اقبالی که با ۱۰۰۰ کارگر اخراجی در چهارمحال و بختیاری همراه نیست؛ وعده سرخرمن همچنان ادامه دارد

اقبالی که با 1000 کارگر اخراجی در چهارمحال و بختیاری همراه نیست؛ وعده سرخرمن همچنان ادامه دارد

گروه استان‌ها - تسنیم از شروع مشکلات ۱۰۰۰کارگر اخراجی یکی از کارخانه‌های چهارمحال و بختیاری و شانه خالی کردن مسئولان از حل مشکلات این افراد روایت می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، کارگران چرخ‌های تولید هستند اما امروز این عزیزان زیر چرخ دنده‌های اقتصاد له شده‌اند، آن‌ها بدنه کار و فعالیت در جامعه هستند، با دستانی پر تلاش بخش عظیمی از نیروی انسانی حوزه‌های مختلف اقتصادی را شکل می‌دهند و بازوی توسعه پایدار اقتصادی کشور هستند.

این قشر زحمت‌کش با تلاش در راستای حل مشکلات اقتصادی کشور و آسایش و رفاه خانواده خویش، هنوز هم حقشان ضایع می‌شود و هیچگاه به امنیت شغلی و رضایت‌خاطر در رابطه با دستمزد خود نمی‌رسند، مشکلاتشان به این موارد ختم نمی‌شود، آن‌ها در تامین معیشت خود دچار مشکل‌اند و قراردادهای موقت و بی‌توجهی به قانون کار در هنگام عقد قرارداد، قراردادهای سفید امضاء و ممانعت به عمل آوردن از تجمعات کارگری و اعتراضات صنفی، بیمه، سابقه کار و ایمنی کار از جمله مصادیق مشکلات آن‌ها در جامعه کارگری است.

این روایت واقعیت دارد که کارگری حین کار دست خودش را از دست می‌دهد و نیم ساعت بعد حکم اخراجش را به دست دیگرش می‌سپارند، درد از دست دادن دستش و بیکاری، به جانش می‌نشیند یا دیگری که در حین کار پایش دچار مشکل می‌شود و تهدیدش می‌کنند که اگر رضایت ندهی 21 نفر از همشهری‌های دیگرت در این کارخانه اخراج می‌شوند! 

این اتفاقات خارج از استان و یا مربوط به کشور دیگری نیست، دقیقا این‌ها مربوط به یکی از کارخانه‌های چهارمحال و بختیاری یعنی کارخانه برفاب است، این روایت تازگی ندارد، قصه‌ پر غصه‌‌ تعدیل نیروی این کارخانه از سال 95 ورق خورد و اکنون هم ادامه دارد.

کارگرانی با سابقه‌های بالاتر از 20 الی 25 سال تعدیل و اخراج شدند و حالا با سن بالا جایی برای استخدام ندارند، با آن‌ها قرارداد سه ماهه و حتی یک ماهه بسته بودند و این یعنی امنیت شغلی برای کارگر هیچ معنایی ندارد، شرط استخدامشان امضای برگه‌ای بود که خلاصه محتوایش این است که پس از کار در شرکت هر چه شد پای خودت و به کارخانه هیچ ارتباطی ندارد و جالبتر اینکه برچسب اعتیاد به کارگران زده و به این دلیل هم تعداد زیاد دیگری را اخراج کردند و با این تهمت، دست در فروپاشی چندین خانواده داشته‌اند!

چندی پیش بود که رسانه‌های استان از جمله خبرگزاری تسنیم در گزارشی با عنوان "سرانجام 1000 کارگر اخراجی یکی از واحدهای تولیدی چهارمحال و بختیاری چه می‌شود؟"  به دنبال احقاق حقوق صدها کارگر اخراجی این کارخانه بودند، کارگران نه پول وکیل داشتند و نه قدرت بازپس‌گیری حقوقشان از کارخانه، پس این ماجرا رسانه‌ای شد و پس از ورود رسانه‌ها به این ماجرا  پای استاندار، مدیر کل رفاه و تعاون اجتماعی، معاون سیاسی امنیتی استان و حتی رئیس قوه قضاییه به این ماجرا باز شد.

نفی صدها کارگر اخراجی توسط مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری!

در 26 مرداد سال جاری بود که حفیظ‌الله فاضل، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری در نشست خبری با خبرنگاران چهارمحال و بختیاری، از ناپدیدی مدارک تست اعتیاد کارگران خبر داد و به گفته‌ خودش دانشگاه علوم پزشکی می‌گوید چون نتایج خارج از استاندارد نبود مدارک موجود نیست!

او حالا صدها کارگر اخراجی را نفی می‌کند و در این جلسه بیان می‌کند: «کمتر از 20 نفر از این کارگران در حال حاضر بیکار هستند و درخواست‌هایی دارند!» این گفته در حالی رقم خورد که صدها کارگر اخراجی پس از شنیدن این خبر به مدت دو ساعت بعد، شروع به امضای طومار با شماره تماس خود می‌کنند!
 
فاضل از ادعای عدم کوتاهی در رسیدگی به کارگران این واحد صنعتی دم می‌زند ولی کارگران چیز دیگری می‌گویند، باز بودن پرونده از سال 95 و اتفاقات سال 97 و 4 سال کر شدن در مقابل فریاد کارگران بی پناه، خبر از کوتاهی‌های مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری می‌دهد.

چهار روز دیگر در 30 مرداد، اقبال عباسی استاندار چهارمحال و بختیاری، هم خواهان شنیدن حرف کارگران و کارفرما می‌شود و تاکید دارد با توجه به منافع دو طرف تصمیم‌گیری شود و اداره کار  قاضی و مسؤول حفظ منافع دو طرف می‌باشد و بررسی این مشکل را به معاون سیاسی امنیتی استان می‌سپارد.

در همین جلسه استاندار ادعا می‌کند که در صورتی که اداره کار نتوانسته باشد منافع دو طرف را رعایت کند یا کوتاهی و کم‌کاری از سوی این اداره صورت گرفته باشد قطعا با مدیر آن برخورد می‌شود.

ظهر همان روز یعنی 30 مرداد جلسه شورای کارگری برای پیگیری مشکلات کارگران بیکارشده‌ این  شرکت با حضور نمایندگان کارگران معترض، مدیران واحد تولیدی، مسؤولان اداره کار در دفتر معاون سیاسی‌، امنیتی و اجتماعی استاندار برگزار می‌شود.

جعفر مردانی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار در این جلسه با شنیدن اظهارات نماینده‌های کارگران بیکار شده و کارفرما خواستار کلیه مطالبات و مستندات کارگران به صورت مکتوب می‌شود.

وی آمادگی برای برگزاری جلسات متعدد و شنیدن مطالبات این قشر را اعلام می‌کند و می‌گوید: در صورت جمع‌آوری کامل مستندات و مطالبات در جلسه بعدی شورای کارگری این موضوع مطرح و پیگیری خواهد شد.

در 20 امین روز از شهریور ماه سال جاری خبر از سفر رئیس دستگاه قضا به گوش می‌رسد، آیت‌الله ابراهیم رئیسی به روستای شیخ‌شبان در استان چهارمحال و بختیاری آمده بود و حالا نمایندگان کارگران با امیدی در دل، خود را به آن روستا رساندند تا بتوانند از ظلمی که در حق آنها شده و وعده‌های بی‌نتیجه مسئولان استانی در دیدار با رئیس دستگاه قوه قضائیه صحبت کنند.

آیت‌الله ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در دیدار با نمایندگان قریب به یک‌هزار کارگر اخراجی، پس از شنیدن مطالبات‌شان، گفت: پیشنهاد می‌کنم بعدازظهر امروز که شورای اداری استان تشکیل می‌شود مشکلات و مطالبات این کارگران نیز با حضور نماینده آنان مطرح شود.

رئیس قوه قضائیه ابراز امیدواری کرد: طرح موضوع مشکلات کارگران در شورای اداری و در جمع مدیران استان کمک می‌‌کند راهکاری برای این مشکل پیدا کنیم.

بعد از ظهر آن روز آیت الله رئیسی در شورای اداری بیکار کردن کارگران در شرایط فعلی را به صلاح ندانست و با اشاره به موضوع کارگران اخراجی از یک واحد تولیدی، ادامه داد: ما مخالف به کارگیری افراد جدید در آن واحد تولیدی نیستیم ولی این مسئله که نیروی جدیدی به جای نیروهای اخراجی به کارگیری شود صحیح نیست و بیکار کردن کارگران در شرایط فعلی اصلا به صلاح نیست.

وی با اشاره به مشکلات کارگران، ادامه داد: مدیر آن کارخانه باید واحد تولیدش را فعال کند و با فعال کردن خط تولید جدید کارگران اخراجی را به کار بازگرداند، مدیران مربوطه در این خصوص باید جدیت به خرج دهند و به کارگیری کارگران را در دستور کار قرار دهد.

بی‌میلی مسئولان نسبت به حل مشکلات کارگران اخراجی

یک ماه بیشتر است که از دستور رئیس قضا در رابطه با پیگیری این مسئله میگذرد، با آن همه جلسه و برو و بیاها و صحبت‌های مسئولان باید عرضه‌ی حل این قضیه را تا کنون می‌داشتند، به امید اینکه این موضوع حل شده است با آقای داریوش کاویانی نماینده کارگران اخراج شده تماس گرفتم، انتظار شنیدن خبرهای خوب و پیگیری دغدغه‌مند مسئولین و حل مشکلات کارگران را داشتم اما اقای کاویانی دلش از گلایه و عدم رسیدگی پر بود.

این کارگر بیکار شده میگفت: از سفر اقای رئیسی تا کنون هیچ جلسه‌ای به طور رسمی با ما برگزار نشد و هیچ یک از مسئولان مربوطه حاضر به تشکیل جلسه و دعوت از کارگران برای حل مشکلاتشان نشدند، ما و چند تن دیگر خودمان دوباره برای پیگیری وقت ملاقات می‌گیریم.

او علیرغم برخی مسئولان خوب می‌داند دشمن در کمین و به دنبال فرصتی برای جو سازی است اما بصیرت این کارگر و دوستان دیگرش اجازه تجمع را به آن‌ها نمی‌دهد، به گفته خودش کارگران اخراجی می‌توانستند زن و بچه‌هاشان را بیاورند و چهارهزار نفر، تجمع کنند اما میگفت ما هنجارشکن نیستیم و نمی‌گذاریم رسانه‌های معاند از آب گل آلود ماهی بگیرند.

کاویانی از سه خواسته گارگران سخن به میان آورد و بیان کرد: کارگران به دنبال سه خواسته هستند؛ یکی سختی کار که مدارک آن موجود می‌باشد، دوم مابه التفاوت طرح طبقه بندی که از سال 76 در کشور اجرا شد اما در استان چهارمحال و بختیاری اجرا نشد و خواسته اخر اعمال ماده 20 قانون کار است.

این کارگر اخراج شده به قدری با پرونده درگیر بوده که حالا ماده و تبصره‌ها را خوب توضیح می‌داد، کاویانی از مابه التفاوت طرح طبقه‌بندی و ماده 20 قانون کار، گفت: طرح طبقه‌بندی، طرحی است که از همسانی تقریبی حقوق کارگران در هر زمینه‌ایی در سراسر کشور سخن می‌گوید که این طرح مصوب سال 76 است اما این طرح در این کارخانه اجرا نشد و به دلیل عدم اجرای این طرح در حقمان اجحاف شده و حداقل بیمه بیکاری را دریافت می‌کنیم.

وی ادامه داد: ماده 20 قانون کار می‌گوید اگر کارگری بدون دلیل و عذر موجه اخراج شود، سنوات آن کارگر براساس 45 روز است، ما هیچکدام از کارگرانمان با دلیل موجهی اخراج نشدند،فقط جریان برچسب اعتیاد به کارگران است که آن هم اگر واقعیت داشت، کارخانه موظف بود یک ماه حقوق کارگر را بدهد و تحت درمان باشد و اگر اصلاح نشد با تشخیص کمیته انضباطی اخراج شود که این مصداق بارز تعدیل نیرو بدون عذر موجه است.

او حالا از غصه‌ کارگری می‌گوید که از کار بیکار شده و همسرش در کما به سر می‌برد یا از آن یکی که دخترش دم بخت است و عرق شرم ناتوانی در تهیه جهیزیه بر جبین دارد و یا کارگر دیگری که دستش آسیب دیده و جایی برای ادامه کار ندارد و هزاران درد و رنجی که اگر از آقای کاویانی بشنویم، بار غصه بر سینه‌مان سنگینی می‌کند و با این اوضاع اقتصادی شاید بتوانیم کمی دردهای این کارگران را درک کنیم.

گلایه معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار از کارگران اخراجی: چرا این ماجرا را رسانه‌ای کردید!

نماینده کارگران اخراج شده از کم محلی‌ها دل پری دارد و بیان می‌کند: چند روز پیش من و یکی از کارگران به تصمیم خود به ملاقات معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار رفتیم، در آنجا تازه ما بدهکار شدیم و این اقا به ما گفتند: «مشکل‌ شما را اداره کار باید حل کند و اگر حل نمی‌کند دیگر اینجا مراجعه نکنید»، گلایه داشت که چرا این ماجرا را رسانه‌ای کردید!

کاویانی ادامه داد: آقای مردانی در آن ملاقات یک تماس با اداره کار گرفت و حفیظ الله فاضل مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم درخواست مدارک از ما داشت.

این کارگر اخراج شده با هزارجور تقلا مدارک را پیدا کرده بود و سخنش این بود که با نامه نگاری بین دو اداره مدارک به راحتی به دست می‌آید اما ما با هزار زحمت مدارک را پیدا کردیم، 4 ماه پیش تمامی مدارک را در اختیار اداره کار گذاشتیم اما گویا نیم نگاهی هم حتی به این مدارک نداشتند.

کاویانی از تعهد اجباری اسیب دیدگان جسمی توسط کارخانه و فوت شدگان می‌گوید: کسانی که از نظر جسمی آسیب دیدند، شرکت از آن‌ها تعهد اجباری گرفت و وعده‌ ادامه کار در کارخانه را داد اما پس از گذشت یک ماه این کارگران را اخراج کرد.

وی در پایان تصریح کرد: کسی تا کنون پاسخ درستی به ما نداده و  به دنبال حل مشکل 1000 کارگر اخراجی نیستند، امروز با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم می‌کنیم و فقط هدف از پیگیری این مسئله، اجرای قانون و احقاق حقوق خود هستیم.

گزارش از فاطمه واحدی

انتهای پیام/7540/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon