"مدارس ماندگار" ؛ هویت نظام تعلیم و تربیت را بهتر بشناسیم

"مدارس ماندگار" ؛ هویت نظام تعلیم و تربیت را بهتر بشناسیم

مدارس ماندگار به نوعی هویت نظام تعلیم و تربیت هستند؛ مدارسی با قدمت بالای نیم قرن با سبک معماری خاص و سوابق درخشان علمی و آموزشی.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم ، مدارس ماندگار را می‌شناسید؟ مدارسی که در جهش علمی کشور نقش داشته و از سوی دیگر دارای قدمت بالایی در فعالیت خود هستند و عمری بیش از نیم قرن دارند،  این مدارس ویژگی‌های مختلفی دارند که باعث می‌شود لقب "ماندگار" بگیرند.

از میان 150 مدرسه معرفی شده از استان‌های مختلف کشور، تاکنون مجوز عنوان «مدرسه ماندگار» برای 47 مدرسه صادر شده است.

در حقیقت مدارس ماندگار به مدارس با بنای تاریخی حداقل 50 سال گفته می‌شود که البته دارای استحکام کافی برای انجام فعالیت‌های مدرسه هستند؛ این مدارس مطابق معیارها و ضوابط خاص  با تأیید شورای‌عالی آموزش‌وپرورش، شناخته شده و به‌صورت هیئت‎امنایی اداره می‌‎‌شوند.

اعضای هیئت امنای این مدارس نیز شامل مدیر مدرسه، نماینده معلمان، رئیس انجمن اولیا و مربیان، یک نفر از اولیای دانش‌آموزان، مدیرکل یا نماینده ثابت وی، رئیس آموزش و پرورش شهرستان یا منطقه و یک نفر از صاحب‌نظران آموزشی و فرهنگی است.

مدیر مدارس ماندگار علاوه بر داشتن شرایط احراز مدیریت مدارس باید حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و سابقه مدیریت موفق در سطح منطقه را داشته باشد.

در بخشی از مطلبی که احمد عابدینی معاون شورای عالی آموزش و پرورش درباره مدارس ماندگار نوشته بود، آمده است: مدارس ماندگار براساس مصوبه سال 84 شورای عالی آموزش‌وپرورش تأسیس شدند و بر این اساس آن دسته از مدارسی که از قدمت و سوابق درخشان علمی، آموزشی و فرهنگی برخوردارند و در سطح ملی یا استانی دارای حسن شهرت هستند با عنوان "ماندگار" استمرار فعالیت خواهند داشت.

مدارس ماندگار این امکان را دارند تا با فراهم آوردن شرایط مناسب تحصیلی برای افراد مستعد و خلاق و استفاده بهینه از امکانات و قابلیتهای موجود از تجارب ارزنده فارغ‌التحصیلان خود بهره‌مند شوند و به عنوان الگویی مناسب و پیشرفته در زمینه‌های آموزشی و تربیتی به سایر واحدهای آموزشی نیز معرفی می‌شوند.

هیئت امنای این مدارس می‌توانند نیروی انسانی واحد آموزشی را متناسب با ویژگی‌های مورد نظر خود انتخاب و شرایط و نحوه پذیرش دانش‌آموزان را نیز تعیین کنند.

اما شاخص‌های انتخاب مدارس ماندگار چیست؟

1. قدمت و سابقه آموزشی بیش از نیم قرن

2. داشتن اعتبار و پیشینه درخشان علمی، فرهنگی و تاریخی در سطح ملی و بین المللی

3. برخورداری واحد آموزشی از امتیازاتی نظیر مؤسسانی دارای شخصیتی معنوی و شاخص یا سابقه فعالیت چهره‌های برجسته و ممتاز در واحد آموزشی

4. داشتن فارغ التحصیلان برجسته علمی، فرهنگی  و اجتماعی

5. داشتن فعالیت موفق آموزشی، علمی عملی و فرهنگی در سالهای اخیر، موفقیت دانش‌آموختگان این مدارس در مسابقات عملی و علمی، موفقیت فارغ التحصیلان واحد آموزشی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی

6. توجه و احترام معنوی مردم منطقه نسبت به مدرسه

7. داشتن فضای فیزیکی مناسب با توجه به شاخصهای آموزش و پرورش

8. رعایت معماری بومی و محلی و انطباق فضای فیزیکی مدرسه با شاخصهای سازمان میراث فرهنگی

9.موقعیت مناسب جغرافیایی و امکان توسعه مدرسه با توجه به موقعیت منطقه

مدارس ماندگار به‌دلیل برخورداری از ویژگی‌های مطرح شده، امکان عملیاتی‌کردن برخی تصمیمات بزرگ ملی در حوزه تعلیم و تربیت، مانند اجرای بخشی از سند تحول بنیادین، تبدیل آن به مرکز نمایش توانمندی‌ها و انتظارات ملی و توسعه صنعت گردشگری، زمینه‌سازی برای همکاری و تعامل اثربخش بین استادان و فارغ‌التحصیلان برجسته آن و همچنین افراد  شاخص و صاحبنظران تعلیم و تربیت و از همه مهم‌تر تبادل تجربه با مدارس مشابه در سراسر کشور، تبادل نظر در زمینه مسائل و مشکلات آموزشی و تبدیل شدن به‌عنوان الگویی مناسب و پیشرفته در زمینه‌های آموزش و پرورش را دارند.

نحوه انتخاب مدارس ماندگار بدین شرح است که ابتدا آموزش و پرورش استان درخواست کتبی خود را همراه با فرم‌های تکمیل شده مدارسی را که موفق به کسب حداقل امتیاز شده‌اند جهت تبدیل به مدارس ماندگار به شورای عالی آموزش و پرورش پیشنهاد می‌کند مدارسی که دارای قدمت تاریخی بیش از نیم قرن بوده،  پس از سنجش با معیارهای تعیین شده، باید حداقل 70 امتیاز را کسب کنند و در صورت تصویب در کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش به عنوان مدارس ماندگار انتخاب و اداره خواهند شد.

ادامه فعالیت مدارس ماندگار و برخورداری از امتیازات و امکانات منوط به نتایج مثبت ارزیابی فعالیت‌های مدرسه در گزارش عملکرد سالانه است.

امتیازاتی که مدارس برای تبدیل به مدارس ماندگار کسب کنند شامل موارد مختلفی است از جمله قدمت تاریخی بالای 50 سال، شخصیت‌های برجسته بین المللی، ملی و استانی که در واحد آموزشی فعالیت داشته‌اند، فارغ التحصیلان برجسته در سطح بین‌المللی، ملی و استانی در زمینه‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و ...، فعالیتهای موفق آموزشی و تربیتی در 5 سال اخیر از جمله موفقیت در مسابقات علمی داخلی و خارجی و درصد پذیرفته شدگان واحد آموزشی در دانشگاه‌ها.

مدارس ماندگار هویت نظام تعلیم و تربیت یا شناسنامه فرهنگی کشور هستند که توسعه و تقویت آن می‌تواند به عنوان نخستین نمادهای نظام آموزشی و الگوی موفق مدارس امروزی، باشد.

برخی از مدارس ماندگار کشور عبارتند از:

مدرسه دارالفنون: مدرسه دارالفنون با همت امیرکبیر بنیاد نهاده شد و با ریاست «رضاقلی خان هدایت»، در دی ماه 1230 با حضور ناصرالدین شاه، آقاخان نوری، صدراعظم جدید و گروهی از دانشمندان و معلمان ایرانی و اروپایی با 30 شاگرد رسماً گشایش یافت.

دبیرستان البرز: از نخستین نمادهای نظام آموزشی مدرن و مراکز آموزشی به سبک جدید است، این دبیرستان در سال 1301 به مکان کنونی خود در چهارراه کالج انتقال یافت و در آن زمان کالج آمریکایی‌ها یا کالج البرز نامیده می‌شد. در سال 1319، به دستور دولت وقت، ایرانیان مدیریت این کالج را بر عهده گرفتند و نام آن به دبیرستان البرز تغییر یافت. مساحت کل دبیرستان که بخشی از آن به دانشگاه صنعتی امیرکبیر اختصاص یافته 45 هزار متر مربع است این دبیرستان 11هزار مترمربع زیربنا و 10 هزار متر مربع فضای سبز دارد.

دبیرستان مروی: دبیرستان مروی دومین دبیرستان تأسیس‌ شده در شهر تهران است که بسیاری از رجال سیاسی کشور در آن تحصیل کرده‌اند. این دبیرستان از دبیرستان‌های خوب شهر تهران و همردیف با دبیرستان دارالفنون و البرز است که در ابتدای کوچه مروی روبه‌روی شمس‌العماره در خیابان ناصرخسروی تهران واقع شده است.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon