تهیه نقشه باستان‌شناسی مجموعه حرایم تخت جمشید؛ کار مرمت‌گران بدون مرز به دلیل کرونا متوقف شد


تهیه نقشه باستان‌شناسی مجموعه حرایم تخت جمشید؛ کار مرمت‌گران بدون مرز به دلیل کرونا متوقف شد

گروه استان ها- مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به اینکه کار مرمت‌گران بدون مرز به دلیل کرونا متوقف شد گفت: تهیه نقشه باستان‌شناسی مجموعه حرایم و دشت مرودشت به شناخت بهتر این حوزه تمدنی کمک می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، تخت جمشید به عنوان شاخص‌ترین اثر جهانی استان فارس و حتی ایران است که جاذبه‌های خاص خود را دارد و در سال‌های گذشته فعالیت‌های مرمتی و حفاظتی بسیاری بر روی آن انجام شده است.

یکی از این اقدامات فعالیت مشترک پایگاه میراث جهانی تخت جمشید و مرمت‌گران بدون مرز بود که تا آبان سال گذشته ادامه داشت اما آنچه این روزها دوباره تخت جمشید را بر سر زبان‌ها انداخته کشفیات تازه‌ آن و دشت مرودشت است. دشت مرودشت در روزگار هخامنشیان همواره مورد توجه بوده و همین مسئله سبب شده که کاوشگران به این منطقه توجه ویژه داشته باشند.

تهیه نقشه باستان‌شناسی مجموعه حرایم و دشت مرودشت

حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به بیان آخرین وضعیت اقداماتی که در این بنای باشکوه رخ داده است، پرداخت. وی با اشاره به این فعالیت‌ها و اقدامات گفت: در زمینه موضوعات باستان‌شناسی کاوش آبراهه‌ها و کارهای میدانی برای تهیه نقشه باستان‌شناسی مجموعه حرایم  تا پایان تابستان انجام شد. 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید افزود: مسئولان کاوش در مرحله تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از کاوش بوده که البته کارهای تکمیلی نیز نیاز داشته مثل تکمیل مطالعات آزمایشگاهی و مطالعات آنالیزی که مکمل وضعیت میدانی است. 

فدایی  بیان کرد: برای تهیه نقشه باستان‌شناسی داده‌ها روی نقشه جی آی اس قرار می‌گیرد تا بتوانیم دیدگاه بهتری نسبت به دوره‌بندی در منطقه داشته باشیم و این دوره‌ها براساس جمع‌آوری سفالینه‌هایی کشف شده، انجام شده است.

وی عنوان کرد: تهیه نقشه کمک می‌کند تا تداوم و لایه‌های تاریخی را در منطقه به درستی بشناسیم و استقرار دوره‌های مختلف تاریخی را در منطقه به درستی شناسایی کنیم و روی نقشه نشان دهیم.

مستمر بودن کاوش شبکه آبراهه‌ای در تخت جمشید

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره کاوش آبراهه‌ها نیز گفت: موضوع کاوش در آبراهه‌ها چندین دهه است که در حال انجام است که از همان ابتدای کاوش‌های تخت جمشید شروع شد اما در برخی از دوره‌ها با آهنگ کندتری مورد توجه بوده است؛ در این چند دهه که از عمر پایگاه می‌گذرد به دلیل بحث‌های حفاظتی همیشه رویکرد ما شناخت و آزادسازی آبراهه‌ها بوده که هم به جهت تاریخی بررسی شود و هم به جهت عملکردی مشکلات آبگیری در محوطه را برطرف کند.

فدایی با بیان اینکه کاوش آبراهه‌ها در سال‌های آینده هم ادامه‌دار است، افزود: ما هنوز بخشی از شبکه آبراهه‌ای را در زیر تختگاه آزاد نکردیم و نمی‌شناسیم بنابراین این امر در آینده هم ادامه دارد.

وی در پاسخ به این سوال که اخیرا در حوزه کاوش جهشی در منطقه صورت گرفته یا خبر بیان کرد: موضوع بررسی بیشتر به توالی تاریخی منطقه توجه دارد چرا که شهر پارسه که پایتخت بوده است، یک باره ایجاد نشده نسبتی با تمدن‌های قبل از خود که در این دشت مستقر بودند، دارد حتی با دوره‌های بعد از جمله ساسانی و اسلام نیز ارتباطات آن ادامه داشته است. 

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: برای اینکه شناخت کامل و وسیع نسبت به این حوزه تمدنی داشته باشیم، از نزدیک به 70 سال قبل بررسی باستان‌شناسی دشت مرودشت آغاز شده که داستان ویژه خود دارد و تا به امروز نیز ادامه یافته است.

فدایی با بیان اینکه شناختی که تاکنون به دست آمده مربوط به حرایم سه گانه تخت جمشید است، بیان کرد: در آینده این روند ادامه پیدا می‌کند چون دوست داریم که این حوزه تمدنی نه فقط در محدوده حرایم سه گانه که متولی آن پایگاه است، بلکه بیشتر از آن در شهرستان مرودشت که بخشی از شمال فارس می‌شود بررسی کنیم. 

وی تصریح کرد: دلیل آن این است که در مقیاس بزرگتر هم می‌بینیم که آثار هخامنشی و قبل و بعد از آن در خارج از حرایم سه گانه در محدوده شهرستان هم گسترده است و اقدامات در تخت جمشید با منطقه مکمل هم هستند تا دیدگاه‌مان نسبت به این حوزه تمدنی بیشتر شود.

توقف کار مرمت‌گران بدون مرز به دلیل کرونا

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره ادامه فعالیت با مرمتگران بدون مرز نیز بیان کرد: کار با این هیئت یک تفاهمنامه 5 ساله است که یکی دو سال از آن باقی مانده اما آخرین فصل پاییز 98 بود و بنا بر این بود که کار ادامه‌دار باشد و برای بهار امسال برنامه داشتیم که به دلیل کرونا و همه‌گیری این بیماری کار را هم برای ما و هم حضور آنها سخت کرد و کار میدانی جلو نرفت.

فدایی با بیان اینکه مرحله نخست کار که مطالعات بوده به صورت کامل انجام شده است، عنوان کرد: در تفاهم ما قرار داشت که بخشی از کاخ شورا و تچر مرمت شود که به صورت کامل هم در زمینه مطالعه و هم مرمت و حفاظت انجام شد اما نقاط دیگر تخت جمشید نیز اولویت ما بودند که برای این پروژه‌های جدید به مشکل خوردیم.

وی با بیان اینکه قرار بر این بوده که این هیئت بیایند و با توجه به اعتبار و زمان و وقتی که دارند و اولویتی که از جهت اضطرار دارد، نقاط بعدی انتخاب شود گفت: ما منتظر بودیم که نقاط بعدی را به اتفاق انتخاب کنیم ولی به طور کلی ما چه در کاخ‌های تچر و شورا و چه در کاخ صد ستون و هدیش و دروازه ملل مشکلاتی را داشتیم که می‌شد موضوع یک پروژه مشترک باشد. 

استخوان‌های کشف شده در گنجینه تخت جمشید

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره استخوان‌های کشف شده در تخت جمشید و نتایج بررسی آنها نیز بیان کرد: استخوان‌های کشف شده مانند همه کاوش‌های قبل در گنجینه تخت جمشید نگه داشته می‌شود و مطالعات آزمایشگاهی بر روی نمونه‌ها در آزمایشگاه‌های داخل و بیرون پیگیری می‌شود اما اطلاعات قابل وثوق باید از مسئول هیئت کاوش پیگیری شود.

فعالیت‌های مرمتی در نقش رستم ادامه دارد

فدایی درباره نقش رستم نیز بیان کرد: نقش رستم یک کارگاه دائمی است و کار ساماندهی، حفاظت، خدمات و گردشگری و زیرساخت‌ها دغدغه ما است و حتی در دوران کرونا متوقف نمانده البته فرصتی هم ایجاد کرده که در آن محوطه کارهایی که برای هدایت بهتر آب‌های حاصل از بارندگی به بیرون انجام شود تا نفوذش کمتر شود و مسائل فرونشست مشکلات را تسریع نکند. 

وی با بیان اینکه اقدامات شیب‌بندی و غیره را کماکان دنبال کردیم، گفت: ضمن اینکه در زمینه مستقیم مرمت هم پروژه اصلی ما که آرامگاه خشایار شاه است ادامه دارد؛ گروه ما مستقر هستند و کارها را دنبال می‌کنند و در زمینه حفاظت‌های اضطراری که هدفش رفع خطر است؛ اقداماتی انجام داده و می‌دهند.

انتهای پیام/424/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon