باران نبارد خشکسالی، ببارد سیل؛ مسئله سوء مدیریت است

باران نبارد خشکسالی، ببارد سیل؛ مسئله سوء مدیریت است

گروه استان‌ها- کارهای زیادی در حوزه آبخیزداری در استان کرمان مانده است؛ در کرمان اگر باران نبارد خشکسالی می‌شود و اگر ببارد سیل می‌آید اما ظاهرا نکته‌ای که غیرقابل انکار است سوء مدیریت مسئولان پشت میز نشین است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، اتحادیه بین‌المللی علوم خاک در سال 2002،  5 دسامبر را به عنوان " روز جهانی خاک" به دنیا معرفی کرد و هر ساله این روز با هدف جلب توجه جهانیان به اهمیت خاک به عنوان یک بخش حیاتی و مهم سیستم طبیعی و همین طور حیات بشر، برگزار می‌شود.

شعار سال 2020 روز جهانی خاک تحت عنوان "خاک را زنده نگه دارید، از تنوع زیستی خاک محافظت کنید"، تعیین شده است که هدف آن ارتقاء آگاهی نسبت به اهمیت حفظ سلامت اکوسیستم‌ها، مقابله با از دست دادن تنوع زیستی خاک و افزایش رفاه انسان است.

در عصر کنونی فرسایش خاک در کنار تغییر اقلیم، دو چالش مهم و اولویت‌دار در سطح جهانی هستند. متأسفانه کشور ما در زمره کشورهای با نرخ تخریب و فرسایش شدید خاک است. حفاظت از خاک ضامن امنیت غذایی کشور، سلامت محیط زیست، حفظ تنوع زیستی، تعادل اقلیم و پایداری توسعه است و بر همه ما لازم است با درک صحیح از ارزش‌های بالای خاک نسبت به برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری، اجرای برنامه‌های متناسب با حفظ خاک و افزایش آگاهی‌های عمومی بهره‌برداران از منابع خاک اقدام و آن را برای نسل‌های حاضر و آتی حفاظت کنیم .

ما در کشوری زندگی می‌کنیم که میانگین بارش ما کمتر و میزان تبخیرما بیشتر است، میزان فرسایش خاک 8 برابر بیشتر از میزان دنیا بوده و سفره‌های آب زیرزمینی ما وضعیت خوبی ندارد.

در این میان استان کویری کرمان از دیگر استان‌ها وضعیت بدتری دارد؛ از طرفی 20 درصد عرصه های بیابانی کشور در این استان قرار دارد و اراضی زیادی در استان مستعد بیابان شدن است و از سوی دیگر سومین استان سیل‌خیز کشور هستیم.

ما در استانی زندگی می‌کنیم که اگر باران نبارد درگیر خشکسالی می‌شویم و اگر باران ببارد درگیر سیل!

در سال‌های گذشته در حوزه آبخیزداری اقدامات زیادی در استان انجام شده و به گفته مسئولان با وجود همه این تلاش‌ها هنوز بخش زیادی از کار مانده است.

حمزه احمدی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان با بیان اینکه بحث خاک یک بحث پیچیده بوده چرا که بستر حیات است اظهار داشت: تأکید رهبر معظم انقلاب در اهمیت خاک وجود دارد و منابع طبیعی در راستای منویات ایشان تلاش می‌کند.

وی با اشاره به اینکه در جنوب استان کرمان چالش‌های عمده حوزه خاک شناسایی شده و یکی از اقدامات مهم برای کنترل فرسایش و رسوب آبخیزداری است گفت: ساخت سازه‌های سنگی سیمانی از جمله اقدامات حوزه آبخیزداری در جنوب استان است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان با بیان اینکه اگر آبخیزداری و آبخوان‌داری انجام شود از سیلاب‌ها جلوگیری خواهد شد ادامه داد: رهبر معظم انقلاب از سه سال گذشته عنایت ویژه‌ای به آبخیزداری در کشور داشته‌اند.

وی با بیان اینکه در این مدت در شمال و جنوب استان کرمان در مجموع بیش از 240 میلیارد تومان برای اجرای پروژه‌های آبخیزداری هزینه شده است گفت: کرمان استانی بیابانی بوده و اراضی زیادی در استان مستعد بیابان شدن است.

احمدی با ابراز تأسف از اینکه وضعیت بیابان‌زدایی در کشور خوب نیست ادامه داد: همان طور که توسعه صنعت و معدن در برنامه است توسعه منابع طبیعی نیز باید انجام شود.

وی با بیان اینکه جلوگیری از فرسایش بادی با توسعه منابع طبیعی امکانپذیر است گفت: ریزگردها مشکلات زیادی برای مردم در مناطق مختلف استان به‌ویژه شرق و جنوب استان ایجاد کرده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه مناطق بیابانی استان کرمان شناسایی شده است افزود: در جنوب استان کرمان در مبارزه با بیابان‌زایی بیش از 5 هزار هکتار نهالکاری انجام شده است.

وی با بیان اینکه در جنوب کرمان یک میلیون و 940 هزار هکتار اراضی مرتعی است ادامه داد: اقتصادی کردن مراتع در برنامه است و مسائل معیشتی مرتع داران نیز لحاظ شده است.

احمدی با اشاره به اینکه امسال بنا داریم پوشش گیاهی مراتع استان را تقویت کنیم افزود: در جاهایی که مراتع آسیب دیده‌اند با گونه‌های دارویی در حال ترمیم و تقویت مراتع هستیم.

وی با بیان اینکه در جنوب استان کرمان بیش از 4 هزار هکتار عملیات احیای مراتع در دست اقدام است گفت: در جنوب استان کرمان عمده عرصه‌های مرتعی این ظرفیت را دارند که به گیاهان دارویی تبدیل شوند و برای بهره‌برداری از گیاهان دارویی با اولویت بومی مجوز داده می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان با اشاره به اینکه بهره‌برداری از جنگل‌های شمال کشور ممنوع شده و زراعت چوب برای تأمین نیاز چوب کشور مورد تأکید است بیان کرد: بازار چوب بازار خوب و پرسودی است.

وی با بیان اینکه از کشاورزان درخواست داریم در کنار کشاورزی زراعت چوب را در نظر بگیرند گفت: تسهیلات با بهره پایین به افرادی که قصد زراعت چوب داشته باشند پرداخت می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان ادامه داد: عملیات آبخیزداری به صورت جهشی طی دو سه سال اخیر دنبال شده اما کار مانده در جنوب استان کرمان زیاد است.

سعید برخوری مدیرکل جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز با بیان اینکه آب و خاک دو عنصر مهم برای کشاورزی است اظهار داشت: خاک یک موجود زنده است، متولد می‌شود و می‌میرد و اگر به درستی استفاده نکنیم عمر خاک کوتاه خواهد شد.

وی با بیان اینکه برای نگهداری خاک حفظ پوشش خاک لازم است و توسعه آبیاری تحت فشار یکی از روش‌های حفظ خاک است گفت: در سال جاری مقام اول توسعه آبیاری تحت فشار را در کشور داریم.

مهدی رجبی‌زاده مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با اشاره به اینکه کرمان سومین استان سیل خیز کشور است اظهار داشت: فعالیت‌های آبخیزداری در استان کرمان برای جلوگیری از سیل و تغذیه سفره‌های زیرزمینی از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه در سه سال اخیر توجه ویژه‌ای به آبخیزداری شده عنوان کرد: در این مدت 120 میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی در حوزه‌های آبخیز شمال استان کرمان کار شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با بیان اینکه که اقدامات انجام شده در مجموع 13 درصد حوزه آبخیز را شامل می شود گفت: 87 درصد کار مانده و توجه ویژه به این حوزه را نیازمندیم.

وی با اشاره به اینکه استان کرمان استان کم بارشی است و به این دلیل طبیعت شکننده‌ای داریم بیان کرد: استان کرمان یکی از استان‌های در معرض بیابانی شدن است و در راستای بیابان زدائی فعالیت‌های گسترده‌ای انجام شده و در دست اقدام است.

رجبی‌زاده با بیان اینکه با وجود همه مشکلات، 10 درصد از جنگل‌های ایران در استان کرمان قرار دارد افزود: بیابان زدایی یکی از سیاست‌هایی است که در استان به شدت دنبال می‌شود.

به گزارش تسنیم استان کرمان به عنوان بزرگترین و پهناورترین استان کشور که سال‌ها به دلیل بارش‌های کم با مشکل خشکسالی مواجه بوده و متأسفانه در سال‌های اخیر که وضعیت بارش‌ها قدری بهتر شده است وقوع سیل و سیلاب‌ها به مردم این استان خسارات زیادی وارد کرده است.

با وجود همه اقدامات انجام شده در سال‌های اخیر در استان پهناور و کویری کرمان اقدامات زیادی بر زمین مانده؛ ما مردم کرمان در استانی زندگی می‌کنیم که اگر باران نبارد درگیر خشکسالی می‌شویم و اگر باران ببارد درگیر سیل!

انتهای پیام/511/ ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon