ضرورت بهرهمندی از ظرفیت صنایعدستی استان کردستان در صادرات/ چرا رشته "نازککاری" مورد حمایت قرار نمیگیرد؟
گروه استانها ــ یکی از ظرفیتهای استان کردستان صنایعدستی است که میتوان آن را به عنوان صنعت دست مردمان این دیار به دنیا معرفی کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، یکی از نیازهای انسان از همان بدو پیدایش بر روی کره زمین ساخت ابزار و امکانات مختلف برای بهرهوری بیشتر از محیط اطراف و استفاده بهینه از اوقات خود بود. انسان از درخت و چوب به عنوان وسیله کارآمد همیشه در همه زمینههای زندگی استفاده کرده و سعی کرده تا با بهرهگیری از طبیعت زندگی خود را پیش ببرد.
انسان با یکجانشینی و احتیاجات اجتماعی و فرهنگی، چارهای جز استفاده از فکر و تعقل خود برای آسان کردن زندگی با استفاده از ابزار طبیعت و البته برجا گذاشتن تمدن و فرهنگ زندگی خود نداشت.
با توجه به کشفیات باستانشناسان در مکانهای مختلف و تمدنهای باستان وسایل دستساز انسان همیشه جلب توجه کرده و روز به روز این کشفیات بیشتر نیز خواهند شد و ما بیشتر با زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم در زمان باستان آشنا خواهیم شد.
این را نیز باید گفت که برخی از ابزار ساخته انسانها در تمدنهای باستان راه خود را تا به امروز ادامه داده و همواره دست به دست در بین فرهنگها، تمدنها و حکومتها به عنوان میراث فرهنگی و صنایع دستی به ما رسیدهاند.
استفاده از چوب و بهرهگیری از صنایع چوبی دستساز انسان همواره در کارهای مختلف از جمله کشاورزی کمک حال مردم بوده و امروزه نیز با پیشرفت تکنولوژی همچنان از برخی از این ابزار استفاده میشود.
جدا از استفاده از چوب برای کارهای فنی و مهندسی گاهی انسانهای هنرمند از چوب با استفاده از نقش و نگارهای مختلف آثاری خلق کرده یا میکنند که تا سالهای آینده میتوان از آنها نام برد.
نازککاری با چوب که خود به معرق کاری، گره چینی و ...تقسیمبندی میشود همواره از ظرافت کار کردن با چوب است که از سدههای قبل از میلاد در تمدنهای مختلف وجود داشته است و امروز نیز ادامه دارد.
در کشور ما نیز همواره صنایعدستی و اهمیت دادن به هنر در اولویت خاصی قرار داشته است و این را میتوان از خلق آثار هنرمندان گذشته و امروزی دید که با استفاده از چوب چه آثار ماندگاری خلق کردهاند.
«فرهاد حامدی» معاون صنایعدستی ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان در اینباره به خبرنگار تسنیم گفت: تمرکز صنایع چوبی در استان کردستان در شهر سنندج با بیش از 450 نفر فعال این عرصه است.
وی افزود: در کل استان کردستان حدود 130 کارگاه بزرگ و کوچک صنایع چوب از جمله سازسازی، ارغوان بافی، گره چینی، ارسیسازی، تختهنردسازی و ... با بیش از 70 نفر فعال هستند.
حامدی اظهار کرد: نازک کاری سنندج در کشور و جهان دارای نشان ملی و بینالمللی است و همه فعالان عین عرصه سنندج را به عنوان مرکز صنایع چوب ایران میشناسند.
وی به یکی از مشکلات اساسی صنایع چوب استان که صادرات این محصولات است، اشاره کرد و افزود: متأسفانه تخته نرد که یکی از صنایع دستی استان کردستان و شهر سنندج به حساب میآید و در دنیا شناخته شده است هنوز به صورت چمدانی و تکی صادر میشود و هیچ کار اساسی برای صادرات اقتصادی این صنایع دستی و هنر ارزشمند ساخت دست نازک کاران کردستانی انجام نشده است.
معاون صنایعدستی ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان بیان کرد: بیشتر صادرات تخته نرد کردستان به کشورهای حوزه اسکاندیناوی، اروپای مرکزی، آمریکای شمالی و اقلیم کردستان عراق است که خود حدود 520هزار دلار در سال گذشته ارزآوری به همراه داشته است.
وی گفت: در نتیجه آنچه باید مورد توجه مودیان امر میراث فرهنگی و گردشگری استان کردستان واقع شود معرفی صنایع چوب استان کردستان با هنر هنرمندان کردستانی به کشور و تمامی نقاط جهان است تا هم فرهنگ این خطه از ایران را معرفی کنند و هم پلی به سوی ترقی اقتصادی و اشتغال زایی فعال با استفاده از هنر صنعت چوب چند هزار سالهای است که از نیاکان، فرهنگها و تمدنهای غربی به ما رسیده است.
در ادامه عارف کریمی یکی از نازککاران سنندجی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از جلوههای زیبای شغل نازک کاری با چوب گفت و این حرفه را جزوی از زندگی خود دانست.
وی افزود: درست است که امروزه با ظهور تکنولوژیهای جدید کمتر به هنر دست توجه میشود اما من از همان اول صبح که وارد مغازه میشوم تا غروب میان این همه گرد و غبار چوبهایی که قرار است له دست من نقشهای مختلفی را به خود بگیرند لذت میبرم و هیچوقت از کار خودم خسته نمیشوم.
وقتی از آقای کریمی در باره حقوق و مزایای شغلشان پرسیدم در پاسخ بیان کرد: شکر خدا هزینه زندگی هرطور باشد تامین میشود، آنچه که مهم است این است که انسان به کاری که انجام میدهد ارق داشته باشد و البته حاصل کار خود را ببیند.
وی که قریب به 20 سال است در یکی از محلههای قدیمی شهر سنندج مشغول به این کار است، ادامه داد: کار اصلی من و همکارانم در این مغازه بیشتر ساخت تختهنرد و صفحه شطرنج است.
کریمی خاطرنشان کرد: بازار کار ما بیشتر نقاط مرکزی کشور و تهران است و البته گاهی از خارج از کشور نیز سفارشاتی داریم که برای آنها ارسال میکنیم.
وی در پایان گفت: متأسفانه در این شرایط کرونایی کمترین حمایت از ما صورت گرفته و در شرایطی که با محدودیتها روبهرو هستیم کار ما نیز تعطیل شده و هیچگونه درآمدی نداریم.
به گزارش تسنیم؛ در پایان آنچه که مهم است و باید بهای بیشتری به آن داده شود توجه به فرهنگ و هنر ایرانی است که با این رویکرد کمکم به ورطه فراموشی و تاریخ سپرده میشود در حالی که با احیای صنعت کار با چوب علاوه بر کسب درآمد و اشتغالزایی و صادرات هنر دست هنرمندان کشور، میتوانیم به ارز آوری نیز چشم داشته باشیم. باشد که هنر دست هیچ هنرمندی مورد کمتوجهی قرار نگیرد و همه هنرمندان در شرایط بهتری به فعالیت خود ادامه دهند.
انتهای پیام/487/س