مانع‌تراشی بر سر راه تولید در نقده؛ ۲۰۰۰کشاورز از کار بیکار شدند + فیلم

مانع‌تراشی بر سر راه تولید در نقده؛ 2000کشاورز از کار بیکار شدند + فیلم

گروه استان‌ها ــ اجرای ناقص و گزینشی سیاست‌های احیای دریاچه ارومیه در حوضه آبریز آن سبب شده در ۵ سال گذشته کشاورزان پایاب سد حسنلو در شهرستان نقده خسارت‌های فراوانی ببینند و افزون بر دو هزار نفر از آنان از کار بیکار شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، از سال 92 و با روی کار آمدن دولت یازدهم از سوی رئیس جمهور اعلام شد دریاچه ارومیه به هر قیمتی احیا خواهد شد و متعاقب آن با راه اندازی ستادی به نام "احیا دریاچه ارومیه" سلسله سیاست‌ها، برنامه‌ها و اقداماتی در دستور کار زیرمجموعه‌های دولت قرار گرفت که تا امروز حاصل آن فقط به بهبود نه چندان قابل توجه این دریاچه انجامیده اما هزاران میلیارد اعتبار دولتی هزینه شده و هزاران میلیارد تومان خسارت غیر مشهود اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی ناشی از آن بر شهروندان منطقه تحمیل شده است.

بررسی مصوبات کلان ستاد احیا دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی نشان می‌دهد در این چند سال هزاران کشاورز که به قدر تامین معیشت خود در اراضی کوچکشان مشغول کشاورزی بوده‌اند به رغم همراهی و همکاری با دولت در استفاده محدود از منابع آبی مورد بی مهری کامل قرار گرفته‌اند.

این بی مهری وقتی هویدا می‌شود که بدانیم مقرر بود به ازای تغییر الگوی کشت در این اراضی و جایگزینی محصولات کم آب بر که عمدتا کشت آنها توجیه کافی اقتصادی نداشته اند با محصولات آب بر اما اقتصادی همچون چغندر قند، دولت باید برای جبران خسارت هر ساله کشاورزان برای هر هکتار زمین 6 میلیون تومان بپردازد اما این وعده 5 سال تمام به فراموشی محض سپرده شده است.

در این سالها هزاران کشاورز که روزگاری از همین اراضی نان زن و بچه‌شان را تامین کرده و محصولاتشان چرخ اقتصاد متکی به بخش کشاورزی آذربایجان غربی را می‌چرخاند از کار بیکار شدند و روی به کارهای کاذب، دلالی و حتی بیکاری آوردند.

کشاورزان نقده در انتظار اعلام قطعی تصمیمات "آبی" دولت

کشاورزان اراضی پایاب سد حسنلو تنها قشر از حاشیه نشینان دریاچه ارومیه هستند که در تمام 5 سال گذشته بصورت کامل مجری سیاست‌های محدود سازی مصرف آب بوده‌اند، در حالیکه در 5 سال گذشته برنامه های متعددی با اعتبارات صدها و هزاران میلیارد تومانی در قالب کمک به احیا دریاچه ارومیه اجرا می‌شد تنها کشاورزان پایاب سد حسنلو بودند که با تن دادن به اجرای طرح نکاشت از حق و حقوق مسلم خود گذشتند و بی آنکه ریالی از وعده‌های دولت در تامین خسارت خود را دریافت کنند از کاشتن محصولات آب بر که می‌توانست رنگ تازه‌ای به سفره‌های خانواده شان بدهد دست کشیدند.

امسال و پس از پشت سر گذاشتن روند قانونی 5 ساله در محدود سازی آبیاری اراضی پایاب سد حسنلو ، هزاران خانوار نقده ای در این اراضی اقدام به کاشت محصولات مختلف کشاورزی کرده‌اند تا سرانجام بخشی از قوت لایموت خود و خانواده شان را از این زمین‌ها تامین کنند اما همچنان تعیین تکلیف آب مورد نیاز آنان اسیر کاغذ بازی ادارات دولتی و جلسات بی‌سرانجام است.

در 5 سال گذشته نحوه کاشت محصولات کشاورزی در این اراضی از سوی دولت ابلاغ شده و کشاورزان مجبور به رعایت آن بوده‌اند و در این مدت سهمیه آب کشاورزان هر سال کمتر از سال گذشته تخصیص یافته در حالی که انتظار می‌رفت با بهبود شرایط دریاچه ارومیه، بازگرداندن حقوق کشاورزان منطقه در کاشت محصولات اقتصادی در دستور کار دولت قرار داده شود.

هم اینک کش و قوس‌های ادارات مرتبط به حوزه آب و کشاورزی در قالب نامه‌های اداری بی سرانجام آغاز شده و تصویر روشنی از برنامه و میزان ذخیره سازی آب در پشت سد حسنلو و نحوه مدیریت توزیع آن وجود ندارد و با ادامه این روند بیم آن میرود با وقوع بحران آب در اواخر بهار و تابستان باز هم شاهد تضییع حقوق هزاران خانوار کشاورزان منطقه باشیم.

دولت در خواب، کشاورزان نقده در سراب

امسال با پایان یافتن تعهدات 5 ساله کشاورزان مظلوم پایاب سد حسنلو در اجرای طرح نکاشت و تن دادن به الگوی کشت ناکارآمدی که 5 سال تمام معیشت عادی آنان را دچار بحران کرد مشکل جدیدی در میان ادارات دولتی رخ عیان نموده که نشان می‌دهد مسئولان متولی ادارات مرتبط به حوزه آب و کشاورزی به اندازه کافی به اهمیت موضوع آبگیری سد حسنلو، تخصیص متناسب آن در سال زراعی جاری و توزیع مدبرانه آن پی نبرده‌اند.

مستنداتی که به دست خبرنگار تسنیم رسیده حاکی است فرماندار شهرستان نقده از مهرماه 99 تا کنون، حداقل در سه مرحله به صورت کتبی از مدیرکل جهاد کشاورزی استان، خواهان تامین آب به مقدار حداقل 42 میلیون متر مکعب در سال زراعی جاری برای اراضی موصوف شده است.

در پیگیری‌های فرماندار نقده تبعات و عواقب اجتماعی ناشی از تامین نیافتن احتمالی آب مورد نیاز و نارضایتی کشاورزان و بحران معیشتی پیش رو خاطر نشان شده است.

برای نشان دادن دغدغه کشاورزان، رونوشت همه مکاتبات فرماندار نقده به معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان، مدیر دفتر استانی ستاد احیا دریاچه ارومیه و روسای جهاد کشاورزی و امور آب نقده نیز ارسال شده است .

با این حال و بر خلاف مستندات کارشناسی شده در نامه فرمانداری نقده، سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در نامه‌ای سراسر گنگ و غیر شفاف به ستاد احیا دریاچه ارومیه بی آنکه تبعات و آثار زیانبار اقتصادی و اجتماعی ناشی از این بی‌تدبیری را یادآوری کند فقط موضوع تخصیص حدود 28 میلیون متر مکعب مورد اشاره قرار گرفته که انتظارات کشاورزان و نیازهای آبی آنان در سال زراعی جاری را تامین نمی کند.

نکته جالب ماجرا اینجا است که همه این اتفاقات در روزهای پایان سال 99 روی داده و بنابراین با آغاز تعطیلات سال 1400 سرنوشت این مکاتبات و سرانجام تصمیمات آن برای کشاورزان منطقه روشن نشده در حالیکه فعالیت‌های بهاره کشاورزان آغاز شده است .

هم اینک هزاران کشاورز پایاب سد حسنلو بعد از تحمل 5 سال بی آبی و کم آبی به کشت بهاره محصولات روی آورده‌اند اما دولت هنوز خود را به تامین 42 میلیون متر مکعب آب مورد نیاز کشاورزان متعهد و مکلف نکرده و همچنان دولتمردان به یکدیگر نامه می‌نویسند.

از منظر کشاورزان منطقه آبگیری سد حسنلو نیز به کندی صورت می پذیرد

با وجود نامه نگاری‌های مقامات رسمی شهرستان نقده و استان آذربایجان غربی با دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیا دریاچه ارومیه هنوز هیچ مستنداتی دال بر توجه این دفتر به نیازهای آبی کشاورزان در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفته است.

امسال کشاورزان پایاب سد حسنلو در نقده از دولت انتظار دارند ضمن پرداخت خسارت پنج ساله وعده داده شده ، مسئولانه آب مورد نیاز آنان را تامین کنند.

آغاز مانع تراشی بر سر تولید در نقده

در حالی که امسال از سوی رهبر معظم انقلاب سال "تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها" نامگذاری شده انتظار می رود نهادهای دولتی که در افزایش تولید دخیل هستند نقش فعالانه‌تری در کاهش مشکلات تولید کنندگان داشته باشند اما شواهد میدانی و گزارشات مردمی از کشاورزان سولدوز حاکیست اداره امور آب شهرستان نقده در اخطاهاری متعددی کشاورزان پایاب سد حسنلو را تهدید به قطع آب و پلمپ کنتورهایشان کرده است.

گزارشات مردمی تسنیم حاکی است اداره امور آب نقده به کشاورزانی که بدهی معوق داشته و در شرکتهای چهارگانه آب بری این شهرستان عضویت دارند اخطار داده است در صورت نپرداختن بدهی‌شان، آب را بر روی زمین های کشاورزی آنها خواهد بست و کنتورهایشان را پلمپ خواهد کرد.

این در حالی است که علی القاعده اداره امور آب نقده می بایست بجای تهدید کشاورزان ، بسیار قبل تر از این ، با اخذ تضمین های حقوقی و قابل وصول و البته مدت دار از کشاورزان در قرارداهای فروش آب ، ترتیباتی فراهم می آورد که هیچ وقت نیاز نباشد به شیوه "شمر و یزید" آب را بر روی مسلمانان ببندد و بر سر راه تولید به جای مانع زدایی ، مانع تراشی کند.

کشاورزان اراضی پایاب سد حسنلو امسال با پایان یافتن محدودیت های پنج ساله ناشی از اجرای سیاستهای ستاد احیا دریاچه ارومیه، مشتاقانه تر از هر سال اقدام به کاشت محصولات اقتصادی مورد نیاز کشور کرده اند و شبانه روز تلاش می کنند با پاکسازی مسیر انتقال آب بر سر اراضی خود ، سطح تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز مملکت را ارتقا دهند.

انتهای پیام/7548/س

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon