۳۶ درصد از مراتع استان زنجان در حال بیابانی شدن است
بیش از یک سوم مراتع استان زنجان در حال بیابانی شدن است که اگر این روند ادامهدار باشد تاثیر مخربی بر اشتغال روستائیان و بخش کشاورزی استان داشته و مشکلات زیست محیطی فراوانی ایجاد میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، با کاهش میزان بارندگی، پایین رفتن سطح سفره آبهای زیرزمینی، کاهش پوشش گیاهی و افزایش فرسایش خاک به روشهای مختلف موجب بیابانی شدن مساحت عمدهای از مراتع میشود.
به عبارتی دیگر طبق استاندارد موجود عرصههای بیابانی، مناطقی هستند که میزان بارندگی در آنها کمتر از 150 میلیمتر و پوشش گیاهی نیز کمتر از 5 درصد است که برای فائق آمدن به مشکل بیابانزایی باید برنامههایی در جهت بیابانزدایی وجود داشته باشد، چالشهای زیست محیطی مانند تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین و کمبود آب زمینه مسائدی را برای بیابانزایی ایجاد میکند که این مسائله در مناطق خشک و نیمهخشک بیشتر نمود مییابد.
عوامل انسانی مانند مدیریت مناسب عملیات زراعی چون آیش و خاکورزی مناسب و چرای بیرویه دام، استفاده از آبهای شور برای آبیاری زمینهای زراعی، بوته کنی و عوامل تشدید کننده فرسایش بادی در بروز این پدیده موثر است.
پدیده بیانزایی علاوه بر اثر تخریبی بر محیط زیست موجب تخریب محیط روستایی که به صورتهای گوناگون متاثر از شرایط اقتصادی، اجتماعی و معیشتی جامعه است، میانجامد از سویی دیگر امنیت غذا از بین میرود و تنوع زیستی نیز کاهش مییابد.
بیابانزایی در استان زنجان نیز با سرعت در حال از بین بردن زمینهای بکر کشاورزی است زمینهایی که سالانه به وسیله روستائیان که یک سوم جمعیت استان را تشکیل میدهند موجب تولید میلیونها تن محصولات غذایی کشاورزی در استان میشود که علاوه بر تامین نیاز استان به سایر شهرها نیز صادر میشود که بیتاثیر در اقتصاد نیست که از بین رفتن زمینهای کشاورزی با توجه به فعالیت بالای روستائیان در این امر اقتصاد استان را کاملا تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پرویز مرادی در گفتگو با خبرنگار تسنیم از زنجان با اشاره به اینکه 36 درصد از مراتع استان در حال بیابانی شدن است، اظهار داشت: برنامهای که مرکز تحقیقات در پیشرو دارد شناسایی گیاهان بومی در منطقه است علاوه بر این تحقیقاتی در ارتباط با گیاهان سازگار در منطقه در حال انجام است تا پس از آزمایشات لازم مشخص گردد چه گیاهانی سازگاری کامل دارند و میتوان در این مناطق مورد کشت قرار داد.
وی با بیان این که 63 درصد از مراتع استان زنجان متوسط و در حد خوب است، افزود: باید برنامهریزیهای لازم انجام گیرد تا مراتع حفظ شوند و به سمت نابودی پیش نروند که در این صورت بر کشاورزی و اقتصاد استان اثر مخربی خواهد داشت.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان 37 درصد از مزارع استان دیم، 42 درصد آیش، 14 درصد زراعت آبی و 7 درصد باغی است، ابراز داشت: 33 درصد از جمعیت استان در روستاها زندگی میکنند که 32 درصد از سهم بخش اشتغال در بخش کشاورزی را شامل میشود.
این مقام مسئول با اشاره به این که سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص داخلی 27 درصد است، تصریح کرد: این استان رتبه 18 تولید محصولات زراعی را دارد و از لحاظ تولید محصولات باغی نیز رتبه 18، شیلات رتبه 22 و محصولات دامی رتبه 24 را داراست.
انتهای پیام/1011/ز