آمادگی دانشگاه علمی ‌کاربردی برای تربیت تمامی نیروهای مهارتی مورد نیاز کشور؛ با تمامی استانداران مکاتبه شد

آمادگی دانشگاه علمی ‌کاربردی برای تربیت تمامی نیروهای مهارتی مورد نیاز کشور؛ با تمامی استانداران مکاتبه شد

گروه استان‌ها ـ رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور از آمادگی این دانشگاه برای تربیت تمامی نیروهای مهارتی مورد نیاز کشور خبر داد و گفت:در این باره با تمامی استانداران مکاتبه شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، محمدحسن امید ظهر امروز در نخستین همایش ملی برنامه‌ریزی درسی و اشتغال که به صورت مجازی برگزار شد ضمن تسلیت شهادت شهید فخری زاده اظهار داشت: ترور دانشمندان در تمام دنیا محکوم است اما وقتی به کشور ما می‌رسند، متاسفانه شاهد استانداردهای دوگانه غرب در این زمینه هستیم.

وی افزود: همانطور که می‌دانید سال‌هاست ما تحت فشار هستیم از سوی دستگاه‌های دیگر که چرا دانش‌آموختگان ما امکان جذب در بازار کار را ندارند؛ متاسفانه در طول سالیان اخیر مجبور شدیم ظرفیت آموزش عالی کشور‌ را افزایش دهیم تا جایی که امروزه از آن به عنوان یک معضل تلقی ‌می‌شود.

امید خاطرنشان کرد: طبق آمارهای واصله، حدود دو میلیون صندلی در آموزش عالی کشور ایجاد شده در حالی که نیاز بازار کار کشور، بسیار کمتر از این تعداد است؛ پس از فروکش کردن ارزش کنکور، مسئولان کشور‌ توپ توسعه را به زمین آموزش عالی انداختند و خواستار توسعه بیشتر شدند و دانشگاه‌ها مکانی برای سرگرم شدن جوانان مملکت شدند.

وی ادامه داد: این فشار مسئولان از کارشناسی به کارشناسی ارشد و سپس به دکتری رسید که با تصمیم آنها، ظرفیت دکتری با افزایش 4 برابری رو‌به‌رو شد و سالیانه بالغ بر 20 هزار نفر به جمعیت دانش‌آموختگان دکتری در کشور ما اضافه می‌شود که طبیعتا ظرفیت جذب بازار کار برای این تعداد از دانش‌آموختگان وجود ندارد.

امید با بیان اینکه ساختار اقتصادی کشور نیازی به این حجم انبوه دانش‌آموختگان ندارد، افزود: در برخی مناطق کشور ما نقش یک نهاد توسعه‌ای را بازی کرده‌ایم و موظف شدیم برای نگه‌داشتن جمعیت در آن نقطه آموزش عالی ایجاد کنیم.

رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور گفت: در دولت‌های مختلف هیچ‌گاه به کسب و کارهای خرد توجهی صورت نگرفته و همیشه کارهای سنگین و کلان در اولویت قرار داشته؛ در حالی که هزینه ایجاد کسب و کار خرد، 10 درصد هزینه برای ایجاد کارهای کلان است.

وی با اشاره به وجود رانت و انحصار در ساختار اجرایی کشور بیان کرد: بنگاه‌های بزرگ اقتصادی ما نیازی به وجود دانش تخصصی نمی‌بینند؛ در نتیجه اشتیاقی برای استفاده از دانش‌ تولید شده و دانش‌آموختگان ندارند.

امید افزود: بارزترین نمونه برای مسئله عدم استفاده از دانش‌آموختگان، صنعت خودروی کشور است که 50 سال از عمر آن می‌گذرد اما رانت انحصاری سبب می‌شود که با نازل‌ترین کیفیت تولید و به بازار عرضه می‌کنند؛ متاسفانه به دلیل وجود انحصار هیچگاه نیازی به ارتقاء کیفیت و استفاده از دانش‌آموختگان احساس نکرده‌اند.

