اندیشکده| ویروس کرونا شکستی برای مدل حاکمیتی شرق و غرب است


اندیشکده| ویروس کرونا شکستی برای مدل حاکمیتی شرق و غرب است

یک اندیشکده بانفوذ آمریکایی با اشاره به عملکرد آمریکا و چین در مقابله با بیماری کووید-۱۹ ناشی از ویروس کرونا، این بیماری را شکستی هم برای مدل حاکمیتی پکن و هم برای واشنگتن دانسته است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، «الیزابت سی. ایکانومی» مدیر مطالعات آسیا در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در این مقاله با عنوان «چین و آمریکا: هیدرا در برابر سوار بی‌سر» که در وبسایت این اندیشکده منتشر شده،‌ نوشته است: در حالی که کووید-19 همچنان دنیا را در می نوردد، مباحث دیگری درباره معانی بلند مدت این پاندمی برای رهبری جهانی در جریان افتاده است. تعجبی هم نداشته که بیشتر این مباحث حول محور چین و آمریکا و این سوال است که کدام یک از این دو می توانند در موقعیت بهتری برای هدایت دنیا باشند.

این نویسنده که با اندیشکده «هوور» وابسته به دانشگاه استفورد نیز همکاری دارد، تاکید می‌کند: تا به اینجا که هیچ کدام از این دو لیاقت این توجهات را نداشته‌اند. چرا که هر دو طرف در قبال مردم کشور خودشان ناکام بوده‌اند.

این مقاله می‌‌افزاید: شی جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین و دونالد ترامپ، همتای آمریکایی وی نه تنها نتوانسته‌اند بر ضعف‌های نظام‌مند کشورهای خود و همچنین ناکامی‌های فردی خود غلبه کنند بلکه دربرابر این ضعف‌ها تسلیم بوده‌اند.

در ادامه این گزارش با ذکر جزئیاتی از عملکرد دو قدرت شرق و غرب، آمده است: در طول این پاندمی،‌ مقامات چینی بدون شفافیت، رسانه آزاد یا جامعه مدنی قوی مشغول مقابله با کرونا بوده‌اند. این کشور برخی از افشاگران را ساکت کرده که سرنوشت برخی نیز مشخص نیست. چین همچنین روایت‌های نادرستی درباره این بیماری، زمان شیوع و میزان سرایت آن داشته و این امر امکان گسترش این بیماری در داخل چین و دنیا را داده است. کسی در خارج از چین و حتی شاید در داخل این کشور نیز این آماری را که پکن اعلام می‌کند، باور ندارد. اقدام این کشور در تجدید نظر درباره تحقیقات منتشره دانشمندان چینی تنها نشان از وحشت این کشور درباره واقعیت‌های موجود دارد.

این مقاله در ادامه با زیرسوال بردن تلاش دولت چین برای انتشار اطلاعات غلط و تشکیک در منشاء این ویروس، آمده است: به عوض اعتراف به مسئولیت انتشار اولیه و بعد از آن تلاش سخاوتمندانه برای رهبری اعطای وسایل حفاظت شخصی، دولت چین تلاش کرد که از زیر مسئولیت‌پذیری شانه خالی کند و تلاش کرد که قدردانی عمومی از کمک‌هایی که به دیگر نقاط جهان کرده را به نمایش بگذارد.

 

در ادامه این مقاله به مقایسه رفتار واشنگتن در قبال این بیماری پرداخته و آمده است: رفتار واشنگتن نیز آمریکا را از مسیر رهبری دنیای پسا کرونا محروم می‌کند. ترامپ با اصرار بر نادیده انگاشتن جدیت این ویروس و ضروری ندیدن راهبردی برای نشان دادن واکنش به این تهدید، فرصت را از دست داد.

نظام بهداشت و درمان این کشور به طرز نامناسبی برای مدیریت بحران آمادگی نداشت و این وضع در بسیاری از ایالت‌ها نیز به همین منوال بود.

در این مقاله با اشاره به نقاط ضعف مدل حکومت‌داری آمریکا در مواجهه با کرونا آمده است: سردرگمی و حیرانی میان رده‌های مختلف مسئولیتی و حاکمیتی آمریکا که در طول مدت بحران خود را نشان داد، نشانگر نقاط ضعف مدل حکومت‌داری این کشور بود تا نشان دهنده میزان تاب‌آوری آن.

این کارشناس تاکید می‌کند که حتی نشانه‌ها و علائم مثبتی که در این میان بروز کرد مانند متحد شدن ایالت‌های ساحل غربی و ساحل شرقی برای نشان دادن راهبردهای هماهنگ، نشان داد که نهادها و سیاست‌‌های آمریکا تا چه میزان نیازمند بازسازی است.

بنا بر این مقاله، در صحنه جهانی نیز کاخ سفید تحت اداره ترامپ کوچک شمرده شد. اصراری که مایک پمپئو در گروه 7 برای نامگذاری کووید-19 به نام ویروس ووهان داشت نیز چیزی جز شرمساری ملی نبود. در حالی که باید گفت رفتار سازمان بهداشت جهانی در ابتدای این بحران نیازمند تحقیقات بیشتر است اما کمتر کسی با تصمیم ترامپ برای توقف بودجه این سازمان در وسط بحران جهانی موافق است و باید خوب به آن اندیشید.

این کارشناس اندیشکده شورای روابط خارجی در ادامه با اشاره به مدل موفق تایوان، کره جنوبی و ژاپن در مقابله با این بیماری نوشت که این کشورها در عین حال قابلیت لازم برای رهبری جهانی را در بلندمدت ندارند.

وی بار دیگر با زیر سوال بردن قابلیت آمریکا و چین برای این امر نوشت: شخصیت رهبران این دو کشور فرصت اندکی را برای رهبری جهانی باقی می‌گذارد.

انتهای پیام/

اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان