افقهی: تغییر خطرناک در روند گفت‌وگوهای راهبردی واشنگتن – بغداد/ افزایش حضور نرم آمریکا در عراق

افقهی: تغییر خطرناک در روند گفت‌وگوهای راهبردی واشنگتن – بغداد/ افزایش حضور نرم آمریکا در عراق

کارشناس تحولات غرب آسیا با بیان اینکه روند گفت‌وگوهای راهبردی آمریکا و عراق درحال تغییر است و اظهار داشت: احتمال دارد آمریکا حضور نظامی خود را در عراق کاهش دهد اما حضور نرم واشنگتن در این کشور بسیار پررنگ‌تر خواهد شد و این موضوع بسیار خطرناکی است.

«سید هادی افقهی» در گفت‌وگو با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری تسنیم درباره گفت‌وگوهای راهبردی آمریکا و عراق و ماهیت این دور از گفت‌وگوها تاکید کرد: در زمان ریاست جمهوری ترامپ،  پارلمان عراق قانون خروج نظامیان آمریکایی از این کشور را به تصویب کرد. این موضوع با به شهادت رساندن سردار حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی منهدس از اهمیت بیشتری برخوردار شد و مسئله خروج نظامیان آمریکایی از عراق به شدت مطرح شد. در آن زمان ، عنوان درشت گفت‌وگوهای راهبردی آمریکا و عراق، تعیین جدول زمانبندی شده برای خروج نظامیان آمریکایی بود اما از آنجایی که برخی سیاستمداران و مقامات عراقی به واشنگتن و همپیمانان کاخ سفید در منطقه وابستگی دارند، روند گفت‌وگوهای راهبردی  واشنگتن- بغداد دارد شکل و محتوای دیگری به خودش می‌گیرد.

این کارشناس تحولات غرب آسیا با اشاره به گفت‌وگوهای راهبردی چند ماه قبل آمریکا و عراق  گفت: در این مذاکرات 45 دقیقه وزیر خارجه آمریکا دستور کار گفت‌وگوهای راهبردی را بیان کرد و تنها 15 تا 20 دقیقه عراقی‌ها صحبت کردند. در این مذاکرات عراقی‌ها بیشتر شنونده بودند و آمریکایی‌ها پیشنهادات و راهکارها را ارائه و تحلیل می‌کردند.

وی درباره احتمال تغییر رویکرد آمریکا در روند گفت‌وگوهای راهبردی واشنگتن – بغداد در دولت بایدن اظهار داشت: درست است که تیم مذاکره کننده آمریکا در گفت‌وگوهای راهبردی تغییر کرده اما سیاست‌های کاخ سفید در این گفت‌وگوها تغییر ماهیتی نکرده‌ است.  ما از آمریکایی‌ها نشنیده‌ایم که می‌خواهند از عراق خارج شوند. صحبت از کاهش حضور نظامی است. ما بخوبی می‌دانیم، هنگامی‌که آمریکایی‌ها صحبت از کاهش حضور نظامی می‌کنند، منظورشان این است،  نظامیان خود را از این  پایگاه به آن پایگاه دیگری منتقل می‌کنند یا مثلا از عراق نیروهایشان را به سوریه می‌برند و پس از مدتی دوباره آنان را به عراق برمی‌گردانند لذا در شرایط کنونی موضوع خروج نظامیان آمریکایی از عراق اصلا مطرح نیست.

افقهی با بیان اینکه آمریکا در حال یارگیری در پارلمان و سایر ارکان حاکمیتی عراق است، اظهار داشت: هدف واشنگتن از این یارگیری آن است که طرفداران او در ارکان حاکمیتی عراق اجازه ندهند تا آمریکایی‌ها از این کشور خارج شوند. این طرفداران ادعا می‌کنند، اگر نظامیان آمریکایی‌ها از عراق خارج شوند، داعش دوباره  برمی‌گردد و این در حالی است که داعش هم اکنون در عراق فعال است و خود آمریکایی‌ها این گروه تروریستی را فعال کرده‌اند.

وی از مطرح شدن مباحث دیگری در روند گفت‌وگوهای راهبردی واشنگتن – بغداد توسط آمریکایی‌ها خبر داد و تصریح کرد: مطرح شدن این مباحث، خطرناک است. آمریکایی‌ها بعداز سفر پاپ به عراق موضوع طرح «دیانت ابراهیمی» را مطرح کردند . اکنون یک توطئه فرهنگی برای تغییر هویت مردم عراق در جریان است و این  درحالی است که برخی مقامات عراقی با این تهاجم فرهنگی همراه هستند لذا به نظر می‌رسد در گفت‌وگوهای راهبردی امروز آمریکا و عراق این مباحث بیشتر تیتر شود نه مسئله خروج نظامیان آمریکایی از عراق. 

وی ابراز عقیده کرد، شرایط کنونی بسیار خطرناک‌تر از گذشته است البته احتمال دارد، آمریکا حضور نظامی خود را در عراق کاهش دهد اما حضور نرم واشنگتن در این  کشور بسیار پر رنگ‌تر خواهد شد  و این موضوع بسیار خطرناکی است.

این تحلیلگر حوزه غرب آسیا در پاسخ به این پرسش که « آیا طرح دیانت ابراهیمی همان طرحی نیست که رژیم صهبونیستی به دنبال آن است و به عادی سازی روابط کشورهای عربی  با تل‌آویو منجر می‌شود؟ » اظهار داشت: مراکز پژوهشی و زیرساختی آمریکا با رژیم صهیونیستی همکاری دارند. طرح دیانت ابراهیمی اواخر دهه 90 قرن بیستم مطرح شد و بسیاری از سیاست‌ها و برنامه‌هایی که آمریکا از سال 2003 به این سوء اجراء کرده و یا در حال اجراء آنهاست البته به صورت چراغ خاموش، بر اساس همین طرح است. چراغ طرح دیانت ابراهیمی بعد از سفر پاپ به عراق روشن شد. در این سفر پاپ به محل تولد حضرت ابراهیم رفت و گفت، حضرت ابراهیم پدر ادیان سه‌گانه ( یهودیت، مسحیت و اسلام ) است.  اکنون رسانه‌های عراقی که رویکرد لیبرالی دارند، می‌کوشند هویت مردم این کشور را تغییر دهند.

وی درباره چشم انداز گفت‌وگوهای راهبردی آمریکا و عراق  گفت: قطعا گفت‌وگوهای راهبردی امروز به سود آمریکا تمام خواهد شد، منتها پیشاپیش نیروهای مقاومت عراقی  و برخی جریان‌های سیاسی این کشور اعلام کردند، گفت‌وگوهای راهبردی واشنگتن – بغداد برایشان هیچ ارزشی ندارد و نتایج آن هرچه باشد، خود را ملزم به اجرای آن نمی‌دانند. بنده معتقدم تیم مذاکره کننده عراقی حرفی برای گفتن در  مذاکرات  راهبردی نخواهد داشت مگر اینکه یک سری جملات مبهم و دو پهلو بگویند مثلا بگویند ما به طور کلی خواهان خروج نظامیان آمریکایی از عراق هستیم اما درباره سازوکار و چگونگی این خروج  بحثی نمی‌کنند و سخنی نمی‌گویند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon