رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی: تصحیح متون زبان فارسی را از اعوجاج معنایی نجات می‌دهد


رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی: تصحیح متون زبان فارسی را از اعوجاج معنایی نجات می‌دهد

گروه استان‌ها ـ رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: با توجه به اینکه متون ادبی در طول زمان به دلیل فاصله‌گیری از مبدأ و منشأ خود دچار پیراهه‌هایی می‌شوند، مصححان این متون زبان فارسی را از اعوجاج معنایی نجات می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، حسن بلخاری در آیین پایانی نخستین نشان ملی دبیرسیاقی که به صورت ودیدئوکنفرانسی برگزار شد، اظهار داشت: تصحیح متون ادبی و علمی کهن یکی از راهکارهای مؤثر احیای فرهنگ، ادب و تمدن تاریخی است و از روی این متون ‌می‌توان فرهنگ و ادب این سرزمین را دوباره بازسازی کرد.

وی با اشاره به نقش محوری استاد دکتر سیدمحمد دبیرسیاقی در تصحیح متون ارزشمندی چون شاهنامه اضافه کرد: تصحیح 90 متن کهن ادبی در طول 9 دهه زندگی یکی از ویژگی‌های برجسته این استاد بود که در کنار استادشان مرحوخ علامه علی‌اکبر دهخدا، مرحوم دکتر سیدمحمد معین و استاد دکتر سیدجعفر شهیدی یکی از اضلاع مربع احیای فرهنگ و ادب کهن ایران در یک قرن اخیر محسوب می‌شود.

بلخاری ادامه داد: استاد دبیرسیاقی به گواه علامه دهخدا بهترین شاگرد او در دوران زیست این علامه ادبی بود و همان‌طور که دهخدا هم پیش‌بینی کرده بود، به مهمترین رکن تدوین و تالیف لغت‌نامه بزرگ دهخدا مبدل شد.  

نقش تصحیح متون در پاک‌سازی ادب فارسی

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به نقش مهم تصحیح متون در پاک‌سازی زبان و ادب فارسی گفت: با توجه به اینکه متون ادبی در طول زمان به دلیل فاصله گرفتن از مبدا و منشاء خود دچار پیراهه‌هایی می‌شوند و بسیاری از واژگان و تعابیر اشتباه وارد آنها می‌شود، مصححان این متون و آثار ادبی و علمی زبان فارسی را از اعوجاج معنایی نجات می‌دهند.

بلخاری با بیان اینکه تصحیح متون ادبی و علمی یکی از کارهای بنیادی ادبا و دانشمندان بزرگ است، افزود: فقط مصححان متون می‌دانند که تصحیح یک متن ادبی و علمی قدیمی چه کار سخت و طاقت‌فرسایی است و چگونه این کار ما را با سنت و گذشته علمی و فرهنگی‌مان آشنا می‌کند و متون غبارگرفته گذشتگان را از نو زنده می‌کند.

4 اثر ادبی نشان دبیرسیاقی گرفتند

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین هم در این مراسم با بیان اینکه نخستین رویداد ملی نشان دبیرسیاقی با موضوع تصحیح متون فارسی در 2 حوزه نظم و نثر در قالب‌های کتاب و رساله دکتری برگزار شد، گفت: در این رویداد 20 اثر به مرحله نهایی راه یافتند که از این تعداد 10 اثر در قالب کتاب و 10 اثر در قالب رساله دکتری پذیرفته شدند.

محمدحسین اسماعیلی اضافه کرد: آثار یادشده تسط یک هیئت داوران 3 نفره متشکل از محمود مدبری کرمانی، ایرج مهرکی و عماد الدین شیخ‌الحکمایی داوری شدند و در نهایت در هر بخش یک اثر نشان ملی دبیرسیاقی را دریافت کرد.

وی با یادآوری اینکه رویداد نشان ملی دبیرسیاقی به صورت سالانه برپا می‌شود، ادامه داد: در این جشنواره به بهترین کتاب یا رساله دکتری که در حوزه تصحیح متون نظم و نثر در کشور تولید شود و همچنین آثار برتر متون فارسی در حوزه تصحیح متون نشان ادبی دبیرسیاقی و جایزه نقدی تعلق خواهد گرفت.

اسماعیلی خاطرنشان کرد: در نخستین رویداد نشان ملی دبیرسیاقی در 2 بخش کتاب و رساله دکتری 2 اثر «حماسه مسیّب‌نامه (بزرگ‌ترین حماسه عاشورایی جهان اسلام)» و «مکتوبات صدی» نشان ملی را دریافت کرده و 2 اثر «خمسه جمالی تبریزی» و «تصحیح دیوان شعر کمال‌الدین حسین بن حسن خوارزمی» شایسته تقدیر شناخته شدند.

انتهای پیام/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران