گزارش| وضعیت نگران‌کننده اعتیاد در کاشان /کاهش سن و افزایش مصرف در بین بانوان

گزارش| وضعیت نگران‌کننده اعتیاد در کاشان /کاهش سن و افزایش مصرف در بین بانوان

گروه استان‌ها - وضعیت اعتیاد در کاشان نگران‌کننده شده و کاهش سن اعتیاد و افزایش اعتیاد بانوان گواه این مطلب است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کاشان، همواره در محافل و مجالس مختلف از آثار سوء مصرف مواد مخدر یاد شده است به نحوی که یکی از علت‌های مهم طلاق در خانواده‌ها نیز همین موضوع اعتیاد است و بر همین اساس از آن به عنوان بلای خانمان سوز یاد می‌کنند.

اعتیاد در علاوه بر آثار جسمی بر روی فرد مصرف کننده آثار روحی و روانی بسیار زیادی نیز با خود به دنبال دارد که در ابتدا فرد مصرف کننده متوجه آن نمی‌شود اما اطرافیان وی از این تغییر در رفتار و عادات مطلع می‌شوند و در اوایل برای نامبرده تا حدودی این رفتارها غیرقابل ملموس است.

خبرگزاری تسنیم در سلسله گزارشاتی که از این بلای خانمان سوز منتشر کرده است، قصد دارد تا در این گزارش به نقش مهم والدین در کاهش ابتلای جوانان به اعتیاد و وضعیت نگران‌کننده این مقوله در کاشان بپردازیم و لازم است مسئولان در این زمینه تمام تلاش خود را به کار بگیرند.

فاطمه سادات قریشی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، با بیان اینکه بیماری اعتیاد مشکلی است که به دلیل شرایط استراتژیک خاص به عنوان یک معضل نشاخته می‌شود، اظهار داشت: اغلب اوقات افراد به دنبال مصرف یک نوع مواد خاصی هستند که طیف گسترده‌ای از مخدرها را شامل می‌شود.

وی با بیان اینکه مصرف مواد مخدر در وهله اول برای فرد لحظاتی خوش و بدون استرس را رقم می‌زند، افزود: این احساسات بسیار موقتی است و پس از آن رفتارها تغییر می‌کند و به نوعی اعتیاد رخ می‌دهد و آرام آرام فرد فعالیت خود را متوقف و به دنبال مصرف مواد مخدر می‌رود در حالی که این مهم آنقدر آرام صورت می‌پذیرد که خود فرد هم متوجه آن نمی‌شود.

این روانپزشک کاشانی با بیان اینکه وابستگی فرد به مصرف مواد مخدر با کاهش فاصله میان دفعات مصرف بروز پیدا می‌کند، ابراز داشت: یک فرد ممکن است ابتدا ماهی یک بار مواد مخدر مصرف کند و بعد از آن به هفته‌ای یک بار، سپس روزانه و بعد از آن حتی به چند بار مصرف در روز منجر شود.

وی با بیان اینکه تمام تفکر فرد معتاد بر روی چگونگی تهیه، استفاده و مکان استفاده مواد مخدر معطوف می‌شود، گفت: این موضوع موجب اختلال در عملکرد شده و به مرور زمان شخص متوجه می‌شود که حس و حال خوب با میزان‌های قبلی مواد مخدر حاصل نمی‌شود و بر همین اساس میزان مصرف را در هر بار افزایش می‌دهد.

قریشی با بیان اینکه گاهی اوقات مصرف آنقدر بالا می‌رود که منجر به مسمویت می‌شود، تصریح کرد: تغییرات ظاهری به ویژه کاهش وزن، تغییر چهره و پوست و بسیاری دیگر از تغییرات از جمله عوارض جسمی است و به تبع آن نیز در رفتارهای فرد معتاد نیز تغییرات محسوسی دیده می‌شود.

وی با بیان اینکه اعتیاد به مصرف روزانه و یا هفتگی نیست، تاکید کرد: مصرف مواد مخدر راهی به سمت دروازه اعتیاد است و از این رو اهمیت ندارد که این مصرف هر ماه و یا حتی شش ماه یک بار باشد؛ مصرف مواد مخدر به خودی خود باعث می‌شود به مرور زمان این فاصله زمانی کاهش پیدا کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان اعتیاد همان وابستگی است، تبیین کرد: متاسفانه وضعیت اعتیاد در کاشان بسیار نگران‌کننده است و در وضعیت خوبی قرار نداریم چراکه سن اعتیاد در کاشان رو به کاهش است و نوجوانان به این مقوله ورود پیدا می‌کنند و رده سنی نوجوانی نیز موجب آسیب‌های جسمی به ویژه آسیب‌های مغزی می‌شود.

وی ضمن ابراز نگرانی از افزایش اعتیاد بانوان در کاشان افزود: سیگار کشیدن دروازه ورود به بسیاری دیگر از مواد مخدر است در حالی که برخی از خانواده‌ها از این موضوع خبر ندارند چراکه مصرف سیگار می‌تواند دروازه ورود به اعتیاد باشد و نشانه‌های اجتماعی در یک فرد معتاد را می‌توان تغییر در رفتار و نگرش او دید.

محمدحسین تقوایی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم ضمن اشاره به نقش بسیار مهم خانواده ها در پیشگیری از ابتلای جوانان به اعتیاد اظهار داشت: نقش خانواده در اعتیاد فرزندان نشانگر آن است که رفتار والدین با فرزندان بی‌توجه، بدون محبت و خشونت‌آمیز و بدون رابطه عاطفی بین آنان بوده است.

