ثبت شکایت ۱۰۰ میلیون دلاری خانواده شهدای هسته‌ای علیه آمریکا/ تاریخ دادگاه ۲۱ فروردین

ثبت شکایت 100 میلیون دلاری خانواده شهدای هسته‌ای علیه آمریکا/ تاریخ دادگاه 21 فروردین

دادخواست شکایت خانواده شهدای هسته‌ای از دولت امریکا برای دریافت غرامت ۱۰۰ میلیون دلاری ثبت شده و دادگاه آن در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرنگار قضائی خبرگزاری تسنیم؛ نشست خبری تبیین دعوای حقوقی خانواده شهدای دانشمندان علمی و هسته‌ای ایران علیه دولت آمریکا به دلیل حمایت از اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی، بعد از ظهر امروز دوشنبه 22 دی‌ماه برگزار شد.

در این نشست که با حضور وکیل پرونده به نمایندگی از تیم حقوقی، همسر شهید علیمحدی، همسر شهید شهریاری، همسر و دختر شهید پیرانی در آستانه یازدهمین سالگرد شهادت علیمحمدی و احمدی‌روشن، از نخستین شهدای هسته‌ای برگزار شد، افضلی‌نیکو، وکیل پرونده به شرح توضیحاتی درباره ماهیت پیگیری دادخواست ترور دانشمندان قضائی پرداخت.

افضلی‌نیکو گفت: یک تیم حقوقی متشکل از 15 نفر از اساتید، حقوقدانان و وکلای دادگستری روی این پرونده کار کرده‌اند تا اینکه روز گذشته تحت عنوان "دادخواست ترور دانشمندان هسته‌ای" در شعبه 55 بین‌الملل مجتمع قضائی شهید بهشتی ثبت شد.

وی افزود: این دادخواست علیه دولت آمریکا بالاخص رؤسای جمهور آمریکا از زمان وقوع این ترورها و تمام مسئولان آمریکایی از جمله وزرا و مسئولان پایین‌رتبه‌تر در وازارت‌خانه‌های خزانه‌داری و امور خارجه امریکا و سایر ارگان‌هایی که رژیم صهیونیستی را تأمین مالی می‌کنند، تنظیم و ثبت شده است.

وی با گفتن اینکه اگر تشریفات ابلاغ به خواندگان به درستی انجام شود تاریخ 21 فروردین 1400 زمان برگزاری جلسه دادگاه است و امیدواریم علنی برگزار شود، افزود: این دادخواست 11 خواهان دارد که خانواده‌ها شهدا و قربانیان ترورهای دانشمندان هسته‌ای هستند و 34 خوانده دارد.

افضلی‌نیکو ادامه داد: کشور ما بعد از انقلاب بیشترین آمار قربانبان ترور را دارد که بسیاری از آنها علیه زنان و کودکان و افراد عادی انجام شده است. امروز هم حدود یک دهه است که ترور دانشمندان و اشخاصی که در زمینه پژوهش و علم دخیل هستند از سوی دشمنان آغاز شده است. این ترورها ماهیت مشمئزکننده دارد و ضمن ایجاد رعب و وحشت در میان مردم، هدف بازدارندگی دارد. این ترورها اقداماتی است که کاملاً با برنامه و هدفمند رخ می‌دهد و طیف وسیعی از مردم را متضرر می‌کند و از آنجا که دانشمندان سرمایه‌های بشریت محسوب می‌شوند، حذف آنها به علم و دانش در سراسر جهان لطمه وارد می‌کند.

این وکیل با بیان اینکه جنایات ترور نه از باب مسئولیت کیفری و نه از باب مسئولیت مدنی نباید بدون تعقیب قضایی بماند و آمرین و عاملین این جنایات باید به کیفر اعمال خود برسند، گفت: با پیگیری‌هایی که خانوده شهدا داشتند، تقریباً یک سال قبل اقدام به تنظیم دادخواست کردیم که بر اساس مستندسازی موجود و تهیه مستندات جدید بود؛ بعد عوامل سیاست‌گذار، مجری و اجرا‌کننده استخراج شدند و در نهایت با ظرفیت‌سنجی برای این اقدامات حقوقی در سطح داخلی و بین‌المللی آن را ثبت کردیم.

وی با تأکید بر اینکه قانون‌گذار به ما اجازه داده تا علیه برخی دولت‌ها از جمله امریکا و مقامات آن که از تروریسم حمایت می‌کنند طرح دعوا کنیم، گفت: یافته‌های ما بر اساس چند مور مستندسازی شد‌ه‌اند؛ طبق اسنادی که توسط خود رژیم صهیونیستی منتشر شده، مشخص شد که طراحی و انجام ترور توسط این رژیم انجام شده است البته این اقدامات بدون کمک عوامل در داخل ممکن نبود که افرادی در این باره شناسایی و دستگیر شده‌اند.

افضلی‌نیکو گفت: از نظر ما دولت امریکا و مقاماتش به دلایل مختلفی تروریست هستند و اقداماتشان تروریستی محسوب می‌شود؛ جامعه بین‌الملل 19 کنوانسیون ضدتروریسیتی دارد که امریکا به بیشتر آنها متعهد شده است و بر اساس آن نه تنها باید از اقامات تروریستی جلوگیری کند بلکه حتی باید ترور را محکوم و تروریست را تعقیب  کند.

وکیل خانواده‌های شهدای هسته‌ای در بخش دیگری از سخنانش گفت: این دادخواست در حدود 400 صفحه تنظیم شده و 500 صفحه ضمائم دارد که حاوی مستنداتی مانند اقاریر و اظهارات خواندگان است همچنین در این پرونده نام 32 امریکایی به عنوان خوانده و 11 نفر از اعضای خانواده قربانبان به عنوان خواهان آمده است.

وی در ادامه این نشست در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه ظرفیت‌هایی در حوزه بین‌الملل وجود دارد تا به این شکایت رسیدگی شود، گفت: بخشی از اقدامات قضائی باید در حوزه کیفری اتفاق بیفتد که شامل اول، محکومیت و بعد، پیگیری مجازات آمرین و عاملین است که اقدامات قضائی توسط دولت‌ها در دادگاه‌های بین‌المللی پیگیری می‌شود. پرونده ما جنبه مدنی و حقوقی دارد و با هدف پیگیری و مطالبه خساراتی که خانواده‌های قربانیان متحمل شده‌اند تشکیل و طرح شده است.

افضلی‌نیکو در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه مقدار غرامت مورد مطالبه در پرونده چه میزان است و آیا دولت امریکا باید این غرامت را پرداخت یا افراد مسئولی که در پرونده به‌عنوان خوانده حضور دارند، گفت: مطالبه پرونده خسارات مالی و معنوی است که به خانواده شهدای هسته‌ای تحمیل شده و مقدار آن 100 میلیون دلار است همچنین یک بخش خسارات تنبیهی هم در نظر گرفته‌ایم که میزان مبلغ آن را به عهده دادگاه واگذار کردیم.

وی افزود: در پایان باید دید که دادگاه چه حکمی صادر می‌کند البته می‌دانیم که امریکا در کشورهای نزدیک و سایر دنیا منافع و اموالی دارد که با حمایت قوه قضائیه می‌توانیم خسارات را از محل این اموال دریافت کنیم.

سخنان همسران شهدای هسته‌ای

در ادامه این نشست خانم کرمی، همسر شهید علیمحمدی گفت: از 22 دی‌ ماه 1388 که مسعود علیمحمدی به شهادت رسید، جزو آرزوهایم بود که موضوع این شکایت پیگیری شود. آن زمان تنها بودم و نمی‌شد به تنهایی کاری را پیش برد؛ اما خدا را شکر الان همه این تصمیم را گرفته‌اند.

خانم قاسمی، همسر شهید شهریاری هم گفت: امروز 22 دی‌ ماه یازدهمین سالروز شهادت شهید علیمحمدی است و مقارن شدن آن با رسانه‌‌ای شدن ثبت شکایت علیه دولت امریکا را به فال نیک می‌گیریم؛ این کار باید سال‌ها قبل انجام می‌شد.

وی افزود: خیلی به این فضاهای بین‌المللی اعتماد ندارم و فکر نمی‌کنم نتیجه نهایی به این زودی حاصل شود اما تلاش برای این قضیه یک وظیفه است که باید انجام شود؛ اعتقاد من این است که کار باید جهادی و ضربتی انجام شود و سرمان را بلند بگیریم که با استاندارهای خودشان غرامت را حساب می‌کنیم.

همسر شهید شهریاری ادامه داد: از تیم حقوقی خواهش می‌کنم که یکصدا پیش بروند؛ افکار حقوقی دولت‌های دوست و همراه و آنها که دشمن نیستند را باید آماده‌سازی کنند؛ باید با کشورهایی مانند چین و روسیه تعاملات و گفت‌وگوهایی باشد تا این پرونده در صحنه بین‌المللی بدون تک‌صدایی جریان داشته باشد.

خانم رضایی‌نژاد، همسر شهید پیرانی هم گفت: از ابتدای اتفاق افتادن ترور شهید پیرانی به عنوان یک خسارت‌دیده و قربانی ترور، خواهان پیگری بودیم و بارها جلساتی در خارج و داخل از کشور برگزار شد تا اینکه خوشبختانه همصدایی بین خانواده‌های هسته‌ای پیش آمد.

وی تأکید کرد: رقم خسارتی که اعلام شد، کف خسارتی است که ما به عنوان قربانی ترور مطالبه کرده‌ایم؛ حق طبیعی ماست و جامعه بین‌الملل باید پاسخگوی این خسارات باشد البته پرونده به صوت شخصی مطرح نشده و این حق را برای خودمان محفوط می‌دانیم تا دولت بحث‌های مربوط به سایر قسمت‌های پرونده شهدای هسته‌ای را پیگیری کند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon