ماجرای پارچه‌های کشف شده در تخت جمشید چه بود؟ / جزئیات جدید‌ از صنعت نساجی در زمان هخامنشی‌


ماجرای پارچه‌های کشف شده در تخت جمشید چه بود؟ / جزئیات جدید‌ از صنعت نساجی در زمان هخامنشی‌

گروه استان‌ها ـ مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید جزئیات پارچه‌های کشف شده از دوران هخامنشی در تخت جمشید را تشریح کرد.

حمید فدایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در شیراز، با اشاره به پروژه ساماندهی بقایای پارچه‌های کشف شده از تخت جمشید به ارائه جزئیاتی درباره این امر پرداخت و اظهار داشت: حدود 90 سال قبل بین سال‌های 1310 تا 1318 موسسه شرق‌شناسی شیکاگو ضمن کاوش در تخت جمشید به یک سری از پارچه سوخته برخوردند که متعلق به دوران هخامنشی است. 

وی با بیان اینکه این پارچه‌ها بسیار کوچک و تکه تکه هستند، گفت: اندازه این پارچه‌ها به زحمت به 10 سانتی‌متر می‌رسد اما در آن زمان هنگام کاوش اینها یافت شدند و از آن زمان تاکنون در جعبه‌های مخصوص در موزه تخت جمشید حفاظت می‌شدند. 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه اطلاعات تاریخی درباره این پارچه‌ها بسیار اندک است، افزود: مشخص نیست که این پارچه‌ها در کدام کاخ‌ها و در چه عمقی کشف شدند. 

فدایی با بیان اینکه این پارچه‌ها به لحاظ تاریخی بسیار ارزشمند هستند، بیان کرد: در برخی از منابع تاریخی از لباس‌های زربافت یا ابریشم بافت در تخت جمشید اشاره شده اما اثری از اینها جز نقوش برجسته که البسه را نشان می‌دادند، وجود نداشت. 

وی با اشاره به اهمیت این موضوع به لحاظ تاریخی عنوان کرد: وجود این پارچه‌ها در موزه تخت جمشید ایجاب می‌کرد که در قالب یک پروژه جدی بررسی شوند. 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه فرایند آغاز پژوهش و رایزنی با پژوهشگاه میراث فرهنگی یک سال به طول انجامید، تصریح کرد: فاز نخست مطالعات آغاز شده و پارچه‌ها ارزیابی شدند.

فدایی با اشاره به جزئیات این مطالعات گفت: پارچه‌ها را لایه لایه باز و هر قطعه مستندسازی شده و یک شناسنامه برای هر قطعه نگاشته شده در حال حاضر بیش از 200 قطعه سوخته پارچه شناسنامه‌دار شدند. 

وی با بیان اینکه مطالعات همچنان ادامه دارد، افزود: در ماه‌های آینده بناست که پارچه‌ها ساماندهی شوند تا اینکه بدانیم این پارچه‌ها از چه جنسی هستند و دیگر جزئیات که برای دریافت آن راه درازی در پیش است. 

مدیرپایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه پارچه‌های کشف شده متنوع هستند، اظهار داشت: به ظاهر نزدیک به هم هستند اما وقتی بررسی و زیر میکروسکوپ قرار داده شد، مشخص شد که به لحاظ بافت متفاوت هستند اما اینکه دقیقا از چه جنسی هستند جای بررسی دارد. 

فدایی دستاورد این پژوهش را کشف اطلاعاتی درباره صنعت نساجی در زمان هخامنشیان دانست و گفت: بررسی دقیق‌تر دانسته‌های ما را نسبت به پارچه بافی در زمان هخامنشیان ارتقا می‌دهد چون در حال حاضر اطلاعات بسیار کمی در این باره وجود دارد. 

وی خاطرنشان کرد: هنر به ویژه حجاری و سفالگری در دوره هخامنشیان در درجه عالی بوده اما اطلاعات کمی از پارچه بافی و نساجی وجود دارد این قطعات پارچه شواهد مستندی از این هنر در آن دوران است و از آنجا که اینها احتمالا پارچه‌های سلطنتی هستند خیلی مهم است و در دنیا نظیر ندارد چراکه تا پیش از این اطلاعات ما درباره نساجی و هنر تار و پود منحصر به فرش پازیریک بود. 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با بیان اینکه ساماندهی این پارچه‌ها حداقل تا پایان سال به طول می‌انجامد، گفت: امیدواریم که به زودی بتوانیم فازهای دیگر مطالعات را نیز آغاز کنیم. 

انتهای پیام/424/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon