"غربالگری" به‌شیوه فعلی چطور امنیت روانی مادر و جان جنین را به خطر می‌اندازد؟!

"غربالگری" به‌شیوه فعلی چطور امنیت روانی مادر و جان جنین را به خطر می‌اندازد؟!

یک متخصص زنان، زایمان و نازایی گفت: مادرانی که مراحل تست غربالگری را طی می‌کنند، فشار و استرس فراوان بی‌دلیلی به آنها تحمیل می‌شود و با هر ویزیت، اشک بر چشمانشان نقش می‌بندد.

دکتر اقدس وکیلی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا با اشاره به تجربیات خود در زمینه غربالگری بارداری اظهار کرد: غربالگردی مادران باردار اسماً غیراجباری بود و در عمل به‌صورت اجباری انجام می‌‌گیرد! من به‌عنوان یک پزشک از این بابت خوشحالم که این نوع غربالگری اجباری نباشد.

وی ادامه داد: من خودم به حرمت سقط جنین اعتقاد دارم و مادرانی که به من مراجعه می‌کنند، معمولاً از طیف مذهبی جامعه‌اند و آنها نیز با سقط جنین موافق نیستند؛ با این حال، چون براساس پروتکل‌های کشوری این مورد از پزشکان خواسته شده است، تاکنون  برای انجام ندادن غربالگری از آنها امضا می‌گرفتم تا به‌عنوان پزشک از نظر قانونی برایم مشکلی پیش نیاید؛ از طرفی، میزان مثبت و منفی کاذب این‌گونه آزمایش‌های غربالگری بالاست.

این متخصص زنان، زایمان و نازایی تصریح کرد: به‌عنوان مثال، اصفهان همیشه پایلوت این‌گونه آزمایش‌ها بوده است، در هر صورت این آزمایش‌های غربالگری هیچ کدام جنبه درمانی ندارد و تنها کارکرد آنها تشخیصی است و بسته به نوع نگرش خانواده‌ها، روند تست غربالگری کنونی می‌تواند باعث افزایش میزان سقط جنین شود؛ بعضی از خانه‌های بهداشت و مشاوره‌ها به‌اندازه کافی وقت نمی‌گذاشتند و به‌درستی به مادران توضیح نمی‌دادند، به این دلیل مادران یک تست ساده را به‌معنای مُنگل بودن نوزادشان در نظر می‌گرفتند! اینها را بگذارید کنار هزینه‌های بالای این تست‌ها که در نهایت ممکن است مادر را به جایی بر‌ساند که با خوردن چند قرص، جنینش را سقط کند!

وی افزود: خوشبختانه من به چنین موردی برخورد نکردم اما میان همکارانم در این باره شنیده‌ام؛ همین اواخر مریضی داشتم که جواب آزمایش او آمده بود که ممکن است یکی از ستون فقرات نوزادش جابه‌جا باشد، وی گریه می‌کرد و از من نامه‌ای می‌خواست که اجازه سقط جنین را برایش صادر کنم! غربالگری اجباری چنین انتظاراتی را به‌وجود می‌آورد، در زمان حاضر مطالبه مادران در بارداری این است که تحت هیچ شرایطی نباید بچه ناقص به دنیا بیاورند! غربالگری اجباری با در دسترس بودنش در همه جا و تشویق به آن، باعث درخواستهای نابجا از سوی مادران باردار شده است.

وکیلی خاطرنشان کرد: این مسئله به‌اشتباه به یک فرهنگ تبدیل شده است که بچه حتماً باید سالم به دنیا بیاید؛ روند تست‌های غربالگری آسیب‌های روحی ــ روانی بسیاری را به مادران وارد می‌کند، وقتی تست "دبل‌مارکر" مادری مثبت می‌شود تا مرحله بعدی تست که البته هزینه زیادی هم دارد حدود 20 روز زمان می‌برد، فشار و استرس فراوانی به مادر تحمیل می‌شود؛ مادران تا بچه‌شان به دنیا بیاید، با هر ویزیتی اشک بر چشمانشان نقش می‌بندد، من هم به‌عنوان یک پزشک، نگران می‌شوم.

این متخصص زنان، زایمان و نازایی متذکر شد: مواردی هم داشته‌ایم در حالی که نتایج تست‌ها موردی را نشان نمی‌داده است بعد از زایمان نوزاد به یک بیماری ژنی دچار بوده است؛ در زمان حاضر اگر پزشکی در این رابطه، بیمار را راهنمایی و توجیه نکند، قصور به او تعلق می‌گیرد و اگر نوزاد، مُنگل به دنیا بیاید و پزشک صددرصد مقصر شناخته شود، باید تمام هزینه‌های درمانی نوزاد معلول را بپردازد، از این جهت این موضوع باعث می‌شود که پزشکان نیز به‌روی غربالگری اصرار کنند.

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در صفحه اینستاگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

جدیدترین خبرها و تحلیل‌های ایران و جهان را در کانال تلگرامی تسنیم بخوانید. (کلیک کنید)

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon