و در صورت موافقت معارضین 190 خانوار این روستا از گازرسانی بهرهمند میشوند.
ملکی میگوید تمام کارهای گازرسانی به روستای توهخشکه انجامشده و ما فقط نصب ایستگاه را داریم، همچنین 120علمک گاز در این روستا نصب شدهاست.
خزان سیل درحالی روستاییان کوهدشت را خسارتدیده از وعدههای روی آب کردهاست که هنوز زیرساختهای آسیبدیده از سیل بهار 98بازسازی نشده و راهها بهصورت موقت بازگشایی شدهاست تا همچنان بخت مردمان این دیار در پرداخت خسارتها ناکام باشد.
گزارش از فاطمه نیازی
انتهای پیام/644/ش