وی با بیان اینکه از سوی دستگاه‌ها به ناکارآمد بودن متخصصین تربیت شده در آموزش عالی متهم هستیم، گفت: چگونه می‌شود که نیروهای تربیت شده ما در هر حوزه‌ای و در نقاط دنیا می‌درخشند؟ طبیعتا این موضوع به خاطر ساختار اجرایی کشورهای مختلف است.

رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور یکی دیگر از عوامل عدم استفاده از دانش‌آموختگان را دانش بنیان نبودن بنگاه‌های اقتصادی کشور قلمداد کرد و افزود: دانش آموختگان ما در پارک‌های فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان موفق هستند اما با ورود به حوزه صنعت کشور به دلیل انحصار موجود موفقیت لازم را بدست نمی‌آورند؛ البته این‌ها سبب نمی‌شود که ما منکر لزوم تغییر برنامه و به روز شدن فضای آموزش عالی کشور‌ بشویم.

امید گفت: وظیفه ما تربیت دانش‌آموختگانی است که با خلاقیت خود بتوانند به ایجاد اشتغال بپردازند اما باید این بستر نیز برای آنها فراهم باشد تا از ظرفیت‌شان به نحو احسن استفاده شود.

وی با بیان اینکه یکسان سازی نظام‌های آموزشی کاری اشتباه بود، افزود: پیش از این موضوع عده ای در دانشگاه‌های کشور تحصیل می‌کردند و بلافاصله آماده ورود به بازار کار بودند.

رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور گفت: 7سال از عمر این دولت گذشته و کماکان موفق به ساماندهی دانشگاه نشده‌ایم در صورتی که همگی بر تربیت بی‌رویه دانشجو در قسمت پساتکمیلی واقفیم که این موضوع نیازمند تغییری اساسی در این حوزه است.

امید با اشاره به اینکه به عنوان متولی آموزش عالی باید از نیازهای بخش اجرایی کشور مطلع باشیم، خاطرنشان کرد: با تمامی استانداران و دستگاه‌های مختلف اجرایی کشور مکاتباتی صورت دادیم تا از نیازشان برای تربیت دانش‌آموختگان در برنامه‌های ششم، هفتم و منطقه‌ای توسعه آگاه شویم که متاسفانه تاکنون پاسخی دریافت نکردیم؛ درصورتی که ما قادر به تربیت تمامی نیروهای مهارتی مورد نیاز کشور هستیم.

وی افزود: 60 تا 70 درصد سرفصل‌های آموزشی ما مبتنی بر فضای کارگاهی و عملی است اما این جایی برای این حجم از دانش‌آموختگان در بازار کار وجود ندارد؛ با اینکه اشتغال‌پذیری جزو معیارهای اصلی دانشگاه‌ها می‌باشد، ما خود را موظف می‌دانیم که در درجه اول دانش‌آموختگانی خلاق و کارآفرین تربیت کنیم.

رئیس دانشگاه علمی کاربردی کشور با‌ اشاره اینکه در حوزه نیازسنجی‌ مشاغل آمادگی تربیت نیروی ماهر را داریم، افزود: دو سال است که دوره‌های‌ مهارتی را با توجه به رسته‌های شغلی مختلف تعریف کرده‌ایم اما در واقعیت حتی بزرگترین متولی کار در کشور یعنی وزارت کار و رفاه اجتماعی هنوز نمی‌توانند مشاغل موجود را دسته‌بندی کنند.

وی در پایان گفت: مسیری در دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور در پیش‌ گرفته‌ایم که نظام‌های دوال نام دارد؛ با برخی بنگاه‌های اقتصادی کشور مذاکرات و توافقاتی انجام داده‌ایم تا بخش نظری آموزش برعهده دانشگاه و قسمت عملی آن نیز توسط بنگاه اقتصادی ارائه داده شود تا این همکاری مشترک به تربیت نیروی ماهر و متخصص ختم شود.

انتهای پیام/282/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon