حرکت لاکپشتی آب منطقهای زنجان در پر کردن چاههای غیر مجاز / آیا آب شرب زنجان جیرهبندی میشود؟ + فیلم
گروه استانها ـ مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان زنجان با اعلام اینکه جیرهبندی آب شرب در زنجان امسال انجام نمیگیرد گفت: در سال جاری باید ۳۵۰ حلقه چاه غیر مجاز پر شود که در پنج ماه نخست امسال فقط ۵۰ مورد از این حلقه چاهها پر شدهاند.
اسمائیل افشاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در زنجان اظهار داشت: بیشترین استفاده از آب در استان زنجان به بخش کشاورزی اختصاص مییابد و عدم رعایت الگوی کشت مهمترین عامل هدررفت در این بخش است. با این وجود متولی الگوی کشت وزارت جهاد کشاورزی است اما قانون مستحکم در این ارتباط وجود ندارد و نمیتوان با کشاورزی که مطابق با این الگو عمل نمیکند برخوردی انجام داد.
وی افزود: با این حال اقداماتی در حال انجام است که تا رسیدن به نتیجه نهایی زمان و مسیر طولانی را در پیش خواهد داشت و نیاز است تا در کل کشور اقدامات سختگیرانهای با سند بالادستی وجود داشته باشد و مانع از عدم هماهنگی در کشت محصولات کشاورزی گردد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با بیان اینکه از سال 89 طبق مصوبه مجلس باید چاههای غیرمجاز تعیین و تکلیف میشدند گفت: بر این اساس چاههایی که قبل از سال 85 حفر شده و فاقد پروانه بهرهبرداری بود باید جهت برداشت آب، مجوز دریافت میکردند. بر همین اساس با این شرایط بیش از یک هزار حلقه چاه در طول این سالها در استان تعیین و تکلیف شده است.
این مسئول تصریح کرد: برای حدود دو هزار حلقه چاه نیز در استان پرونده تشکیل شده است. این چاهها در صورت ارائه مدارک حفر قبل از سال 85، پروانه بهرهبرداری استفاده نیم لیتر آب در ثانیه را دریافت خواهند کرد تا از فهرست غیرمجاز خارج گردند.
افشاری با اعلام اینکه پروسه رسیدگی به پرونده چاههای غیر مجاز زمان یکساله نیاز ندارد گفت: در بسیاری از اوقات بعد از گذراندن پروسه قانونی چاهها غیرمجاز شناخته میشود و تنها اقدامی که باید در این راستا انجام گیرد پر کردن آنهاست. اما ذکر این نکته نیز ضروری است که چاههای غیرمجاز دو نوع شامل سودجویانه و معیشتی میشوند.
به گفته وی، در بحث پرکردن، چاههای سودجویانه در اولویت این شرکت قرار دارند و ابتدا باید چاههای به اصطلاح دانه درشتها پر شوند و در این خصوص نیز آب منطقهای استان هیچ گونه سفارش از طرف هیچ شخص و گروهی را در عدم پر کردن چاه قبول نمیکند و در انجام پر کردن چاه غیر مجاز بسیار مصر است.
این مسئول با بیان اینکه پرکردن چاههای غیرمجاز که در ارتباط با معیشت مردم است همواره بعد از گذشت دوره داشت محصول کشاورزی و اتمام دوره آبیاری در فصل پاییز انجام میشود عنوان کرد: در پر کردن چاهها با مشکلات عدیدهای روبهرو میشویم و مالکان این چاهها مانع از انجام این امر میشوند حتی افراد اذعان میکنند که اگر دولت شغل مناسبی در اختیارشان قرار دهد خودجوش اقدام به پر کردن چاه غیرمجاز حفر شده در زمین کشاورزی خود خواهند کرد، اما مسئله این است که با شرایط اشتغال موجود در جامعه عملاً نمیتوان اقدامی از پیش برد و از سوی دیگر متولی اشتغال سازمان دیگری است بنابراین اداره آب منطقهای وظیفه محول شده را باید به نحو مطلوب انجام دهد.
افشاری با اعلام اینکه از اول قانون تا پایان سال گذشته 3 هزارو 797 حلقه چاه با تفکر اولویت سودجویانه و معیشتی در استان شناسایی شدهاند تصریح کرد: امسال باید 350 حلقه چاه در استان پر شود اما در ابتدا لازم است منابع این امر تامین گردد و در نهایت همچون گذشته در جهت برقراری امنیت نیروی انتظامی نیز کنار این شرکت حضور داشته باشد تا با هماهنگی به عمل آمده بتوان به اهداف مورد نظر دست یافت. با این وجود از ابتدای سال گذشته از تعداد چاههای مذکور ده درصد آنها به عبارتی 50 حلقه پر شده است که سودجویانه و دارای شاکی خصوصی بوده است. البته باید عرض کنم که بهترین زمان برای پر کردن چاههای غیرمجاز فصل پاییز و زمستان است.
وی در بخش دیگر با اشاره به اینکه از یکم مهرماه سال 98 تا 14 دهم مرداد ماه سال جاری، استان به میزان 375 میلیمتر بارندگی دریافت کرده است گفت: این میزان بارش نسبت به سال گذشته 9.7 درصد کمتر شده است زیرا سال گذشته استان 475 میلیمتر بارندگی را تجربه کرده بود اما امسال نسبت به دوره 20 ساله گذشته، 30 درصد بارش بیشتری را داشته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان زنجان با اعلام اینکه این شرکت در سال جاری برنامهای برای جیرهبندی آب شرب در استان ندارد خاطرنشان کرد: مهمترین دغدغه حال حاضر، استفاده 80 درصدی آب در بخش کشاورزی در استان است.
وی عنوان کرد: در حال حاضر سد تهم با ذخیره 60.2 میلیون متر مکعب 72 درصد پر است، سد گلابر 77.7 میلیون متر مکعب آب به میزان 67 درصد، کینهورس به میزان 96 و تالوار 24 درصد شدگی را هفته جاری تجربه کرده است.
انتهای پیام/ش