وی افزود: سال‌های اولیه زندگی، سال‌های تکوین و تأثیرپذیری است و اگر در خانواده هیجانات و طغیان‌های مکرر عاطفی روی دهد رشد عاطفی کودک به آسان متوقف می‌شود و از این رو کودک گرفتار این مشکل می‌شود که از یک طرف احتیاجات عاطفی خود را ارضا کند و از طرف دیگر خود را با مشکل محیط زندگی سازش دهد.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی شهرستان کاشان ابراز داشت: فرزندان در این شرایط حس وابستگی و تعلق خاطر را از دست می‌دهد و در مورد هدایت خویش یعنی نقش خود، هم به عنوان فرد و هم به‌عنوان عضو خانواده و اجتماع دچار ابهام و پشیمانی می‌شود.

وی گفت: علاوه بر دوران کودکی، دوران نوجوانی و بلوغ نیز از دوره‌های بسیار مهم و قابل توجه زندگی است به نحوی که با شروع سال‌های نخستین دهه دوم زندگی، تحول شگفت‌انگیز بلوغ آغاز می‌شود که این موضوع دارای جنبه‌های گوناگون جسمی و روانی اجتماعی است.

تقوایی تصریح کرد: بررسی علل اعتیاد در ایران نشان می‌دهد که در تربیت خانوادگی افراد معتاد سستی و ضعف وجود داشته و سرپرستی معتادان از طرف خانواده متعارف نبوده است به طوری که مسئولیت فقط 30 درصد آنان تا سن بلوغ به عهده والدینشان بوده است.

وی تبیین کرد: از مسائل دیگر خانوادگی در زمینه اعتیاد، نقش اعتیاد پدر و مادر و تأثیر آن در معتاد شدن فرزندان و همچنین اثر اعتیاد یکی از نزدیکان بر روی جوانان یی فامیل است که بخصوص مشاهده اعتیاد والدین و همانند سازی با والدین معتاد در مراحل گوناگون موجب رشد علت اعتیاد جوانان یی خانواده می‌شود.

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی شهرستان کاشان تاکید کرد: لازم است با تقویت قدرت اعتماد به نفس، تصمیم‏‌گیرى و از بین بردن افسردگى وکم‌رویى فرزندان، آن‌ها را در برابر شرایط آسیب‏‌زا مقاوم سازید و راه مقاومت و پایدارى در برابر فشار همسالان را در خصوص مصرف موادمخدر به فرزندانتان بیاموزید تا از «نه» گفتن به آن‌ها نهراسند.

وی افزود: وقت بیشترى را با فرزندانتان صرف کنید به نحوی که با آنان به رستوران، پارک، کوه، سینما و غیره بروید و با اتفاق آنان به موسیقى گوش دهید و از همه مهمتر به آنان ابراز عشق کنید و بگویید که دوستشان دارید؛ سعى کنید حتى آهنگ صدایتان ملایم و دوستانه باشد.

تقوایی ابراز داشت: از چگونگى دوست‏یابى و معاشرت فرزندان خود با دیگران آگاه باشید؛ با والدین دوستانشان ارتباط برقرار کنید و در صورتى که به منزل دوستشان رفتند حتماً از حضور والدین آنان در منزل مطمئن شوید و به حضور سایر اعضاء خانواده اکتفا نکنید.

امیر قادری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه فرد معتاد در زمینه جسمی و رفتاری درگیر می‌شود، اظهار داشت: فرد زمانی که ماده مخدر مصرف می‌کند از مصرف آن احساس خوش آیند دارند در حالی که این موضوع برای دفعات اول است و بعد از آن به یک عادت تبدیل می‌شود.

وی ضمن تاکید بر پیشگیری از ابتلا به مصرف مواد مخدر با اقدامات آموزشی و آگاهانه افزود: در گذشته قبلا تنها تریاک به عنوان مواد مخدر شناخته بود اما امروزه مواد مخدر به صورت های مختلف حتی به شکل شکلات و یا دم نوش در دسترس قرار دارد و بر همین اساس لازم است تا خانواده ها بیش از پیش مراقبت کنند.

این متخصص اعتیاد با بیان اینکه میزان اعتیاد از سنین 15 تا 25 سال بیشترین افراد را شامل می‌شود، تصریح کرد: در این بازه زمانی به دلیل هیجاناتی که فرد در درون خود احساس میکند ممکن است دست به اقداماتی بزند که پیمودن راه غلط او را به مسیری اشتباه همچون اعتیاد بکشاند.

وی با بیان اینکه اعتیاد به مصرف مواد مخدر محدود نمی‌شود، گفت: بازی‌های کامپیوتری و برخی عادت‌ها نظیر خرید در خانم‌ها نیز می‌تواند نوعی اعتیاد محسوب شود و بر همین اساس لازم است آگاه‌سازی لازم به رده‌های مختلف سنی در قالب جلسات گوناگون صورت پذیرد.

قادری ضمن تاکید بر افزایش مهارت‌ها در زندگی همچون مهارت تصمیم‌گیری و حل مسئله تصریح کرد: جوان ما باید خود را در برابر اتفاقات پیرامون خود مصون بدارد و سطح فرهنگی و مذهبی جامعه نیز در جامعه افزایش پیدا کند در حالی که متاسفانه بُعد مذهبی امروزه در میان جوانان کمرنگ شده است.

گزارش از زهرا جمالی

انتهای پیام/801/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon