۴۰ درصد از زنان بالای ۵۰ سال به پوکی استخوان مبتلا هستند


40 درصد از زنان بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه بروز و شیوع پوکی استخوان در سالمندان بسیار زیاد است، گفت: حدود ۴۰ درصد از زنان بالای ۵۰ سال، به این بیماری مبتلا هستند.

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ دکتر افشین استوار در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته جهانی پوکی استخوان که به‌صورت ویدیو کنفرانس در استودیو سلامت وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار کرد: جمعیت کشور رو به سالمندی است بنابراین بیماری‌‌هایی که در دوران سالمندی بیشتر بروز پیدا می‌‌کنند، اهمیت ویژه‌‌ای دارند و پوکی استخوان یک بیماری است که با پوک شدن استخوان و نهایتاً افزایش خطر شکستگی ناشی از آن، مشخص می‌‌شود.

وی افزود: متاسفانه پوکی استخوان تقریباً هیچ علامتی ندارد و در بسیاری از اوقات، زمانی تشخیص داده می‌‌شود که شکستگی استخوان رخ داده باشد بنابراین پوکی استخوان، یک بیماری مرموز و خطرناک است و بروز و شیوع این بیماری در سالمندان بسیار زیاد است و تا حدود 40 درصد از زنان بالای 50 سال، به این بیماری مبتلا هستند بنابراین باید درمان به موقع دریافت کنند که از بروز شکستگی جلوگیری شود.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: با کمال تاسف باید بگوییم که از هر 3 زن و از هر 5 مرد بالای 50 سال، یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می‌‌کند که بروز بسیار بالایی است و باید از آن پیشگیری شود.

استوار گفت: بروز شکستگی لگن که یکی از خطرناک‌‌ترین و جدی‌‌ترین نوع شکستگی است، به تنهایی از همه سرطان‌‌های مختص زنان مانند سرطان سینه، دهانه رحم، رحم و تخمدان، بیشتر است و مرگ و میر ناشی از شکستگی لگن نیز بسیار بالا است به شکلی که 20 تا 50 درصد از افرادی که دچار شکستگی لگن می‌‌شوند، در سال اول بعد از شکستگی، جان خود را از دست می‌‌دهند.

وی تاکید کرد: خیلی اهمیت دارد که بتوانیم به موقع پوکی استخوان را تشخیص دهیم و از بروز شکستگی ناشی از آن با درمان مناسب و به موقع، جلوگیری کنیم. از هر 4 زن مبتلا به پوکی استخوان، سه نفر از آنها از بیماری خودشان اطلاعی ندارند بنابراین تشخیص به موقع، بسیار مهم است و تلاش پویش ملی وزارت بهداشت در سراسر کشور بر این است که به خصوص زنان بیشتر از 50 سال که در خطر بالاتر بروز شکستگی ناشی از پوکی استخوان هستند را آگاه کند که برای تشخیص به موقع مراجعه و درمان مناسب را دریافت کنند.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت افزود: متاسفانه در زمان اپیدمی کووید19 بعضی از عوامل خطر پوکی استخوان مانند کم تحرکی، تغذیه نامناسب و مصرف سیگار و الکل، شیوع بیشتری یافته که باید با آگاه کردن جامعه، عوامل خطر و این بیماری خاموش را در حد امکان در جامعه کاهش دهیم.

استوار یادآور شد: پوکی استخوان عوامل خطر زیادی دارد و هر قدر این عوامل، شیوع بیشتری داشته باشد، بیماری پوکی استخوان نیز شدیدتر خواهد بود و شیوع بیشتری دارد و در سن پایین‌‌تری رخ می‌‌دهد. عوامل خطر این بیماری شامل تغذیه نامناسب و به ویژه مصرف ناکافی کلسیم و ویتامین دی، کم تحرکی و مصرف سیگار و الکل است. هر قدر این عوامل خطر بیشتر باشد، پوکی استخوان نیز شدیدتر می‌‌شود.

وی خاطرنشان کرد: مطالعه مشخصی که در کشور نشان داده باشد که سن بروز پوکی استخوان کاهش یافته وجود ندارد اما به طور طبیعی می‌‌توان گفت که با افزایش شیوع عوامل خطر، سن بروز این بیماری کاهش پیدا می‌‌کند.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: در مورد عوامل تغذیه‌‌ای، کمبود ویتامین دی و کاهش دریافت کلسیم، از عوامل خطر مهم هستند. مسئله مهمی که وجود دارد این است که شیوع کمبود ویتامین دی در دنیا و ایران، بالا است بنابراین تشخیص به موقع کمبود ویتامین دی خیلی اهمیت دارد و به ویژه زنان بیشتر از 50 سال در صورت کمبود ویتامین دی، با اقدام درمانی بسیار ساده مانند دریافت منظم ویتامین دی می توان این کمبود را جبران کرد.

استوار در خصوص آزمایش تشخیصی پوکی استخوان در کشور خاطرنشان کرد: انجام آزمایش تشخیص پوکی استخوان مطابق دستورالعمل‌‌ها و پروتکل‌‌های اعلام شده، تحت پوشش بیمه قرار دارد و هیچ زمانی رایگان نبوده و الان هم نیست اما تحت پوشش بیمه است.

وی افزود: متاسفانه دو مشکل عمده در زمینه این بیماری وجود دارد؛ یکی اینکه مردم آگاهی کافی برای مراجعه جهت تشخیص به موقع این بیماری ندارند. خیلی مهم است که زنان بالای 50 سال برای اطمینان از سلامت استخوان خودشان به پزشک مراجعه کنند. مشکل دیگر این است که حتی در افرادی که پوکی استخوان برای آنها مسجّل می‌‌شود و پزشک به آنها اعلام می‌‌کند که مبتلا به این بیماری هستند، پایبندی به درمان به خوبی انجام نمی‌‌شود و بیش از سه چهارم از زنانی که درمان پوکی استخوان برای آنها آغاز می‌‌شود، تا قبل از پایان یک سال، درمان خود را قطع می‌‌کنند در حالیکه درمان پوکی استخوان کاملا طولانی مدت و نیازمند پایبندی به درمان است.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت یادآور شد: هدف پویش ملی پیشگیری از پوکی استخوان و شکستگی از ناشی از آن، آگاهی بخشی به مردم است که به آنها بگوید تشخیص به موقع خیلی می تواند برای جلوگیری از عوارض این بیماری کمک کند.

استوار گفت: یکی از انواع پوکی استخوان، پوکی استخوان ثانویه است که یا به دلیل ابتلا به برخی از بیماری‌‌ها مانند سرطان ها رخ می دهد یا اینکه به دلیل دریافت داروهای مشخصی این اتفاق می‌‌افتد که یکی از شایع ترین این داروها، کورتون‌‌ها هستند. همه بیماری‌‌هایی که در آنها کورتون مورد استفاده قرار می‌‌گیرد، خطر پوکی استخوان در بیماران مبتلا به آنها، افزایش پیدا می‌‌کند.

وی افزود: در مورد بیماران مبتلا به کووید19 نیز این خطر وجود دارد که مصرف کورتون بتواند در نهایت شیوع پوکی استخوان را افزایش دهد اما مصرف کورتون در این بیماران، خیلی محدود و در مقطع زمانی خیلی کوتاهی است که به نظر می‌‌رسد مشکل جدی در سطح جامعه ایجاد نمی‌‌کند هرچند که این موضوع، نیازمند مطالعه است تا ببینیم که خطر بروز پوکی استخوان ثانویه و شکستگی ناشی از آن را افزایش می‌‌دهد یا خیر.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌‌های غیرواگیر وزارت بهداشت بیان داشت: عوامل خطر پوکی استخوان خیلی زودتر از سن 50 سالگی فرد را مستعد به این بیماری می‌‌کنند. تغذیه نامناسب به ویژه کمبود دریافت لبنیات و مواد غذایی حاوی ویتامین دی و کلسیم و کم تحرکی از مهمترین عوامل خطر هستند که باید در دهه های اول زندگی مورد توجه خانواده‌‌ها قرار گیرند تا در سالمندی، افراد دچار پوکی استخوان نشوند.

استوار ادامه داد: به خانواده‌‌ها توصیه می‌‌کنم که به تغذیه فرزندان خودشان، اهمیت ویژه‌‌ای بدهند و مصرف لبنیات، مواجهه با نور آفتاب به میزان کافی در شرایط ایمن و فعالیت بدنی کافی برای فرزندان شان را نه فقط برای پیشگیری از پوکی استخوان بلکه برای سایر بیماری‌‌های غیرواگیر مورد نظر داشته باشند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon