میل "نخستین" بودن دامن جشنواره موسیقی فجر را گرفت / بیتوجهی به گذشتگان
استفاده از واژهی «نخستین» و ندیدنِ فعالیتهای پیشینیان یکی از معضلهای مهم این روزهای جامعه هنری ایران است که وسعتش به جشنواره موسیقی فجر هم رسید.
خبرگزاری تسنیم – یاسر یگانه
روز گذشته خبری از سوی ستاد خبری سیوپنجمین جشنواره موسیقی فجر منتشر شد که از برگزاری نخستین دوره جایزه «موسیقی و رسانه» خبر میداد.
گویا مسئولان سیوپنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر حوصلهی بررسی دورههای پیشینِ این جشنواره را نداشته و ندارند. یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده جشنواره موسیقی فجر، هرگز در میان جشنوارههای مهمِ جهان قرار نگیرد، همین عدمِ بررسیِ دورههای پیشین توسطِ مسئولانِ جدید است.
یعنی هر کسی که رئیس جشنواره یا دبیر جشنواره میشود، معمولا بررسیِ عمیقی درباره آنچه در دورههای گذشته رخ داده ندارد. بیشک اگر این بررسیها دربارهی وضعیت جشنواره موسیقی فجر در دورههای گذشته به شکلی دقیق و حرفهای انجام میشد، درسهای بزرگی برای دبیران و رئیسان جشنواره در پی داشت و اکنون جشنواره موسیقی فجر در میان فستیوالهای مهمِ دنیای موسیقی جایی برای خود داشت.
اما این بررسیها انجام نشده تا شاهد این باشیم که جشنواره موسیقی فجر در سیوپنجمین دورهاش هنوز جشنوارهای مهم در سطح جهان نیست.
سال گذشته شاهد بودیم که مسئولان سیوچهارمین جشنواره موسیقی فجر، تقریبا تمام دستاوردهای دورههای پیشینِ جشنواره را کنار گذاشتند و گویی از نو ماجراجویی را آغاز کردند که در نهایت هم رویدادی برگزار شد که انتقادهای بسیاری را برانگیخت.
امسال هم بسیاری از مسئولان جشنواره موسیقی فجر تغییر کردهاند، اما گویا باز هم خبری از تغییر رویه نیست.
در متن خبری که دیروز از سوی ستاد خبری سیوپنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر منتشر شده، 9 بار از واژهی «نخستین» استفاده شده تا تاکیدی باشد بر اینکه؛ مسئولان این دوره از جشنواره نخستین کسانی هستند که به فکرشان رسیده تا جایزهای هم برای اهالی رسانه در جشنواره موسیقی فجر در نظر بگیرند.
اما به راستی اینگونه است؟
متاسفانه در سالهای گذشته در میان جامعه هنری استفاده از واژهی «نخستین» مُد شده و گویا این مسئله دامنِ جشنواره موسیقی فجر را هم گرفته است.
تا جایی که نگارنده در خاطر دارد، جشنواره موسیقی فجر در دورههای سیودوم و سیوسوم برگزیدگان بخش رسانه را معرفی و تقدیر کرد. اما مسئولان سیوپنجمین دورهی جشنواره موسیقی فجر در متن خبرشان تاکید دارند که آنها نخستین کسانی بودهاند که چنین ایدهای به ذهنشان رسیده است.
متاسفانه این رویه نشان میدهد که مسئولان سیوپنجمین دورهی جشنواره موسیقی فجر، یا اقدامهای دورههای پیشین را بررسی نکردهاند یا اینکه میخواهند هر اتفاقی را به نام خودشان ثبت کنند.
حرفهای مهدی وجدانی مدیر روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر در دورههای سیودوم و سیوسوم را بخوانید: «از آنجا که هنر و به خصوص موسیقی با رسانه پیوند دارد و حقیقتا خبرنگاران موسیقی شاید به خاطر ماهیت موسیقی شرایط سختتری دارند، در دوره سی و دوم، با همفکری تعدادی از اهالی رسانه و به منظور حمایت و پاسداشت خبرنگاران، طرحی را به مدیر جشنواره دادیم و ایشان هم استقبال کردند. ما 3 داور را جهت بررسی یکساله فعالیتهای رسانهای اعم از رسانههای مکتوب، دیداری و شنیداری، نقد، گفتوگو و ... مورد بررسی قرار دادیم و در نهایت با نظر داوران از این افراد تجلیل شد. ضمن اینکه علاوه بر این در دوره سی و دوم موسیقی فجر به طور جداگانه از چندین رسانهای که به طور مداوم اخبار موسیقی کشور را منتشر میکردند تجلیل شد. در دوره سی و سوم نیز بر همین منوال بود و جالب آنکه ما بدون هیچ جهت گیری و فقط بر پایهی احترام به اصول خبرنگاری عمل کردیم و مفتخرم اعلام کنم حتی از منتقدان جشنواره موسیقی فجر هم تجلیل کردیم؛ چون معتقد بودیم انتقادها درست بوده و شرافت رسانه و خبرنگار در اعلام آنها صادقانه بوده است.»
در همان دو دورهای که جایزهای برای اهالی رسانه در جشنواره موسیقی فجر در نظر گرفته شد، به قطع ضعفهایی در برگزاری و عملی کردنش وجود داشت. اما ایدهی پاسداشتِ مقام خبرنگاران، روزنامه نگاران و اهالی رسانه از چند سال پیش در جشنواره موسیقی فجر شکل گرفته بود. هرچند به خاطر گژسلیقگیِ مسئولانِ جشنواره تداوم نیافت.
اکنون هم مسئولان سیوپنجمین دوره جشنواره موسیقی فجر، به جای تاکید بر «نخستین»ها بهتر است در جزئیاتِ تقدیر از اهالی رسانه در سالهای گذشته دقت کنند تا شاید بتوانند با کیفیت بهتری برگزیدگانِ رسانه در حوزه موسیقی کشور را معرفی کنند.
نکته: عکسِ خبر مربوط به تقدیر از برگزیدگان بخش رسانه در سیودومین جشنواره موسیقی فجر است.
انتهای پیام/