نیمی از کل ارزش صادرات کشاورزی کشور مربوط به حوزه باغبانی است
گروه استانها - معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: علیرغم اینکه ما ۱۸ درصد از اراضی کشور در حوزه باغبانی را داریم اما ۵۲ درصد ارزش افزوده صادرات بخش کشاورزی کشور را در اختیار داریم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، محمدمهدی برومندی در نشست اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس و معاون وزیر جهاد کشاورزی با مسئولان دانشکدههای شهرکرد، اظهار داشت: استان چهارمحال و بختیاری از استانهای بسیار مهم کشور است، مردم این استان نقش مهمی در ایجاد امنیت غذایی کشور دارند، بیش از یک میلیون و 600 هزار تن محصولات کشاورزی در این استان تولید میشود.
وی افزود: مشخصاً در حوزه باغبانی حدود 41 هزار هکتار باغ در این استان موجود است که حدود 250 هزار تن محصولات باغبانی تولید میکنند و تولیدات این استان اغلب صادراتمحور است، خصوصا مقام اول تولید بادام کشور را با بیش از 17 هزار هکتار در این استان داریم که علاوه بر تامین نیاز داخل در واقع ارزآوری خوبی هم برای کشور دارد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اهمیت حوزه باغبانی در کشور، خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه ما 18 درصد از اراضی کشور در حوزه باغبانی را داریم اما 52 درصد ارزش افزوده صادرات بخش کشاورزی کشور را در اختیار داریم، از سال گذشته از 6 میلیارد دلار درآمد ارزی کشاورزی کشور علیرغم همه این تحریمها که اتفاق افتاد بیش از 3.2 میلیارد دلار از این درآمد مشخصا در حوزه باغبانی بود.
وی گفت: ما در همه محصولات باغبانی در کشور خودکفا هستیم به جز چهار محصول گرمسیری موز، انبه، آناناس و نارگیل که وارد میشوند، سال گذشته حدود 400 میلیون دلار برای واردات موز صرف شد و نوسان قیمت موز به یکی از مسائل روز کشور مطرح شد، اگر باغداران محصولات باغی تولید نکنند عدد هنگفتی از ارز باید برای وارد کردن محصولات باغی صرف شود.
برومندی گفت: اهمیت باغبانی در کشور و همچنین تولید علم در این حوزه بسیار حائز اهمیت است، در کشور حدود 3 میلیون هکتار باغ وجود دارد که یک میلیون از این باغات غیر اقتصادی است و تنها منابع مصرف میشوند، باید یک عزم جدی بین بخش اجرایی و تحقیقاتی و حوزههای علمی اتفاق بیفتد تا بتوان متناسب با نیاز کشور و تجاری سازی محصولات برای رقابت در بازار جهان تلاش کنیم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: امسال کشور به دلیل عدم تحقق درآمدهای دولت با کسری بودجه مواجه است اما با این حال گامهای خوبی برداشته شد، برای مثال 248 میلیارد برای اصلاح باغات بودجه تخصیص یافت و برای باغات شیب دار بیش از 300 درصد بودجه آن رشد کرد و قانون شورای عالی قیمت گذاری برای محصولات کشاورزی به وجود آمد، چرا که ما نباید به کشاورز به عنوان خیریه نگاه کنیم که مکلف است تولید کند و با قیمت ارزان بدهد بلکه باید در جهت پایداری تولید، هزینههای تولید به اضافه سود مناسب برای کشاورز و تولید کننده در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به بررسیها و مطالعات در خصوص استان چهارمحال و بختیاری، گفت: اتفاقات خوبی در حوزه علم صورت گرفته است، مرکز تحقیقات این استان کارهای خوبی را انجام داده و دغدغه ها و پروژههای این استان نشان دهنده یک کار عمیق و اساسی است که باید در علم و اجرا یک هماهنگی اساسی باشد، بعد از این سفر مسئولان مربوطه را به این استان میفرستم تا با دانشگاه نشستی داشته باشند و تفاهم نامههایی بسته شود.
برومندی خاطرنشان کرد: در شرایطی که این استان 41 هزار هکتار باغ دارد میتوان 20 هزار هکتار باغ به صورت دیم در اراضی شیبدار این استان ایجاد کرد، استانی که بیش از 500 میلیمتر میانگین بارندگی دارد باید از آب حداکثر استفاده و بهرهبرداری را داشته باشد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به مجموعه سطح زیرکشت دارویی این استان، گفت: مجموعه سطح زیر کشت دارویی استان چهارمحال و بختیاری هزار و 600 هکتار است، بررسیها نشان میدهد 40 هزار هکتار این استان در گام نخست ظرفیت تولید و توسعه گیاهان دارویی را دارد و این مورد میتواند اقتصاد این استان را دگرگون کند و نقطه آغازین کار باید از مرکز تحقیقات و دانشگاه باشد که حتما این مسئله دنبال میشود.
برومندی با اشاره به گلخانههای استان، مطرح کرد: 40 هکتار مجموعه فعال گلخانههای استان چهارمحال و بختیاری است اما آیا میتوان در همه نقاط استان گلخانه ایجاد کرد، که این نیاز به آمایش و مطالعه دارد البته در این زمینه اقدامات خوبی صورت گرفته است.
وی افزود: در شرایطی که امروز ما 24 هزار هکتار گلخانه در کشور داریم بر اساس اسناد بالادستی نظام و تکالیفی که در قانون بر دوش ما است باید در سال 1404 به 48 هزار هکتار گلخانه رسید، آیا میتوان در همه نقاط کشور توسعه گلخانه داشت؟ آیا در دنیا گلخانهها را در همه جای کشور گسترش میدهند و اگر دولت در بحث حمایتهایی که از حاملهای انرژی و سوخت دارد و یارانهای که میپردازد آنها را قطع کند امکان فعالیت گلخانهها در همه نقاط کشور ما میسر خواهد بود؟
برومندی تصریح کرد: مطالعات نشان میدهد در استان چهارمحال و بختیاری در مناطقی از غرب و جنوب این استان بهترین شرایط برای توسعه گلخانه وجود دارد که این بسیار کمنظیر و حتی بینظیر است، بنابراین امکان توسعه گلخانه در این استان وجود دارد اما باید همکاران در اداره کل گل و گلخانه برنامه قوی ارائه دهند تا بتوان توسعه گلخانهها را داشت، امسال برای نخستین بار برای گل و گیاه یارانه اختصاص داده شد که در سالهای قبل از آن وجود نداشت.
وی با تاکید بر آموزش، گفت: تفاهمنامهای منعقد شده است که 100 هزار آموزش برای توسعه گلخانهها و کار فنی اتفاق افتد، در شورای عالی گلخانهها موانعی که بر سر راه توسعه گلخانهها شده است دنبال میشوند و حتماً به طور جدی در جهت توسعه باغات، تحقیقات در حوزه باغبانی، کمکهای فنی و اعتباری برای اصلاح و احیای باغات صورت میگیرد.
برومندی در پایان خاطرنشان کرد: همینطور یارانه برای نهال سالم، توسعه گلخانهها و یک برنامه بسیار قوی مشخصا برای توسعه گیاهان دارویی در استان چهارمحال و بختیاری دنبال میشود.
انتهای پیام/7540/ش