سایه ترس جولان سگ‌های ولگرد در استان کرمان؛ ساماندهی حیوانات بلاصاحب چه نتیجه‌ای داشت؟


سایه ترس جولان سگ‌های ولگرد در استان کرمان؛ ساماندهی حیوانات بلاصاحب چه نتیجه‌ای داشت؟

گروه استان‌ها- ترس از جولان سگ‌های ولگرد در نقاط مختلف استان کرمان بر زندگی مردم سایه انداخته و به گفته مسئولان نتیجه اقدامات انجام شده در سال‌های آینده خودش را نشان می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان، مشکل سگ‌های ولگرد در استان کرمان مشکل امروز و دیروز نیست و سال‌ها است که مردم و متولیان این حوزه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و آن گونه مسئولان استان گفتند از سال 93 موضوع سگ‌های بلاصاحب و ولگرد در چندین کارگروه مطرح شده است و از آن زمان به دنبال چاره‌اندیشی برای حل این معضل بودند اما ...

افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد در کرمان سبب ایجاد نارضایتی بسیاری از شهروندان شده است؛ تنها با قدم زدن در سطح شهر به ویژه در شب در هر محله‌ای با چندین سگ ولگرد مواجه می‌شویم، سگ‌هایی که گاهی تنها و گاهی در گله‌هایی که جمعیت آنها کم هم نیست در حال تردد در گوشه و کنار شهر و خیابان‌ها هستند و به نظر می‌رسد که تعداد این سگ‌ها افزایش قابل توجهی داشته و متأسفانه فکر اساسی برای جمع‌آوری آن‌ها نشده است.

افزایش موارد حیوان گزیدگی و خطر حمله، گزش و ترس از گاز گرفتن و حمله ناگهانی آنها، شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان، سلب آسایش و آلوده کردن محیط و حیوان و نازیبا کردن چهره شهر از منظر شهری از جمله مواردی است که برای مردم مشکل‌ساز شده و لزوم کنترل اصولی این حیوانات را نشان می‌دهد.

براساس قانون این شهرداری‌ها هستند که مسئول جمع‌آوری، واکسینه، عقیم‌سازی و رهاسازی سگ‌های ولگرد هستند و به نظر می‌رسد در شرایط کنونی تنها راهکار مقابله با سگ‌های بلاصاحب عقیم‌سازی آنها است - راهکاری زمان‌بر و پرهزینه – تا موجب تعادل‌سازی چرخه اکوسیستم و حداقل مانع افزایش زاد و ولد سگ‌های ولگرد شود؛ راهکاری که نتیجه آن در سال‌های آینده خود را نشان می‌دهد اما چاره معضل امروز شهرها نیست.

سگ‌های ولگرد امروز فقط معضل شهر کرمان نیستند و متاسفانه تبدیل به یک معضل شهری میان اکثر شهرهای کشور شده‌ است و سگ‌های ولگرد اکنون جزئی از نمای حاشیه شهرها شده‌اند و در خیابان‌ها، کوچه‌ها و اطراف خانه‌ها پرسه می‌زنند و در جست‌وجو غذا زباله‌ها را پراکنده می‌کنند.

جولان سگ‌های ولگرد در کوچه و خیابان، حمله به عابران پیاده و ایجاد رعب و وحشت اتفاقات عادی است که بسیاری از شهروندان با آن روبه‌رو بوده‌‌اند اما انتشار اخبار دلخراشی از کشته شدن شدن دو کودک در فاصله کوتاهی به دست سگ‌های ولگرد در استان کرمان این مسئله را بغرنج‌تر کرده است.

هفدهم بهمن ماه امسال بود که خبر "مرگ یک کودک در حمله سگ‌های ولگرد در رفسنجان" منتشر شد؛ یک دختر شش ساله اتباع افغان ساکن در یکی از محله‌های کشکوئیه رفسنجان که در حمله سگ‌های ولگرد جان باخت.

بنا به گزارش روابط عمومی اورژانس رفسنجان مصدوم به درمانگاه کشکوئیه منتقل و سپس با آمبولانس به بیمارستان علی ابن ابیطالب(ع) رفسنجان منتقل می‌شود که به بازو، ران و گردن این کودک آسیب جدی وارد شده بود و مورد عمل جراحی قرار می‌گیرد، اما بعد از ١4ساعت فوت می‌کند.

به گفته سیدمحسن نژاد‌قادری مدیر گروه بیماری‌های واگیر و غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در این شهرستان میزان حیوان گزیدگی 2 تا 2.5 برابر بیشتر از میانگین کشوری است.

وی اظهار داشت: وجود باغ‌های پسته در حاشیه و حومه شهر و در روستاها و همچنین نگهداری سگ‌های خانگی در ضبط‌های پسته و ساماندهی نکردن سگ‌های ولگرد، موجب افزایش آمار سگ گزیدگی در شهرستان رفسنجان شده است.

نژادقادری گفت: از فرودین تا آبان‌ماه سال جاری هزار و 17حیوان گزیدگی شامل سگ‌گزیدگی 654مورد، گربه 339مورد، حیوان‌های اهلی 23 و حیوان وحشی 1 مورد در این شهرستان بوده است.

چهارم بهمن ماه و در فاصله دو هفته حمله سگ‌های ولگرد دومین کودک خردسال رفسنجان را به کام مرگ کشاند و بر اثر حمله یک گله سگ ولگرد به پسر بچه یک سال و هفت ماهه در شهر سرچشمه، این کودک دچار ضربات شدیدی شد و جان خود را از دست داد.

سیدمحمدحسین سیدباقری مدیر درمانگاه حکیم مس در ارتباط با حادثه این اظهار داشت: ساعت یک و نیم بعد از ظهر  امروز در شهر مس سرچشمه در حالی که یک کودک حدود یک و نیم تا دو ساله داخل کوچه بوده، یک گله هفت، هشت قلاده‌ای سگ به وی حمله‌ور می‌شوند و از چند ناحیه دچار گزیدگی شده که توسط همسایه‌ها از دست سگ‌ها رها می‌شود.

مدیر درمانگاه حکیم مس ادامه داد: این کودک به علت شدت جراحات و آسیب‌های زیادی که به تمام اعضای بدنش به ویژه سر وی وارد شده بود و خونریزی زیاد، متأسفانه جان خود را از دست داد.

جمالی‌زاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان میزان گازگرفتگی توسط سگ های ولگرد نسبت به سال گذشته افزایش داشته به طوری که در ده ماه امسال این آمار از یک هزار و 600 مورد هم عبور کرده است، ضمن اینکه حمله سگ ها به صورت گله ای افزایش پیدا کرده و عمق گزش هم زیاد بوده و اکثریت افرادی که مورد حمله قرار گرفتند درمانشان به صورت بستری در بیمارستان بوده است.

کافی است نگاه کوتاهی به تاریخچه این مسئله و معضل در استان کرمان بیندازیم؛ مشاهده می‌کنیم که سال گذشته در همین ایام مسئله سگ‌های ولگرد و ساماندهی آنها در کرمان مطرح شد و در آن زمان مسائلی چون عدم تأمین اعتبار به میان آمد.

حمیدرضا رشیدی‌نژاد رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان 24 بهمن سال 98 در کارگروه اجتماعی و فرهنگی کرمان با بیان اینکه از سال 93 تا کنون موضوع سگ‌های بلاصاحب و ولگرد در چندین کارگروه مطرح شده است گفت: دانشگاه علوم پزشکی کرمان از نظر علمی بحث عقیم‌سازی این سگ‌ها را مطرح می‌کند.

وی با عنوان اینکه موارد حیوان گزیدگی زیادی در سطح استان داریم و همچنین انواع بیماری‌ها که از طریق این سگ‌ها در جامعه ایجاد می‌شود افزود: از منظر شهری نیز این مسئله چهره نازیبایی برای شهر ایجاد کرده است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه تعداد سگ‌ها در سطح تمام شهرها و روستاهای استان در حال افزایش است گفت: باید برای آن چاره‌اندیشی شود.

با این تفاسیر به سراغ رامین امیرمداح معاون خدمات شهری شهرداری کرمان رفتیم تا ببینیم که شهرداری کرمان در راستای جمع‌آوری سگ‌های ولگرد و بلاصاحب چه اقداماتی انجام داده است.

رامین امیرمداح معاون خدمات شهری شهرداری کرمان با اشاره به اقدامات انجام شده در شهر کرمان در ارتباط با ساماندهی و جمع‌آوری سگ‌های بلاصاحب اظهار داشت: پناهگاهی در جاده سیدی کرمان برای این منظور تجهیز شده که یکی از بهترین پناهگاه‌های ایران است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر طبقه بندی سگ‌ها به طور کامل انجام شده است ادامه داد: این پناهگاه قسمت عقیم‌سازی و مسقف دارد و  وضعیت غذادهی سگ‌ها به صورت روزانه با غذای سرد و گرم مشخص است.

معاون خدمات شهری شهرداری کرمان با اشاره به اینکه یک پزشک کار عقیم‌سازی سگ‌ها را انجام می‌دهد ادامه داد: کار عقیم‌سازی سگ‌های نر تقریباً به اتمام رسیده و عقیم‌سازی سگ‌های ماده آغاز شده است و پیش‌بینی می‌کنم تا پایان بهار سال آینده قسمت عمده کار عقیم سازی حیوانات بلاصاحب شهر کرمان به اتمام برسد.

وی با بیان اینکه عقیم‌سازی هزینه بسیار سنگینی برای شهرداری دارد گفت: نتیجه عقیم‌سازی در سال‌های آینده مشخص می‌شود و گفته می‌شود که نتیجه این اقدامات تا هفت سال آینده خودش را نشان می‌دهد.

امیرمداح با اشاره به اینکه بنا به دستور العمل وزارت کشور سگ‌های بلاصاحب باید جمع‌آوری شده و به پناهگاه آورده شوند و پس از اینکه از نظر بیماری بررسی شدند و داروهای لازم و واکسن را دریافت کردند عقیم‌سازی شده و دوباره رهاسازی شوند بیان کرد: در حال حاضر پناهگاه دوم شهر کرمان نیز راه‌اندازی شده اما امکان اینکه تمام سگ‌ها در پناهگاه نگهداری شوند وجود ندارد و به همین دلیل سگ‌ها در سطح شهر دیده می‌شوند.

وی با بیان اینکه در برنامه داریم تا جایگاه بزرگتری را برای سگ‌ها آماده کنیم تا در آنجا رهاسازی شوند و به داخل شهر برنگردند افزود: برای شب عید زنده‌گیری سگ‌های بلاصاحب در حال انجام است و رهاسازی سگ‌ها را نداریم؛ امیدواریم که تعداد زیادی از سگ‌هایی که در شهر مشاهده می‌شود تا پایان سال جمع‌آوری شوند.

انتهای پیام/511/ ت

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon