برداشت بی‌رویه از منابع آبی اردستان؛ تهدیدی برای فلات مرکزی کشور


برداشت بی‌رویه از منابع آبی اردستان؛ تهدیدی برای فلات مرکزی کشور

گروه استان‌ها- در صورتی که اقدامات لازم در حفاظت و احیا خاک و پوشش گیاهی که همان آبخیزداری است صورت نپذیرد، منابع آب مانند رودخانه‌ها، چشمه‌ها و آبخوان‌های اردستان در معرض نابودی قرار می‌گیرند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  اردستان ، هدف از طرح‌های آبخیزداری تحت کنترل درآوردن عملیات کشاورزی، دامپروری، ساختمان‌سازی، راهسازی، قطع درختان و به طور کلی هرگونه عملی چه مفید وچه مضر، چه مثبت وچه منفی، ارزیابی آن‌ها و توجه به وضعیت آبخیز براساس خصوصیات زمین‌شناسی، خاک‌شناسی، پوشش گیاهی، اقلیم‌شناسی، هیدرولوژی و ارائه رهنمودها و پیشنهادها جهت اجرا و مدیریت صحیح در مورد همه عوامل طبیعی و زیستی هر اکوسیستم در واحدهای طبیعی خاص واعمال مدیریت بر روی عواملی که در توزیع آب وکیفیت هیدرولوژیکی تاثیر دارند تا به صورت مطلوب و علمی خاک حوضه آبخیز از فرسایش حفظ شود.

حمید رضا تاملی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردستان، اظهار داشت: اداره منابع طبیعی شهرستان اردستان تعامل خوبی با مجموعه اداری این شهرستان در مسیر طرح‌های توسعه‌ای اردستان دارد و اقتصاد اول منطقه اردستان بخش کشاورزی است و حیات این شهرستان به آب وابسته است.

وی با بیان اینکه در دهه‌های گذشته شاهد برداشت‌های بی‌ر‌ویه آب از دشت شهرستان اردستان بوده‌ایم و خشکسالی موجب شده تا آبخوان اردستان به عنوان دشت ممنوعه معرفی شود، افزود: کشاورزان شهرستان اردستان بالاترین سطح همراهی را با سیاست‌های وزارت نیرو در حوزه آب، از اجرای طرح‌های تعدیل آب تا نصب کنتورهای هوشمند برای اولین بار در این شهرستان داشته‌اند.

فرماندار شهرستان اردستان گفت: انتظار داریم تا کمک بیشتری به این بخش شهرستان شود و طرح توسعه کشاورزی شهرستان اردستان با تقویت این بخش در مراحل تدوین است که شاهد تحول‌های خوبی در این حوزه خواهیم بود.

مسعود منصور در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردستان، اظهار داشت: 120 میلیون هکتار عرصه کشور که نیاز به اجرای طرح‌های آبخیزداری دارد در 31 میلیون عرصه کار شده است و در حال حاضر بیش از سه هزار و 800 رشته قنات متاثر از فعالیت های آبخیزداری است.

وی افزود: در صورتی که اقدامات لازم در حفاظت و احیا خاک و پوشش گیاهی که همان آبخیزداری است صورت نپدیرد، منابع آب مانند رودخانه‌ها، چشمه‌ها و آبخوان‌ها در معرص نابودی قرار خواهند گرفت و اجرای طرح‌های آبخیزداری بهترین راه برای کاهش خسارت‌های سیل است که باید برای جنگل و مراتع کشور طرح‌های آبخیزداری انجام شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور گفت: با اجرای طرح‌های آبخیزداری می‌توان هزار مترمکعب آب را در هر هکتار به سفره‌های آب زیرزمینی نفوذ داد و کنترل رسوب، جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش خطرات سیل، تقویت سفره‌های آب زیرزمینی و احیای قنوات از ثمرات اجرای طرح‌های آبخیزداری است.

وی ابراز داشت: طرح آبخیزداری روستای نیسیان اردستان تا پایان شهریورماه به بهره برداری می‌رسد و قنوات این منطقه با اجرای این طرح تقویت می‌شود و در روستاهای بغم و سفیده شهرستان اردستان نیز عملیات آبخیزداری پس از تکمیل مطالعات اجرایی می‌شود و در سطح کشور در بیش از 607 حوزه آبخیز عملیات عمرانی در دست اقدام است که مجموعا سالیانه در یک تا میلیون هکتار عرصه عملیات آبخیزداری انجام می شود.

منصور بیان کرد: برای اجرای طرح‌های آبخیزداری از ردیف بودجه عمومی اعتبار 420میلیارد تومانی و از ردیف متفرقه بیش از یک هزار و 200 میلیارد تومان اعتبار داشتیم که امیدواریم این رقم پایدار باشد و مشارکت خیرین در طرح‌های آبخیزداری خیلی خوب است که در سطح کشور در استان‌های هرمزگان، خراسان جنوبی، رضوی و اصفهان خیران در زمینه تامین مصالح و اجرا مشارکت داشته‌اند.

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور تاکید کرد: طرح آبخیزداری روستای نیسیان اردستان تا پایان شهریورماه به بهره‌برداری می‌رسد و قنوات این منطقه با اجرای این طرح تقویت می‌شود و در روستاهای بغم و سفیده شهرستان اردستان نیز عملیات آبخیزداری پس از تکمیل مطالعات اجرایی می‌شود.

وی تصریح کرد: حوزه آبخیزداری روستای نیسیان اردستان با مساحتی بالغ بر یک هزار و 51 هکتار مشتمل بر سه زیر حوزه است و طول آبراهه حوزه اصلی این روستا هفت کیلومتر است و جهت اجرای این طرح دو میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است که با اجرای این طرح 11 مزرعه، دو روستا، 11 رشته قنات و سطح زیر کشت 300هکتار از اثرات این طرح برخوردار می‌شوند.

مجید خداپرستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردستان، اظهار داشت: شهرستان اردستان تقریبا یک میلیون و 200 هزار هکتار عرصه دارد که مساحت شهرستان است و از این مساحت حدود 270 هزار هکتار آن مطالعات آبخیزداری انجام شده که در قالب 16 زیر حوزه است.

وی افزود: فقط شهر اردستان دارای دو حوزه آبخیز است که یکی از آن دق سرخ و سیاه‌کو است که بیشترین زیر حوزه‌ها در منطقه دق سرخ واقع شده است و تقریا در این 16 زیر حوزه بالای تقریبا نزدیک به 40 پروژه آبخیزداری انجام شده و امسال هم از صندوق توسعه ملی تقریبا حدود 450 میلیون تومان برای اصلاح و مرمت سیلاب روستای موغار اختصاص داده شده که تقریبا این پروژه 95 درصد پیشرفت داشته است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان اردستان گفت: با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور در اردستان حدود 20 میلیارد ریال کلنگ‌زنی سیلاب روستای نیسیان انجام شده است و مطالعات حوزه آبخیزداری روستای سفیده در دست انجام داریم که آن را هم حدود 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و وسعت آن تقریبا بیش از چهار هزار هکتار است.

وی ابراز داشت: امسال اگر اعتباری برای شهرستان اردستان در نظر گرفته شود طرح مطالعاتی حوزه آبخیز روستای در باغ در دستور کار قرار می‌گیرد و پیشنهاد آن را داده‌ایم و دیگری منطقه روستای خرم‌آباد که همگی بستگی به تخصیص اعتبارها دارد و معاون وزیر جهاد کشاورزی هم قولی را داده‌اند تا بتوانند اعتبار ملی برای اردستان در نظر بگیرند که می‌توانیم حوزه آبخیز روستای بغم را در این زمینه انجام دهیم.

انتهای پیام/802/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon