تعطیلی کتابخانه‌ها و کاهش سرانه مطالعه در دوران کرونا/ اعضای کتابخانه‌های خراسان‌رضوی کاهش یافته است

تعطیلی کتابخانه‌ها و کاهش سرانه مطالعه در دوران کرونا/ اعضای کتابخانه‌های خراسان‌رضوی کاهش یافته است

گروه استان‌ها- تعطیلی کتابخانه‌ها در دوران کرونا و کاهش سرانه مطالعه سبب شده اعضای کتابخانه‌ها در سطح استان خراسان‌رضوی با کاهش روبه‌رو شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، توسعه و ترویج کتابخوانی در چند سال اخیر مورد توجه یونسکو قرار گرفته و اکنون از دغدغه‌های بزرگ کشورهای در حال توسعه است. پژوهش‌های یونسکو جایگاه مهم کتابخوانی و اهمیت آن را برای توسعه اقتصادی کشورها روشن ساخته است. ترویج کتابخوانی موضوعی چند وجهی و شامل سطح خرد و کلان است. اگر از سطح کلان  به آن نگاه کنیم، راهبردی ملی و نیازمند توجه و برنامه‌ریزی برای حلقه‌های گوناگون کتاب و کتابخوانی است.

این حلقه‌ها شامل تألیف، نشر، برپایی و تجهیز کتابخانه‌های عمومی است. یک سوی این حلقه، دسترسی به کتاب‌های مناسب و ارزان و سوی دیگر آن، ایجاد انگیزه برای کتابخوانی است. اگر از سطح خرد به کلان حرکت کنیم، باید کتابخوانی را از خانواده شروع کرد، زیرا بنیان مطالعه در خردسالی و نخست در خانواده شکل می‌گیرد و کتاب انسان‌ساز است.

زهرا طلایی، یکی از فعالان عرصه کتاب در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: کتاب در رشد و شکوفایی انسان نقش بسزایی دارد و دین اسلام را که بررسی می‌کنید شاهد نویسندگان و کتاب‌های بزرگی هستید که نشان از پویایی آن دارد.

وی ادامه داد: مطالعه کتاب در نخستین قدم دامنه واژگان انسان را افزایش می‌دهد که در نتیجه آن انسان ارتباط مناسب‌تری را می‌تواند با اطراف خود برقرار کند. مطالعه  توانایی و مهارت‌های زندگی را افزایش می‌دهد و می‌تواند رضایت‌مندی در زندگی را به همراه داشته باشد و مغز را سالم و فعال نگه می‌دارد.

این فعال عرصه کتاب افزود: عدم آگاهی از اهمیت مطالعه در پیشرفت روحی و اجتماعی افراد، ضعف فرهنگ اطلاع‌رسانی و عدم توجه به کتاب به عنوان یک کالای فرهنگی، ‌نارسایی‌های سیستم آموزش در مهم جلوه‌دادن کتاب‌های درسی و جلوگیری از مطالعه متون غیردرسی و آزاد، عدم حمایت از فرهنگیان و نویسندگان، انتشار کتاب‌های غریبه ازجمله موضوعاتی است که سبب کاهش فرهنگ کتابخوانی در کشور ما شده است. در حقیقت شمار زیادی از نویسندگان ما برای مخاطب عام کتاب نمی‌نویسند و عمده توجه‌شان این است که کتاب‌شان مورد توجه اهل فضل و اهل قلم واقع شود.

صولت حیدری یکی دیگر از افرادی که میزان مطالعه زیادی دارد در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: یکی از بزرگترین دلایل کتاب خواندن، کسب دانش است چراکه کتاب‌ها منبع غنی از اطلاعات هستند. خواندن کتاب با موضوعات متنوع اطلاعات و دانش را افزایش می‌دهد.

وی افزود: وقتی زندگی بسیاری از افراد موفق بررسی می‌شود می‌توان دید که آن‌ها بیشتر از دیگران اهل کتاب و مطالعه بودند و شاید هم یکی از دلایل برتری آن‌ها نسبت به بقیه همین بوده باشد. در یک چیز نباید شک کرد و آن اینکه اگر اهل مطالعه نباشید یا به موفقیت نخواهید رسید و یا سرعت رشد به طور وحشتناک پایین خواهد آمد که این حالت دوم هم بعد از مدتی ناامیدی و بعد هم شکست شخص را به دنبال خواهد آورد. 

کتاب در روستاها جا باز می‌کند

احمد مظلوم، رئیس نهاد کتابخانه‌های شهرستان گناباد نیز در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: در شهرستان گناباد 15 باب کتابخانه داریم که 11 کتابخانه نهادی و 4 کتابخانه مشارکتی است و از این لحاظ در جایگاه دوم خراسان‌رضوی قرار داریم.

وی ادامه داد: کتابخانه شهید مطهری گناباد که در سال 1347 احداث شده یکی از قدیمی‌ترین کتابخانه‌های خراسان‌رضوی است و امسال نیز کتابخانه روشناوند به‌عنوان جدیدترین کتابخانه به مجموعه ما اضافه شده است و ضمن اینکه در 6 ماه ابتدای سال جاری،50 درصد افزایش اعتبارات از محل ماده 6 شهرداری‌ها داشته‌ایم.

رئیس نهاد کتابخانه‌های گناباد عنوان کرد: حدود 17 ماه کتابخانه‌ها تعطیل بود و این موضوع روی سرانه مطالعه و تعداد اعضاء اثر جدی داشته که به‌عنوان مثال قبل از کرونا 4800 عضو فعال داشته‌ایم که در حال حاضر 3000 نفر کاهش یافته است.

مظلوم خاطرنشان کرد: سعی کرده‌ایم در این ایام که کتابخانه‌ها تعطیل بود برنامه‌های فرهنگی زیادی انجام دادیم که در سطح استان جز شهرستان‌های برتر شده‌ایم و در جشنواره کتابخوان رضوی نیز 6500 نفر ثبت‌نام کرده‌اند. احداث کتابخانه در روستاها یکی از اولویت‌های کاری نهاده کتابخانه‌ها می‌باشد که در همین راستا تلاش داریم در روستاهای مند و گیسور تا پایان سال اقدام به ساخت کتابخانه کنیم.

رئیس نهاد کتابخانه‌های گناباد بیان داشت: کرونا سرانه مطالعه را بالا نبرده است و دلیل آن هم بسته‌بودن کتابخانه‌های عمومی در ایام کرونا بوده است. در شهرستان گناباد در این ایام پیک موتوری کتاب را راه اندازی کردیم و افراد می‌توانستند از کتابخانه به امانت کتاب دریافت کنند.

مظلوم درباره اولویت موضوعات برای سنین در این شهرستان عنوان کرد: دانش آموزان به کتاب‌های کمک درسی، مادران به دنبال کتاب‌های رمان، بزرگسالان و بازنشسته‌ها کتاب‌های تاریخی علاقه دارند ، البته در گناباد رتبه اول امانت کتاب مربوط به کتب ادبیات و مذهبی است.

تبدیل کتابخانه‌ها به فرهنگ‌سراها

علی‌اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با تسنیم اظهارداشت: جامعه کتاب محور جامعه‌ای رو به رشد است و با توجه به دغدغه مقام معظم رهبری در رابطه با افزایش فرهنگ مطالعه در کشور، تمام سعی و تلاش تمام دستگاه‌های اجرایی در کنار مجموعه کتابخانه‌های عمومی به عنوان متولیان اصلی کتاب و کتابخوانی، باید ترویج و تبلیغ این مهم باشد.

وی افزود: به طور قطع نهادینه کردن فرهنگ مطالعه در بین اقشار مختلف سبب دانایی بیشتر و رشد فرهنگ عمومی می‌شود که به تبع آن کاهش آسیب‌های اجتماعی، بزه‌کاری را داریم. درکنار تمام این دستاوردها با رشد مطالعه، توانایی‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند. چه استعدادها و ظرفیت‌هایی که با مطالعه و افزایش دانایی در افراد رشد کرده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی خراسان رضوی تصریح کرد: امروز کتابخانه‌های عمومی بر خلاف تصور گذشته عموم مردم از حالت صرف امانت کتاب و سالن مطالعه تبدیل به فرهنگسراهای اجتماعی و دانشگاه‌های غیررسمی در راستای پاسخگویی به نیازهای دانشی و اطلاعاتی مردم در حال فعالیت هستند.

سبزیان عنوان کرد: یکی از اهداف اصلی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان ارائه خدمات کتابخانه‌ای به همه مناطق و همه اقشار جامعه در راستای اجرای عدالت فرهنگی است، از همین رو سعی داشته ایم با راه اندازی کتابخانه‌های عمومی مشارکتی و سیار گام موثری در تحقق این هدف برداریم. امروز دشمن با توجه به رشد بی رویه استفاده از فضای مجازی با تولید محتوای ناهنجار و غرب زده نسل جوان و آینده‌ساز نظام جمهوری اسلامی ایران را هدف گرفته است. 

انتهای پیام/281/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران