ایران بیشترین مساحت مناطق حفاظت شده در خاورمیانه را دارد
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: ۱۰.۴ درصد از مساحت کشور ما جزء مناطق حفاظت شده است که این رقم تقریباٌ ۲ برابر کشورهای خاورمیانه است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم ؛ حسن اکبری با بیان اینکه هماکنون در کشور 309 منطقه حفاظت شده با مساحت 19 میلیون هکتار داریم، گفت: 10.4 درصد از مساحت کشور ما جزو مناطق حفاظت شده است که این رقم تقریباٌ 2 برابر مناطق حفاظتشده در سایر کشورهای خاورمیانه است. تا سال 1355 بالغ بر 65 منطقه حفاظت شده با وسعتی معادل 6.7 میلیون هکتار در کشورمان داشتیم که این رقم در حال حاضر به 309 منطقه با مساحت 19 میلیون هکتار رسیده است.
وی ادامه داد: در 60 سال گذشته، مناطق حفاظت شده دنیا حدود 2.6 برابر, اما در ایران 4.7 برابر شده است. یعنی ایران در مقایسه با متوسط جهانی از رشد بیشتری در سطح مناطق حفاظت شده برخوردار بوده است. در منطقه خاورمیانه به طور متوسط 5.3 درصد از سطح خشکی کشورها به مناطق حفاظت شده اختصاص یافته است اما این رقم در کشور ما 10.4 درصد و تقریبا 2 برابر متوسط منطقه است. البته باید توجه داشت که ایران تنوع زیستی بسیار گستردهتری در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست با اشاره به تنوع زیستی ارزشمند ایران به دلیل برخورداری از توپوگرافی خاص این کشور اظهار کرد: تاکنون بیش از 1300 گونه مهرهدار شامل پرندگان، خزندگان، پستانداران و دوزیستان و بیش از 8000 گونه گیاهی در کشور شناسایی شده است.همچنین گونههای آندمیک (بومزاد) زیادی وجود دارد که خاص کشورمان است، و این گونهها ارزش حفاظتی بالایی دارند.
اکبری با اشاره به اینکه بزرگترین و کاملترین مجموعه نمونههای علمی حیات کشور در سازمان حفاظت محیط زیست نگهداری میشود, بیان کرد: بالغ بر 100 هزار نمونه در مخازن علمی سازمان حفاظت محیط زیست نگهداری میشود که متولی آن هم دفتر موزه و ذخایر ژنتیکی معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست است. در این مخازن بیش از 30 هزار نمونه جانوری، 40 هزار نمونه گیاهی، 12 هزار نمونه موزه (نمایشگاهی)، 26 هزار نمونه زمینشناسی و 2500 نمونه بانک ژن وجود دارد.
وی با تاکید بر اهمیت هریک از این نمونهها، گفت: نمونههای بانک ژن کاربردهای زیادی دارند که از آن جمله؛ استفاده در مطالعات و کارهای پژوهشی است. مطمئناٌ در آینده دانش ژنتیک به جایی میرسد که بتواند با استفاده از این نمونهها، بخشی از آسیبهایی که به محیط زیست در حوزه جانوری وارد شده را ترمیم کند. در اکثر استانهای کشور حداقل یک موزه یا نمایشگاه تاریخ طبیعی داریم که بالغ بر 18000 نمونه موزهای در آنها نگهداری میشوند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست با بیان اینکه سالانه حدود 30 هزار نفر از موزه های تاریخ طبیعی بازدید میکنند، تصریح کرد: با دستور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در سال جاری بازدیدهای آموزشی از موزههای یاد شده برای مهدکودکها، مدارس و دانشگاهها در سراسر کشور رایگان است.
اکبری از وجود بالغ بر 100 نمونه اندمیک جانوری در کشور خبر داد و افزود: عمده این گونهها مربوط به خزندگان و جوندگان است که خیلی از آنها شناسایی و طبقهبندی شدهاند و نمونهای از آنها در مخازن علمی سازمان حفاظت محیط زیست نگهداری میشوند.
وی خاطرنشان کرد: به تازگی 5 گونه جدید از سوسماران با نام عمومی "مارمولک" توسط یکی از پژوهشگران خوب کشورمان شناسایی و 5 نمونه تایپ آنهابه دفتر موزه سازمان حفاظت محیط زیست تحویل شده است.
انتهای پیام/