تحلیلگر سیاسی: شتاب سریع افول امپراتوری آمریکا غیرقابل تصور است

تحلیلگر سیاسی: شتاب سریع افول امپراتوری آمریکا غیرقابل تصور است

روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی در مصاحبه‌ای به شرایط جهان پسا آمریکا پرداخت و نظرات خود درباره افول ایالات متحده را بیان کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، مکس پاری، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی در مصاحبه ای که به همت دبیرخانه دومین همایش بین المللی افول آمریکا؛ جهان پسا آمریکا انجام شد، به بیان نظرات خود درباره افول آمریکا پرداخت.

پاری اظهار داشت: «در چند سال گذشته ما شاهد آن بوده ایم که پیش بینی ها درباره افول آمریکا به اوج خود رسیده اند و واقعا به نظر می رسد که پایان استعمار و سلطه گری آمریکا فرا رسیده است. با عقب نشینی آمریکا از افغانستان و افتادن این کشور به دست طالبان، آن هم بعد از 20 سال جنگ و صرف هزینه دو تریلیون دلاری که از خزانه آمریکا خارج گردید، من فکر می کنم که اکنون آفتابِ قدرت آمریکایی غروب کرده است». 

پاری گفت: «فرانسیس فوکویاما در کتاب خود با عنوان «پایان تاریخ» پیش بینی نمود که با از هم پاشیدن اتحاد جماهیر شوری، آمریکا آخرین قدرت جهانی خواهد بود و سپس تاریخ به پایان خواهد رسید؛ و این در حالی است که 30 سال بعد، کاملا مشخص و عیان است که این پیش بینی او نادرست بود.

وی بیان داشت: « در نهایت با شکست های آمریکا در جنگ های بی پایانش در خارج از کشور، مشخص شد که آمریکا لقمه بزرگتر از دهانش برداشته و بیش از اندازه تحت فشار واقع شده است. در داخل کشور هم، زیربنای آن از هم گسیخته است. قدرت تولید خود را برون سپاری می کند و غیرصنعتی شده است. بدهی های امسال آن سر به فلک کشیده است. فقط زمان مشخص خواهد کرد که چه موقع رقبای جهانی آن یعنی روسیه و چین و اقتصادهای در حال پیشرفت در جهان سوم و سایر قدرت های جهانی و منطقه ای نوظهور که بر سر قدرت و نفوذ در حال رقابت هستند، در نهایت گوی سبقت را از آمریکا خواهند ربود».

وی همچنان خاطرنشان ساخت: «اندک زمانی از افتادن افغانستان به دست طالبان نگذشته بود که در ماه سپتامبر اتفاق دیگری رخ داد و در بیستمین اجلاس سازمان همکاری های شانگهای در تاجیکستان، ایران به عضویت این سازمان درآمد، آن هم درست شش ماه بعد از آن که سند تاریخی همکاری 25 ساله با چین را منعقد ساخته بود».

وی افزود: «چین هم اکنون از نظر تولید ناخالص داخلی، قدرت اقتصاد شماره یک جهان است، و من معتقدم که تا پایان این دهه،  ما حتی خواهیم دید که چین به لحاظ ژئوپلیتیکی، قدرت برتر در جهان خواهد بود.

مکس پاری در ادامه گفت: «در مواجهه با یک جانبه گرایی آمریکا و فشار حداکثری تحریم ها، که دولت بایدن نیز تاکنون از برداشتن این تحریم­ها سر باز زده است، و همچنین با خروج آمریکا از افغانستان، ما پیروزی چندجانبه گرایی را در  اوراسیا مشاهده می کنیم، و می بینیم که ایران یک جانبه گرایی آمریکا را دور زده  و به لحاظ اقتصادی با ارواسیا متحد شده است؛ و مشاهده می کنیم که توازن قدرت ژئوپلیتیکی از واشنگتن به سوی محور مسکو-پکن-تهران در حال تغییر مسیر است. و این دستاورد چشمگیری است.

وی همچنین افزود: «با خروج آمریکا از افغانستان، و ورود ایران به سازمان همکاری های شانگهای، ما شاهد ظهور یک چندقطبی هستیم، سخنرانی پوتین و شی در این کنفرانس نشان داد که توازن ژئوپلیتیکی قدرت در حال تغییر است و قرار است که چندجانبه گرایی راه و روش آینده باشد».

پاری به قرارداد امنیتی آکواس، که خشم فرانسه از آمریکا را برانگیخت، و تنش هایی که بین آمریکا و آلمان بر سر خط لوله نورد استریم به وجود آمده است، اشاره نمود و گفت: «در همه جا شاهد بروز اختلاف در ناتو هستیم و من فکر می کنم که هم زمان با رویدادهای اخیر جهان، ما در واقع شاهد افول امپراتوری خواهیم بود. و به نظر من، این رویدادها نشانه روشنی دال بر افول هژمونی آمریکا می باشند.  

وی پرسید: «کشورها با چه دلیل و منطقی باید به آمریکا اعتماد کند؟ آمریکا هیچ دوستی ندارد و هر چه هست فقط خط مشی است؛ آمریکا هیچ دوست متعهد واقعی ندارد. بنابراین نمایندگان آمریکا چه دلیلی برای اعتماد به آن دارند؟» و بیان داشت: «در این نقطه از تاریخ، هیچ کس به آمریکا اعتماد نمی کند. به علاوه، خروج آمریکا از افغانستان، و معامله با ایران به طور حتم از عواملی هستند که بر اعتبار آمریکا تاثیر گذاشته اند».

آقای پاری ابراز داشت: «خط مشی بایدن نسبت به معامله با ایران، و برنداشتن تحریم ها، و سعی او بر ایجاد تغییراتی در توافقنامه برجام، که خط قرمز رئیس جمهور ایران، آقای رئیسی است، جلوی هر گونه ورود مجدد به مذاکرات برجام را می گیرد. آقای رئیسی همچنان مصرانه می گوید که نباید هیچ گونه تغییری در توافق برجام ایجاد شود و جزو خط قرمزهای ایشان است».

وی بیان داشت: «ترامپ نه تنها معامله با ایران را به هم زد، بلکه سردار سلیمانی را نیز به شهادت رساند. و اگرچه ایرانی ها تا آخر این توافقنامه سر حرف خود ماندند و به وعده های خود عمل نمودند، اما همیشه توقع بر این است که آن ها شروع کننده باشند. من نمی دانم که با از سرگیری مذاکرات در وین قرار است چه اتفاقی بیفتد، اما فکر می کنم که مطمئناً خروج آمریکا از افغانستان و جایگاه و موقعیت کنونی بایدن این مذاکرات را تحت الشعاع قرار خواهد داد. و ما فقط می توانیم امیدوار باشیم که تضعیف نفوذ آمریکا در اروپا، بر آن ها تاثیر گذاشته باشد و دوباره به سر میز مذاکرات برگردند و حفظ آبرو کنند».  

مکس اضافه کرد: «در شرایط کنونی پاندمی، چین بهبود اقتصادی سریع داشته است، در حالی که در آمریکا علاوه بر جان باختن تعداد زیادی از افراد در اثر این بیماری، به لحاظ اقتصادی نیز وضعیت اسف باری را شاهد هستیم. واشنگتن جنگ های زیادی را در خارج از کشور به راه انداخته است، در حالی که در داخل کشور، هیچ قدرت تولیدی برایش نمانده است».

وی گفت: «کاملا مشخص است که چین به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان گوی سبقت را از آمریکا خواهد ربود و حتی تا حدی از نظر ژئوپلیتیکی هم بزرگترین قدرت خواهد بود».

آقای پاری خاطرنشان ساخت: «بدیهی است که در طول تاریخ تمام امپراتوری ها بالاخره روزی به پایان رسیده اند. اما من فکر می کنم که شتاب سریع افول امپراتوری آمریکا غیرقابل تصور است. و فکر نمی کنم کسی می توانست پیش بینی کند که این قدر سریع اتفاق بیفتد. لیکن فکر می کنم که در جهان باید یک توزیع قدرت بین یک، دو یا حتی تعداد بیشتری از کشورهایی که نفوذ اقتصادی، نظامی و فرهنگی یکسانی دارند، صورت پذیرد».  

و افزود: «روز به روز دنیا دارد کمتر آمریکا محور می شود و بیشتر چندقطبی می گردد. من فکر می کنم که این امر حتمی و گریزناپذیر است».

آقای مکس پاری در خاتمه بیان داشت: «در خصوص ایران، باید بگویم که این کشور در حال ایجاد یک شراکت جامع و ماندگار با قدرت های جهانی نوظهوری مثل چین می باشد. با آن قرارداد شراکت راهبردی که در ماه مارس منعقد ساخت و سپس به سازمان همکاری شانگهای پیوست، مشخص گردید که نگاه این کشور  به شرق است و این دقیقا همان چیزی است که به نفع آن خواهد بود و یک جانبه گرایی آمریکا را پی خواهد زد؛ پس از خلع شاه در سال 1357، آمریکا مصمم بود که دوباره به ایران برگردد. ایران همچنین در حال بهبود روابط خود با روسیه بوده است. و از قبل هم مانورهای نظامی مشترک با دو کشور روسیه و چین انجام داده است».

دومین همایش بین‌المللی «افول آمریکا؛ جهان پساآمریکا» به همت دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری دانشگاه و موسسات پژوهشی در تاریخ 11 آبان ماه برگزار خواهد شد. علاقه‌مندان می‌توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر، به تارنمای همایش به نشانی www.usdecline.ir  و صفحات مجازی دبیرخانه همایش در رسانه‌های اجتماعی به آدرس usdecline@ مراجعه نمایند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت