نبض حیات در کانون بحرانی ریزگردهای جنوب شرق کشور؛ حال جازموریان خوب شد

نبض حیات در کانون بحرانی ریزگردهای جنوب شرق کشور؛ حال جازموریان خوب شد

گروه استان‌ها ـ جازموریان که سال‌ها به یکی از کانون‌های ریزگرد در کشور تبدیل شده بود این روزها حال و هوای خوبی دارد و صدای پرندگان مهاجر نویدبخش احیای دوباره و تپش نبض زندگی از این تالاب است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، تالاب جازموریان در جنوب استان کرمان و بخشی از سیستان و بلوچستان مهم‌ترین حوزه آبریز کرمان است که زمانی، یکی از بکرترین عرصه های طبیعی محسوب می‌شد که ده‌ها سال خشکسالی و احداث سد جیرفت بر روی هلیل‌رود و سد کارواندر در سیستان و بلوچستان سال‌ها نفس تالاب را گرفته بود.

بی‌مهری‌هایی که به تالاب شد از یک سو و به فراموشی سپردن آن از سوی دیگر باعث شد که در طول سال‌ها وسعت جازموریان کاهش پیدا کند و حیات این اکوسیستم از بین برود تا جایی که جازموریان با وسعتی نزدیک به 70 هزار کیلومتر مربع روزگاری بزرگ‌ترین تالاب آب شیرین ایران به حساب می‌آمد به دشتی بی‌آب و علف تبدیل شده بود و در سال‌های اخیر به کانون بحرانی ریزگردهای جنوب استان سیستان و بلوچستان و استان کرمان تبدیل شده بود.

بارش‌های امسال با وجود همه سیلاب‌ها، خسارات و مشکلاتی که در جنوب شرق کشور ایجاد کرد تالاب جازموریان را جانی دوباره بخشید و خوشبختانه با ورود سیلاب‌های فصلی این تالاب بار دیگر احیا شده است.

مرجان شاکری مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان در گفت‌وگو با تسنیم با بین اینکه حجم زیادی آب از سمت دلگان استان سیستان و بلوچستان و رودبار استان کرمان به تالاب جازموریان سرازیر شده است اظهار داشت: خوشبختانه حال تالاب جازموریان خیلی خوب است و به دنبال بارش‌هایی که در کرمان و سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده وضعیت بسیار خوبی را در این تالاب شاهد هستیم.

وی بیان کرد: در استان نزدیک به سه دهه خشکسالی داشتیم و از سوی دیگر احداث سدهای متعدد بر حوضه آبریز تالاب جازموریان همچون سد جیرفت بر روی هلیل‌رود و سد کارواندر در سیستان و بلوچستان باعث شد که تالاب جازموریان در جنوب شرق استان به یکی از کانون‌های گرد و غبار در کشور تبدیل شود.  

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با اشاره به اینکه تالاب‌هایی که در خشکی‌هایی واقع می‌شوند اهمیت بیشتری دارند گفت: این تالاب‌ها به دلیل اینکه به دریا وصل نیستند و امکان تغذیه آنها از سمت دریا وجود ندارد باید تلاش کنیم تا آب‌های سطحی به این تالاب‌ها برسد.

وی با عنوان اینکه دو رودخانه بزرگ هلیل‌رود و بمپور به تالاب جازموریان وارد می‌شود عنوان کرد: 91 آبراهه به این تالاب متصل می‌شود و در حال حاضر وضعیت تغذیه تالاب از نظر آبی خیلی خوب بوده و پیش‌بینی می‌شود سال خوبی را در این تالاب داشته باشیم.

شاکری با بیان اینکه تالاب جازموریان یک تالاب فصلی است و تا اواسط بهار پابرجاست گفت: این تالاب حالت اسفنجی دارد و آب را جذب می‌کند و علاوه بر اینکه تاثیرات زیست محیطی دارد به پوشش گیاهی منطقه هم کمک کرده و آن را تقویت می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تالاب جازموریان تاثیر بسیار زیادی در تغذیه منابع  آبی زیرزمینی دارد و کیفیت این آب‌ها را بالا می‌برد ادامه داد: احیای این تالاب تاثیر زیادی در رونق کشاورزی و رونق اقتصادی منطقه نیز دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان با بیان اینکه تالاب جازموریان در این فصل میزبان پرندگان مهاجر زیادی است که از منطقه عبور می‌کنند گفت: پرندگانی که سال‌ها راه خود را گم کرده بودند راه خود را دوباره پیدا کردند و این روزها همراه خود شور و شعف زیادی را به این منطقه و این تالاب می‌آورند.

انتهای پیام/511/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon