محاسبات جدید ولیعهد سعودی؛ بن سلمان متحد اماراتی خود را دور می‌زند؟

محاسبات جدید ولیعهد سعودی؛ بن سلمان متحد اماراتی خود را دور می‌زند؟

محمد بن سلمان با تغییر محاسبات خود جهت رسیدن به پادشاهی عربستان دیگر احساس نیاز به محمد بن زاید، هم‌پیمان قدیمی خود نمی‌کند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه الاخبار، شواهد نشان می‌دهد که یک تغییر اساسی در محاسبات «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی برای به دست گرفتن قدرت در عربستان و رسیدن به تاج و تخت پادشاهی وجود دارد؛ به این صورت که او به شکل تدریجی در حال حرکت از جبهه حمایتی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی به سمت قطر است. همچنین بن سلمان اخیرا مواضع نرمی در قبال ایران در پیش گرفته و اقدامات اخیری که علیه امارات انجام داده نشان می‌دهد که در تلاش برای ایجاد فضای منطقه‌ای مناسب برای رسیدن به قدرت مطلق در عربستان است.

در واقع ولیعهد سعودی متوجه شده که روابط با رژیم صهیونیستی از هر جهت در داخل عربستان از نظر شهروندان این کشور مردود است. محمد بن سلمان همچنین می‌داند که با وجود حمایت‌های فراوانی که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده از وی به عمل آورد؛ اما او همچنان در میان شهروندان و سیاستمداران آمریکایی یک فرد منفور تلقی می‌شود.

همچنین شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انتقادات تندی که در جامعه سعودی و به ویژه از جانب شاهزادگان مخالف بن سلمان به دلیل اقدامات او در مسیر عادی سازی با اشغالگران صهیونیست متوجه وی شد، عرصه را بر ولیعهد عربستان تنگ‌تر کرد. همین امر موجب شد تا او حداقل در بازه زمانی کنونی از تصمیم برای امضای توافق عادی سازی با رژیم صهیونیستی عقب‌نشینی کند.

از سوی دیگر ساختار جمعیتی عربستان سعودی به گونه‌ای است که ملاحظات مذهبی در این کشور نسبت به امارات متحده عربی که تنها 10 درصد آن از اعراب هستند، بسیار زیاد است. بنابراین ابوظبی همانند ریاض در مسیر عادی سازی با تل‌آویو با مشکلات زیادی مواجه نبود.

در اینجا ابتدا بحث اختلافات میان عربستان و امارات و سپس تنش‌های به وجود آمده میان شخص محمد بن سلمان و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی مطرح می‌شود. در حال حاضر مهمترین هدف بن سلمان ماندن در عرصه قدرت عربستان و رسیدن به پادشاهی این کشور است. اما ولیعهد سعودی در این شرایط معتقد است رابطه نزدیک با محمد بن زاید، او را درگیر ماجراهایی می‌کند که در وهله اول آن نیازی به آنها ندارد و در مرحله دوم فایده‌ای در آنها نمی‌بیند.

اما چند نکته در این میان وجود دارد؛ اول اینکه محمد بن زاید خود را معمار سیاستی می‌داند که محمد بن سلمان را به ولیعهدی عربستان رساند، چرا که معتقد است او بود که ترامپ را قانع کرد تا از به قدرت رسیدن بن سلمان در عربستان حمایت کند. بنابراین امارات از تصمیم عجولانه عربستان برای آشتی با قطر و نیز بازکردن باب روابط با ترکیه بسیار خشمگین شد. تابوشکنی اخیر عربستان و مصاحبه شبکه العربیه با «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در خارج از فلسطین، از جمله دیگر مسائلی بود که موجب نارضایتی ابوظبی شد.

تشدید تنش‌ها میان مزدوران سعودی و اماراتی در یمن و کودتا علیه توافق ریاض

از طرف دیگر درگیری عربستان سعودی و امارات در استان‌های جنوبی یمن وارد فصل جدیدی شده و به مرحله تهدید به نقض «توافق ریاض» (توافقی که در 5 نوامبر 2019 به منظور پایان دادن به اختلافات میان مزدوران سعودی و اماراتی در جنوب یمن، در پایتخت عربستان به امضا رسید) میان شورای انتقالی جنوب (تحت حمایت امارات) و دولت مستعفی یمن (تحت حمایت عربستان) رسیده است. طی چند روز گذشته همزمان با بروز تنش‌های سیاسی میان امارات و عربستان، درگیری‌های نظامی بین نیروهای نیابتی دو طرف در یمن به بالاترین سطح خود رسیده و همزمان با تشدید فشارهای سیاسی علیه شورای انتقالی جنوب، نیروهای وابسته به «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن و شبه نظامیان حزب اصلاح در تلاش برای گسترش نفوذ خود در استان ابین هستند که به دنبال آن طی 48 ساعت گذشته درگیریهای خونینی میان دو طرف اتفاق افتاد.

نیروهای منصور هادی و شبه نظامیان حزب اصلاح همچنین در روزهای گذشته در استان شبوه کمپین گسترده‌ای برای دستگیری افراد و نیروهای وفادار به امارات آغاز کرده‌اند که طی آن ده‌ها تن دستگیر شدند. همین موضوع سبب شد تا شورای انتقالی جنوب مشارکت خود در دور سوم رایزنی‌های ریاض را به تعلیق درآورده و از عربستان بخواهد که بخش نظامی توافق ریاضی را به اجرا درآورده و شبه نظامیان حزب اصلاح را مجبور به خروج از استان ابین و شبوه کند، اما عربستان این درخواست را نادیده گرفت.

بعد از بی توجهی سعودی‌ها به این درخواست شورای انتقالی جنوب، این شورا خواستار خروج از دولت ائتلافی که توسط «محمد ال جابر» سفیر عربستان در یمن در اواخر دسامبر گذشته تشکیل شده بود، شده و ریاض را متهم کرد که در کنار دولت منصور هادی علیه شورای انتقالی ایستاده است.

ادامه بسیج نیرو‌ها و ارسال تجهیزات توسط طرفین منازعه یعنی امارات و عربستان سعودی به شهرستان «ابین» در میان اتهامات متقابل که باعث تشدید تنش‌ها شده است؛ همه و همه نشان از در پیش بودن روز‌های خونبار بیشتری است؛ به ویژه که عناصر القاعده و داعش نیز در سایه وجود هرج و مرج و قدرت گرفتن گروه‌های مسلح وابسته به حزب اصلاح و شبه نظامیان شورای انتقالی جنوب وابسته به نهاد‌های دولتی، تحرکات خود را توسعه و گسترش داده‌اند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت