بارش‌های سالیانه در استان قزوین ۴۵ درصد کاهش داشته است


بارش‌های سالیانه در استان قزوین 45 درصد کاهش داشته است

گروه استان‌ها- در شرایطی که میزان بارندگی‌ها در سال جاری نسبت به سال قبل ۴۵ درصد کاهش یاقته، قطب‌های کشاورزی استان قزوین از جمله بویین‌زهرا و تاکستان با کاهش بیش از ۴۰ درصدی بارش‌ها در فصل زراعی اخیر روبه‌رو شدند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، در شرایطی که در سال جاری شاهد انواع و اقسام اخبار تلخ در حوزه بارندگی‌ها و تأمین منابع آبی در استان قزوین بودیم، به نظر می‌رسد بحران آب و تنش آبی در استان قزوین هر روز ابعاد ترسناک‌تری به خود می‌گیرد که مهمترین نمود این بحران کاهش بسیار بالای سطح بارندگی‌ها در مقایسه با سال قبل و به ویژه آمار بلندمدت بارش‌های سال آبی است. در این شرایط همچنان موضوع مدیریت درست آب در بخش کشاورزی مغفول مانده و بدون ارائه یک راهکار جدی همچنان به هشدارهای کاهش سطح کشت از سوی شرکت آب منطقه‌ای بسنده می‌شود.

مدیرکل هواشناسی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم از کاهش 45.3 درصدی میزان بارندگی‌ها در سال آبی اخیر (مهرماه 99 تا مهرماه 1400) اشاره کرد و اظهار داشت: در حالی که در سال آبی گذشته در مجموع شاهد بارش 396.4 میلی‌متری باران و برف در استان قزوین بودیم، این میزان در سال آبی اخیر 179.6 میلی‌متر کاهش یافت.

یوسف شیخ‌الملوکی متوسط بارش بلندمدت نزولات جوی در استان قزوین را 311 میلی‌متر عنوان کرد و افزود: بنابراین میزان بارش در سال آبی اخیر نسبت به آمار بلندمدت (311 میلی‌متر) 30.3 درصد کاهش پیدا کرده و 94.2 میلی‌متر کمتر از آمار بلندمدت بوده است.

وی ادامه داد: بنابراین با توجه به این وضعیت تنها توانستیم 69.7 درصد نیاز آبی استان قزوین را در مقایسه با آمار بلندمدت تأمین کنیم و در مقایسه با برنامه‌ریزی استان برای تأمین منابع آبی در همه بخش‌ها اعم از خانگی، صنعت و کشاورزی بیش از 30 درصد کمبود داریم.

کاهش شدید بارش در سال زراعی اخیر

عضو شورای حفاظت از منابع آبی استان قزوین در بخش دیگری از این گفتگو با اشاره به گزارش بارندگی سال زراعی 1400-1399 گفت: طبق این گزارش میزان بارندگی در 9 قطب کشاورزی استان قزوین نسبت به سال زراعی قبل بین 28 تا 45 درصد کاهش یافته است که کمترین کاهش متعلق به شهرهای آوج، معلم‌کلایه و شهرستان آبیک با 28 درصد بوده است.

شیخ‌الملوکی اضافه کرد: با این حال وضعیت بارش در 2 قطب اصلی کشاورزی استان قزوین یعنی شهرستان‌های تاکستان و بویین‌زهرا از همه ناگوارتر است؛ به طوری که میزان بارش در سال زراعی اخیر در این 2 شهرستان به ترتیب 45 و 40 درصد کاهش یافته است که زنگ خطر تنش آبی در بخش کشاورزی استان را به صدا درآورده است.

وی ادامه داد: البته وضعیت بارش‌های زراعی در نقاط دیگر استان قزوین هم بحرانی است؛ به طوری که در شهرهای قزوین، سیردان و کوهین میزان بارندگی‌های سال زراعی 1400-1399 به ترتیب 35، 41 و 44 درصد کاهش یافته است.

یک میلیون متر مکعب برداشت غیرمجاز آب داریم

مدیرکل شرکت سهامی آب‌منطقه‌ای استان قزوین هم در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به ظرفیت محدود دشت قزوین برای برداشت آب گفت: به هر حال در شرایط بارندگی خوب هم سالیانه حدود یک میلیون متر مکعب بیشتر از ظرفیت این دشت از آن آب برداشت می‌شود که همین موضوع سبب می‌شود که تنش آبی حتی در سال‌های ترسالی هم گریبار برخی روستاهای ما را بگیرد.

یدالله ملکی افزود: با این حال امسال با یک وضعیت بی‌نظیر در زمینه خشک‌سالی و کاهش بارندگی روبه‌رو شدیم که امسال تلاش کردیم به سرعت چاه‌های مجاز بدون مجوز را پلمب کرده و تا حد ممکن هم چاه‌های غیرمجاز را پلمب کنیم که طی این 3 سال بیش از 3 هزار چاه غیرمجاز در استان قزوین پلمب و مسدود شده است.

فرونشست زمین 2 سانتی‌متر بیشتر شد

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین هم در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه بحران تنش آبی در استان قزوین انکارناپذیر است، گفت: این بحران سبب شده که میزان فرونشست سالیانه زمین در دشت‌های خشکیده و کم‌آب ما از 5 سانتی‌متر به حدود 7 سانتی‌متر هم در حال حاضر برسد که منجر به ایجاد فرونشست‌های و فروچاله‌های بزرگ در نقاطی مانند دشت الله‌آباد شده است.

قدرت‌الله مهدیخانی اضافه کرد: برخی کشاورزان و زارعان امروز به سیاست‌های سخت‌گیرانه ما در حفاظت از منابع آبی زیرزمینی اعتراض دارند؛ در حالی که اگر مصرف آب در دشت قزوین را کنترل نکنیم، شاید تا 5 سال آینده بسیاری از نقاط قابل کشت و زندگی ما از بین بروند و شاهد تخلیه کامل 150 روستا هم باشیم.

وی ادامه داد: بنابراین برای به ثمر رسیدن مصوبات شورای حفظ منابع آبی نیاز به همراهی بیشتر کشاورزان و زراعان استان قزوین داریم؛ چرا که 90 درصد از آب استان قزوین در مزارع کشاورزی و باغات مصرف می‌شود و همچنین بیشترین میزان هدررفت آب هم متعلق به بخش کشاورزی استان قزوین است که منطقی‌ترین راه برای مدیریت آب کشاورزی توسعه سامانه‌های نوین آبیاری تحت فشار از جمله آبیاری بارانی و قطره‌ای است.

به گزارش تسنیم، به نظر می‌رسد مدیران سازمان جهاد کشاورزی باید در کنار شرکت آب منطقه‌ای به یک درک درست از وضعیت تنش آبی در استان قزوین برسند و طرح الگوی کشت استان قزوین را با توجه به بحران آبی تغییر دهند. 

انتهای پیام/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon