کشاورزان گلستانی گندم خود را به دولت نمیفروشند/آیا گرانی نان در راه است؟
گروه استانها- براساس پیش بینیها امسال ۹۱۰ هزار تن گندم در گلستان تولید میشود و تا کنون هم ۲۳ درصد مزارع یعنی چیزی بیش از ۲۰۹ هزار تن محصول در استان برداشت شده اما فقط ۶۸ هزار تن آن به مراکز دولتی فروخته شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان ، خشکسالی کمر کشاورزان گلستانی را شکسته و این روزها که فصل برداشت محصولاتی مانند گندم، جو و کلزا است، آثار کاهش 30 درصدی بارشها خود را در میزان تولید محصول نشان میدهد.
منابع آبی سطحی و زیرزمینی در گلستان در پی کاهش بارشها به شدت افت کرده و آورد رودخانهها بین 50 تا 80 درصد کمتر شده است. در چنین شرایطی بخش کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب در استان با حدود 80 تا 85 درصد آب، بیشترین خسارت را از وقوع خشکسالی خواهد دید.
طبق اعلام وزارت نیرو تا پایان فروردین ماه امسال میزان بارشها در استان 244 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته تا 37 درصد کاهش یافته است. از طرفی در 46 سال اخیر ، امسال دومین سال با خشکسالی بسیار شدید و بحرانی در گلستان است. ذخیره برفی استان نیز طی هفتههای گذشته به صفر رسیده و آبخوانهای عمیق و کم عمق استان به شدت دچار افت شدهاند.
اما دستهای زمخت و بی رحم خشکسالی، گلوی کشاورزان را به شدت گرفته است. تولید محصول کاهش شدیدی پیدا کرده و در گندم بیش از 400 هزار تن کاهش تولید را در استان گلستان رقم زده است. با احتساب قیمت 5 هزار تومانی به ازای هر کیلو گندم تحویلی به دولت، بیش از 2 هزار میلیارد تومان از درآمد کشاورزان گلستانی کم شده است.
علاوه براینکه خشکسالی سبب کاهش محصول و به تبع آن کاهش درآمد کشاورزان شده، از طرفی قیمت خرید تضمینی گندم پایینتر از قیمت تمام شده برای کشاورز است و همین موضوع در چند ماه گذشته بسیار محل مناقشه بین کشاورزان و نمایندگان مجلس از یک سو و دولت در سوی دیگر بوده است.
دولت در حالی گندم را از کشاورزان کیلویی 5 هزار تومان میخرد که برای گندم وارداتی که شاید کیفیتش پایینتر از محصول داخلی باشد حدود 7 هزار تومان میپردازد. همین موضوع سبب افزایش نگرانیها درباره عدم فروش محصول گندم کشاورزان به دولت و همچنین دو تا سه برابر شدن واردات گندم به کشور شد. ضمن اینکه با توجه به افزایش واردات احتمال گرانی نان وجود دارد. هرچند از هم اینک که هنوز برداشت محصول به نیمه نرسیده، زمزمههای گرانی نان هم شنیده میشود.
موضوعی که رحمت اله نوروزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتوگو با تسنیم به آن اشاره کرده و گفته بود: سالانه چیزی حدود 3 میلیون تن واردات گندم به کشور داریم اما امسال با توجه به کاهش تولید به علت خشکسالی و پایین بودن قیمت خرید تضمینی و تمایل کشاورزان برای فروش محصول به بخش خصوصی، دولت ناچار به واردات دست کم 8 میلیون تن گندم به کشور خواهد بود.
وی گفت: پیامد این اتفاق خروج ارز از کشور، متضرر شدن کشاورزان، افزایش قیمت نان و غیره خواهد بود که مشکلات اقتصادی و معیشتی به بار خواهد آورد.
نتیجه تصمیم غیرکارشناسی دولت حالا خودش را کم کم نشان میدهد. جولان دلالان در زمینهای کشاورزان و عدم فروش محصول به بخش دولتی در میزان خرید گندم از سوی مراکز دولتی کاملا مشخص است.
مختار مهاجر، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان درباره آخرین میزان برداشت و خرید گندم در استان گفته است تا کنون 23 درصد مزارع استان برداشت شده و 68 هزار و 244 تن گندم نیز به مراکز خرید تحویل داده شده است.
این در حالی است که طبق پیش بینیهای این سازمان با توجه به کاهش تولید، امسال 910 هزار تن گندم در استان تولید خواهد شد. با توجه به اینکه 23 درصد مزارع استان برداشت شده یعنی چیزی حدود 209 هزار و 300 تن گندم تا کنون در استان تولید و برداشت شده است اما فقط 68 هزار تن آن روانه مراکز خرید دولتی شده و بیش از 141 هزار تن آن به دولت فروخته نشده است.
پایین بودن قیمت خرید تضمینی در کنار تجربه سالهای گذشته کشاورزان برای معوق شدن مطالباتشان از دولت، آنان را به سمت بخش خصوصی سوق داده است، هرچند مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی استان تأکید کرده که وجه گندم در کوتاهترین زمان ممکن پرداخت خواهد شد، اما انگاری کشاورزان امید و اعتمادی به بخش دولتی ندارند. اتفاقی که دود آن به چشم اقتصاد و معیشت همه مردم خواهد رفت.
سیدخالق سجادی گفته تا کنون بیش از 13 هزار محموله گندم به مراکز خرید تضمینی تحویل و 55 میلیارد تومان از وجه گندم نیز به کشاورزان پرداخت شده است.
وی از کشاورزان خواست محصول خود را به مراکز دولتی تحویل دهند و تأکید کرده که دولت در تلاش برای تأمین منابع و پرداخت بموقع وجه محصول به کشاورزان است.
انتهای پیام/582/ ع