کاهش در عناوین و شمارگان و افزایش در قیمت؛ ارمغان ویروس کرونا برای نشر ایران
فشارهای اقتصادی ناشی از کرونا بر صنعت نشر همچنان به کاهش تعداد عناوین منجر شده است. کاهش تعداد عناوین در کنار کاهش شمارگان و افزایش قیمت کتاب ثمره ویروس کرونا برای صنعت نشر ایران تاکنون بوده است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، کرونایی که قرار بود طبق گفته مسئولان نهایت تا خرداد ماه همراه ما باشد، حالا دیگر جزئی از زندگی روزمره ما شده است، اما شیوع این ویروس که در کل دنیا مشکلات اقتصادی بیشماری به وجود آورده در ایران نیز تبعات جبرانناپذیری داشته است.
یکی از حوزههایی که از شیوع کرونا تاثیر مستقیم گرفت، صنعت نشر بود؛ نشری که تنها یک ماه و نیم مانده به بزرگترین رویدادش که زیانهای اقتصادی یکسال گذشته را جبران میکرد، دچار ضربه شد. تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران اگرچه اجتنابناپذیر بود، اما برنامههای ناشران بسیاری را بر باد داد. ناشرانی که یکسال منتظر مانده بودند تا اردیبهشت ماه از راه برسد و با فروش نمایشگاهی بتوانند حساب و کتاب سالیانه خود را سر و سامان دهند.
طبیعتاً با این اوصاف و عدم اقبال مخاطب به کتاب حداقل در 3 ماه نخست سال، ناشران کتابهای کمتری منتشر کردهاند، این را میتوان به خوبی در آمارهای نشر سه ماهه نخست سال حس کرد.
با این حال انتظار میرفت که مرداد ماه که تابستانه کتاب حیاتی دوباره به کتابفروشیها تزریق کرد، ناشران نیز بر فراوانی منشورات خود بیافزایند که بر اساس آمارها همه ناشران چنین نکردهاند.
بر اساس آمارهای نشر در مرداد ماه سال جاری 7 هزار و 120 عنوان کتاب منتشر شده است، که از این میان پنج هزار و 32عنوان تألیفی و دو هزار و 88 عنوان ترجمه هستند. در این میان عناوین چاپ اول کتاب در مرداد ماه، چهار هزار و 660 عنوان و عناوین چاپ مجدد دو هزار و 460 عنوان است.
بیشترین آمار کتابهای منتشره به حوزه ادبیات با هزار و 411 عنوان کتاب اختصاص دارد که 938 عنوان آن تالیفی است. ناشران کودک و نوجوان با هزار و 2 عنوان در رتبه بعدی قرار دارند که 532 عنوان آن تألیفی است. به نظر میرسد، رشد آثار ترجمه در حوزه ادبیات کودک و نوجوان همچنان ادامه دارد.
مقایسه آمار نشر کتاب در مرداد ماه 99 با مرداد ماه 98
بررسی آمار نشر در بازه زمانی مشابه در سال 98، نشان از کاهش هزار و 515 عنوانی کتاب را دارد. شمارگان کل کتابهای منتشر شده در مرداد ماه سال جاری 8 میلیون و 616 هزار و 510 عنوان بوده است در حالیکه شمارگان کتابها در مرداد ماه سال گذشته 10 میلیون و 774 هزار و 531 عنوان بوده است. اگرچه تفاوت 1500 عنوانی در کتابها قابل مشاهده است، اما با توجه به متوسط شمارگان کتاب در ماههای گذشته میتوان نتیجه گرفت که کاهش 22 درصدی شمارگان در تیرماه در مرداد ماه نیز تکرار شده است.
مقایسه آمار نشر کتابهای ادبیات در دو بازه زمانی مرداد 99 و مرداد 98 نشان میدهد که کتابهای حوزه ادبیات در سال جاری با رشد مواجه شدهاند از هزار و 187 عنوان در سال 98 به 1411 عنوان در مرداد 99 رسیده است. اما کتابهای کودک و نوجوان در مرداد ماه سال جاری نسبت به بازه زمانی مشابه با کاهش 233 عنوانی مواجه شده است.
انتهای پیام/