انتقاد بخش خصوصی استان گلستان از بیعملی وزارت نیرو/چرا صدور مجوز احداث آبشیرینکن ۳ سال طول کشید؟
گروه استانها - اتاق بازرگانی گرگان به نمایندگی از بخش خصوصی بیشتر از سه سال قبل پیشنهاد و درخواست شیرینسازی آب دریای خزر را برای رفع کمبود آب شرب استان گلستان ارائه کرد اما وزارت نیرو بعد از گذشت سه سال به تازگی مجوز آن را صادر کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان ، به رغم نام و ظاهر فریبنده، استان گلستان به شدت با چالشهای مختلف در حوزه محیط زیستی، کم آبی، فرسایش شدید خاک و غیره مواجه است. شاید کمتر کسی تصور میکند گلستان که در دامنه البرز واقع شده، نوار جنوبیاش پوشیده از جنگلهای هیرکانی است و دریای خزر در مجاورت آن واقع شده، با مشکل کم آبی مواجه باشد.
اما این استان با مشکلات زیادی در زمینه تأمین آب به ویژه در بخش مواجه است، همین الان هم مردم بسیاری از شهرها و روستاهای این استان با کمبود و قطعی آب دست و پنجه نرم میکنند.
همه اتکای گلستان برای تأمین آب بخش کشاورزی، صنعت و شرب به سفرههای زیرزمینی است که وضعیت مطلوبی ندارند. خشکسالیهای مکرر طی سالهای اخیر، سطح سفرهها را دچار افت قابل توجهی کرده است.
از حدود یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب پتانسیل منابع آب زیرزمینی در استان، 241 میلیون مترمکعب آن به علت برداشتهای بی رویه و خشکسالی شدید از بین رفته است. آبهای سطحی نیز شرایط مطلوبی ندارد، رودخانههای اصلی تا 80 درصد از آبدهی آنها کم شده و بسیار از رودها نیز خشک شدهاند.
مشکل کم آبی در گرگان موضوعی امروز و دیروز نیست، بیشتر از یک دهه است که این شهر با چالش جدی کم آبی مواجه است و حالا که امسال خشکسالی شدیدی رخ داده، گرمای هوا هم بی سابقه بوده، آثارش بیشتر دیده میشود. در گرگان این روزها مردم بیش از 10 تا 12 ساعت در روز آب شرب ندارند و مدیرعامل آب و فاضلاب استان هم در گفتوگو با تسنیم آب پاکی را روی دست مردم ریخته و گفته مشکل کم آبی گرگان دست کم تا 3، 4 سال آینده وجود دارد.
اما در این سالها میشد برخی از اقدامات را برای رفع این مشکل انجام داد، سد شصت کلاته که امسال دارای در قانون بودجه دارای ردیف اعتباری شده حدود یک دهه از طرح آن در استان میگذرد اما دولتها در رأس آنها دولت یازدهم و دوازدهم هیچ کاری برای شروع آن انجام ندادند و در نهایت با پیگیریهای نمایندگان و استاندار برای نخستین بار 14 میلیارد تومان در بودجه برای این سد در نظر گرفته شده است که مشخص نیست چه زمانی قرار است این سد ساخته و تکمیل شود تا بتواند بخشی از نیاز آبی شهر گرگان را برطرف کند. ضمن اینکه به گفته مسئولان با بهره برداری از سد شصت کلاته ( میرداماد) فقط 20 درصد آب شرب موردنیاز گرگان تأمین خواهد شد.
منابع زیرزمینی هم دیگر توان تحمل فشارهای ناشی از برداشتهای بیش از ظرفیت را ندارد و همین الان فرونشست زمین در گوشه و کنار این استان به چشم دیده میشود. بنابراین باید دنبال راهکار دیگری برای رفع مشکل آب شرب گرگان باشیم. شیرینسازی آب دریای خزر، یک پیشنهاد ارزشمند برای حل بحران کم آبی استان گلستان به ویژه شهر گرگان است.
بزرگترین آب شیرین کن شمال کشور چند سال قبل در بندرترکمن افتتاح شده و مردم شهرهای گمیشان و بندرترکمن از آن استفاده میکنند و دیگر مشکل کمبود آب شرب ندارند. وزارت نیرو در زمان افتتاح این پروژه قول داده بود، مجوز دیگری برای شیرینسازی آب دریای خزر به استان گلستان بدهد اما این کار را نکرد و هر روز آن را به تأخیر انداخت.
بخش خصوصی هم که باید اینگونه پروژهها را اجرا کند، خودش وارد میدان شد و اتاق بازرگانی گرگان به نمایندگان از آنان، بیشتر از سه سال قبل پیشنهاد شیرینسازی آب دریا را برای رفع مشکلات آبی استان گلستان به وزارت نیرو ارائه داد اما بی عملی دولت دوازدهم در این زمینه سبب شد تا امروز گرگان و بسیاری از شهرها و روستاهای استان گلستان به شدت با مشکل بی آبی مواجه باشند.
علیمحمد چوپانی در این باره اظهار داشت: بیش از سه سال قبل در اتاق بازرگانی گرگان با وزارت نیرو مکاتبه کردیم که مجوز شیرین سازی آب دریای خزر را به ما بدهند. یکی از بانکها هم تأمین سرمایه این پروژه را قبول کرد اما وزارت نیرو مجوز آن را در این سالها صادر نکرد تا اینکه چند روز قبل از اتمام دولت دوازدهم، با ایجاد آب شیرین کن در استان موافقت کردند.
وی با بیان اینکه این بی عملی، نشان میدهد که مسئولان وزارت نیرو درک درستی از آینده نداشته و ندارند، افزود: ما سه سال منتظر پاسخ و مجوز وزارت نیرو بودیم. سه سال قبل قیمت ارز 8 هزار تومان بود و الان چند برابر شده و به همان نسبت هزینههای احداث پروژههای اینچنینی افزایش پیدا میکند.
رئیس اتاق بازرگانی استان گلستان با اشاره به نیاز آبی کشور که 130 میلیارد مترمکعب است، گفت: دریای خزر 770 هزار میلیارد مترمکعب آب دارد و میتوان با استفاده از شیرینسازی، نیاز آب شرب و حتی کشاورزی و صنعت را تأمین کرد. موضوع بی آبی و کم آبی به علت نگاه و سیاستگذاری غلط متولیان است و مقصر اصلی وضعیت امروز هم وزارت نیرو است.
وی بیان داشت: ما در نیازآباد، یک آب شیرین کن داریم که روزانه 10 هزار مترمکعب آب به شهرهای گمیشان و بندرترکمن میدهد اما مسئولان با سرمایه گذار همین پروژه رفتار مناسبی نداشتند. الان هم سرمایه گذار مطمئن برای اجرای چنین پروژههایی داریم اما وزارت نیرو باید برق رسانی و لوله کشی آن را انجام دهد.
چوپانی گفت: وزارت نیرو باید خرید آب را تضمین کند تا سرمایه گذار بتواند با خیال راحت سرمایه خود را در این زمینه هزینه کند. نمایندگان مجلس و قوای سه گانه هم باید پای چنین پروژههایی که با اصلیترین نیازهای زندگی مردم سروکار دارد، بایستند.
انتهای پیام/582/ ع