کاوش‌های تازه تل آجری در نزدیکی تخت جمشید؛ اشیای کشف شده در سایت موزه ارائه می‌شود


کاوش‌های تازه تل آجری در نزدیکی تخت جمشید؛ اشیای کشف شده در سایت موزه ارائه می‌شود

گروه استانها - تُل آجری دروازه‌ای است که در ۴ کیلومتری تخت‌جمشید واقع شده اما قدیمی‌تر از تخت‌گاه (مجموعه تخت جمشید) ساخته شده‌ است و کاوش‌هایی طی ۱۰ سال گذشته در این محوطه توسط تیم مشترک ایرانی و ایتالیایی انجام شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  شیراز ، تُل آجری دروازه‌ای است که در 4 کیلومتری تخت‌جمشید واقع شده اما قدیمی‌تر از تخت‌گاه (مجموعه تخت جمشید) ساخته شده‌ است. باستان‌شناسان یافتند که تُل آجری، دروازه‌ای از دوران هخامنشیان و احتمالا زمان کوروش بزرگ است که در ساخت آن از هنر و فرهنگ بابلی هم استفاده شده‌ است.

از سال 1310 خورشیدی یعنی همزمان با کاوش‌ها در تخت جمشید فعالیت پایگاه پژوهشی و حفاظتی در منطقه تخت جمشید و شهر پارسه آغاز شده و در طول نه دهه گذشته اقدامات زیادی در حوزه پژوهش و ساماندهی و حفاظت انجام شده است اما گستردگی و وسعت حرایم تخت جمشید، حفاظت از پهنه منظری محوطه را با مشکلاتی روبه‌رو کرده است.

در یک دهه گذشته ده فصل کاوش در این محوطه انجام شده که کشفیات آن نقش مهمی در کشف رازهای شهر پارسه دارد. حمید فدایی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید 13 اسفندماه در خبری به کشفیات جدید باستان‌شناسان ایرانی و ایتالیایی  در محوطه تل آجری در نزدیکی تخت جمشید اشاره کرد که می‌تواند بسیاری از سوالات بی‌جواب دوره هخامنشیان را پاسخ دهد.

کاوش‌های تل آجری که اصل کار مشترک گروه ایرانی ایتالیایی است  نشان می‌دهد که احتمالا کوروش فرمان ساخت دروازه پردیس پارسه را صادر کرده و این دروازه باشکوه در دوره فرزندش کمبوجیه به بهره برداری رسیده است. دروازه مکشوفه در محوطه تل آجری واقع در 3 کیلومتری شمال غرب تختگاه تخت جمشید قرار دارد.

بر اساس کاوش باستان‌شناسان این دروازه از مواد و مصالح خشت و آجر بنا شده و سرتاسر نمای داخلی و بیرونی آن مزین به آجرهای رنگین بوده است. بخش پایین و ازاره دیوارها مزیّن به گل‌های لوتوس، بدنه و نمای دیوارها مزیّن به انواع تزیینات لعابدار و رنگین از حیوانات اسطوره‌ای نمادها و سمبل‌های اعتقادی ایران باستان، هخامنشی، عیلام و بین النهرین بوده است.

در اتاق مرکزی کتیبه‌هایی به خط و نگارش بابلی و ایلامی وجود داشته که در زمان بهره‌برداری از سایت موزه تاریخی فرهنگی تل آجری این یافته‌های ارزشمند به مخاطبان و گردشگران ارائه می‌شود.

هیئت باستان‌شناسی مشترک ایرانی ایتالیایی به سرپرستی مشترک پی یر فرانچسکو کالیری از دانشگاه بولونیا و علیرضا عسکری چاوردی از دانشگاه شیراز از سال 90  تاکنون مجموعه اسناد و مدارک گسترده باستان‌شناسی را از این محوطه کشف کردند.

ایجاد سایت موزه تل آجری با هدف بهره‌برداری گردشگری از این منطقه یکی از اقدامات در حال انجام است که در همین راستا بعدازظهر امروز بهروز عمرانی، معاون وزیر و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور بازدیدی از کاوش‌های باستان‌شناسی تل آجری داشت.

وی موضوع تل آجری و دروازه کشف شده در آن را یک مهر برجسته بر شکل‌گیری شهر پارسه در آغاز دوران تاریخی هخامنشیان دانست که به تخت جمشید به عنوان یک مجموعه تاریخی فرهنگی منحصر به فرد در عهد باستان، اهمیت و ارتباط می‌دهد.

به گفته عمرانی تل آجری می‌تواند آغازی بر بازدید از تخت جمشید باشد و هنر و فرهنگ ایرانی را بهتر معرفی کند چراکه مسیری که از این محوطه تاریخی فرهنگی تا تخت جمشید طی می‌شود، این امکان را به گردشگران و پژوهشگران می‌دهد که هنر هخامنشیان را از زاویه‌ای دیگر ببینند. 

به گفته معاون وزیر و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته، پیشینه نقوش آجرهای لعابدار این دروازه برگرفته از نقوش دروازه ایشتار در بابل بوده که با ساخت آن در تل آجری، پیشینه این فرهنگ کهن و بومی‌سازی آن را در تخت‌جمشید یادآوری می‌شود.

عمرانی خواستار تلاش بیشتر و تخصصی‌تر برای ایجاد سایت موزه و بهره‌برداری از آن شد و معتقد است که سرعت در این امر این محوطه منحصر به فرد را به یک مقصد گردشگری پایدار تبدیل می‌کند.

بر اساس این گزارش سایت موزه تاریخی فرهنگی تل آجری در بهار 1400  افتتاح شود و به مرحله بهره‌برداری برسد.

انتهای پیام/424/ ع

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon