۱۲۰ هزار هکتار از اراضی استان زیرپوشش سیستم نوین آبیاری قرار دارد
گروه استانها ـ کمبود بارشها در سال اخیرو به دنبال آن وقوع پدیده خشکسالی، تاثیرات بالایی بر کاهش میزان تولیدات کشاورزی در استان ایلام داشته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ایلام، استان ایلام در گذشته یکی از استانهای پربارش و پرآب در کشور به شمار میرفت که نقش چشمگیری در زمینه تولید انواع محصولات کشاورزی داشت، اما متاسفانه در سالهای اخیر به دنبال کمبود بارشها و خشکسالی نهتنها خسارتهای بسیاری به بخش کشاورزی وارد شد، بلکه بسیاری از مزارع کشاورزی استان بهواسطه نبود آب از زیر کشت خارج شدهاند.
به گفته کارشناسان یکی از روشهای شناخته شده در دنیا برای افزایش بهرهوری و کارایی مصرف آب، استفاده از روشهای نوین آبیاری است، از این رو با توجه به حاد شدن وضعیت منابع آب و افت سطح سفرههای زیرزمینی در استان ایلام، استفاده از روشهای نوین آبیاری در مزارع ضرورتی انکار ناپذیر برای رفع تاثیرات خشکسالی بر بخش کشاورزی در استان بهشمار میرود.
لازم به ذکر است که تا کنون طرحهای مختلفی از قبیل ایجاد سه طرح بزرگ و ملی سامانه گرمسیری، مهار آبهای مرزی و احیای اراضی پایین دست سد کرخه و چندین طرح کوچک و متوسط دیگر با هدف صرفه جویی و کاهش مصرف آب احداث شدهاند که متاسفانه به علت کمبود اعتبار هنوز به مرحله بهربرداری و افتتاح نرسیدهاند.
ارزش آب در دنیای امروز و ضرورت مدیریت مصرف و حفظ منابع آبی و نقش آب در توسعه بر کسی پوشیده نیست، به همین علت اجرای سیستمهای کنترل و مدیریت مصرف این مایع حیات در همه بخشها و مناطق استان میبایست در دستور کار مسئولان مربوطه قرار گیرد.
مجهز کردن 140هزار هکتار از اراضی استان به سیستم آبیاری نوین
اقبال گراوندی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: استان ایلام با مساحت 20 هزار و 133 کیلومتر مربع و یک آب و هوای چهارفصل و اقلیم متنوع، دارای 340 هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی است که از این میزان 200 هزار هکتار آن را اراضی دیم و 140 هزار هکتار اراضی استان آبی میباشد.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی ایلام افزود: تاکنون 120 هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی استان تحت پوشش سیستمهای نوین آبیاری قرار گرفته و طبق برنامه ریزیهای انجام شده با تکمیل طرحهای نیمه تمام، مجموع اراضی کشاورزی استان ایلام مجهز به سیستمهای نوین آبیاری به بالای 180 هزار هکتار افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه اجرای 3 طرح بزرگ و ملی شامل سامانه گرمسیری، مهار آبهای مرزی و احیای اراضی پایین دست سد کرخه و.... میتواند نقش چشمگیری در زمینه توسعه سیستمهای نوین آبیاری در استان ایفا کند افزود: در طرح احیای اراضی 550 هزار هکتاری حوزه کرخه، 500 هزار هکتار آن مربوط به استان خوزستان و 50 هزار هکتار آن مربوط به استان ایلام است که این 50 هزار هکتار به 2 فاز اول و دوم تقسیم شده و در فاز اول تاکنون 47 هزار هکتار با اعتبار یک هزار میلیارد تومان به مرحله بهره برداری رسیده و فاز دوم نیز نزدیک 9 هزار هکتار باقی مانده است که امسال انجام خواهد گرفت.
30 هزار هکتار دیگر از اراضی دیمی استان به اراضی آبی تبدیل میشوند
گراوندی ادامه داد:یکی دیگر از طرحهای بزرگی که حوزه آب و خاک در استان انجام گرفته بحث سامانههای گرمسیری و استفاده از رودخانههای مرزی است که در طرح سامانههای گرمسیری 18 هزار هکتار و رودخانههای مرزی نیز 12 هزار هکتار و جمعاً 30 هزار هکتار از اراضی استان ایلام آبی و به سیستمهای آبیاری نوین مجهیز میشوند.
مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی ایلام با بیان اینکه 95 درصد این طرحها تکمیل شده و 5 درصد باقی مانده نیز امسال انجام خواهد گرفت تصریح کرد: علاوه بر این طرحها، نزدیک به 18 ایستگاه پمپاژ هم اکنون در استان ایلام در حال اجراست که از این تعداد 9 ایستگاه پمپاژ برای تکمیل و راه اندازی اولویت بندی شده و تا پایان سال به مرحله بهره برداری میرسند.
برای کاهش مصرف آب، مدیریت بهینه و بالا بردن راندمان آبیاری و افزایش بهره وری محصولات کشاورزی در استان لازم است به موضوع آبیاری نوین به خوبی پرداخته شود تا از افزایش خسارات وارد شده به بخش کشاورزی جلوگیری شود.
انتهای پیام/180/ش