جریان اصلی بازار کتاب کودک در دست آثار ترجمه است
کاموس با بیان اینکه جریان اصلی بازار کتاب کودک به دست ادبیات فانتزی افتاده و آثار هم بیشتر ترجمه هستند،گفت: امروزه بهجای خلق ادبیات جدید، جا پای نویسندگان قبل گذاشتهایم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مراسم رونمایی و نقد و بررسی چهار رمان نوجوان مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، با موضوع تاریخ معاصر و زیست مؤمنانه، با حضور نویسندگان و منتقدان عرصه ادبیات، جواد محقق، یوسف قوجق و مریم جمشیدی در کتابفروشی بهنشر تهران برگزار شد.
در این مراسم که با همکاری انتشارات قدر ولایت، مجمع ناشران انقلاب اسلامی و فروشگاه بهنشر تهران برگزار شد، کتابهای «تنور دوستی» و «چینی بندزن» به قلم زینب کریمی و «خبر مرگم» به قلم رؤیا سلیمی نقد و بررسی و کتاب «دیدار با قبیله مرگ»، به قلم الهام امجدیان رونمایی شد.
محسن بغلانی، عضو هیئتمدیره و مدیر بخش کودک و نوجوان انتشارات قدر ولایت، ضمن خیرمقدم به حضار و اظهار خشنودی از برگزاری مراسم رونمایی کتاب پس از مدتها فاصله بهدلیل شرایط کرونا، بیان کرد: مدرسه قدر ولایت حدود 30 سال است که مشغول به کار نشر است و کتابهای متعددی را به چاپ رسانیده؛ اما از آنجا که میز نشر متنوع شده بود، تصمیم گرفتیم در بحث کودک و نوجوان، موضوعات را به چهار موضوع فلسفه، تاریخ دفاع مقدس، تاریخ معاصر ایران و زیست مؤمنانه و سبک زندگی اسلامی محدود کنیم. البته ما برای مخاطب بزرگسال هم آثار پژوهشی داریم که امیدواریم از آنها اقبال شود و تأثیر خودش را بگذارد.
وی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر ضرورت نوشتن رمان که میفرمایند «انتقال اندیشهها به وسیله رمان صورت میگیرد؛ یعنی رمان یک ابزار خوبی است که تنها برای سرگرمی نیست» گفت: ما برحسب سخن رهبر تصمیم گرفتیم تا وارد عرصه رمان هم بشویم. سال 1399، کتاب «گوشهایت را تیز کن»، نوشتۀ فاطمه شیخالاسلامی را منتشر و رونمایی کردیم که بهدلیل شرایط کرونا، مراسم بهصورت محدودتری برگزار شد.
محسن بغلانی خاطرنشان کرد: ما در موضوع تاریخ معاصر و حکومت پهلوی وارد شدیم تا تأکیدات رهبر انقلاب اسلامی را اجرا کنیم و بتوانیم به طریقی، سنگر را حفظ و از هجمۀ مخالفان جلوگیری کنیم. ایشان تأکید کردهاند که «شما روایت کنید حقایق جامعه خودتان و کشور خودتان و انقلابتان را. اگرشما روایت نکنید، دشمن روایت میکند. شما اگر انقلاب و دفاع مقدس را روایت نکنید، دشمن روایت میکند، هرجور دلش میخواهد، توجیه میکند.»
مدیر بخش کودک و نوجوان نشر قدر ولایت در پایان سخنانش افزود: موضوع رمان نوجوان «تنور دوستی»، دربارۀ دو دختر نوجوان است که یکی از آنها در دورۀ حاضر و دیگری در دورۀ کشف حجاب میزیسته است. این دو بر حسب اتفاقات عجیبی که رخ میدهد، وارد تونل زمان میشوند و داستان حول وقایع کشف حجاب روایت میشود. کتاب «چینی بندزن» به عملکرد دولت و زورگوییهای رضاخان، اعم از تصاحب مالکیت زمینهای کشاورزی و همچنین، مسئلۀ کشف حجاب میپردازد.
به گفته بغلانی؛ در این داستان، وقایع تاریخی در قالب داستانی عاشقانه به تصویر کشیده شده است. کتاب «خبر مرگم» در بستر دوران رضاخان روایت میشود. در این کتاب، استاد تاریخی که از فرماندهان نظامی حکومت پهلوی بوده، ربوده میشود و بهخاطر واقعنگاریهایی که داشته، شکنجه شده و از او میخواهند تا حرفهایش را تکذیب کند.
وی همچنین با اشاره به موضوع کتاب «دیدار با قبیلۀ مرگ» گفت: این اثر رمانی از زیست مؤمنانه و در واقع، آموزش سبک زندگی است. در این کتاب، خطرات مواجهه نوجوانان با فضای مجازی و نقش جامعه و راهکارهایی برای خانوادهها مطرح شده است. این کتاب را میتوان تجربهای نو در سبک زندگی دانست که به مؤلفههای دوران نوجوانی در ایران در قالب رمان پرداخته است.
در ادامۀ مراسم، زینب کریمی، نویسندۀ کتاب «چینی بندزن» و «تنور دوستی» گفت: با اینکه بدون شناخت قبلی، از طرف انتشارات با من ارتباط گرفته شد و با این انتشارات آشنا نبودم، هرچه جلوتر رفتم، علاقهمندتر شدم. اگر دغدغه و دلسوزی نشر قدر ولایت نبود، کتاب من به تنهایی شکل نمیگرفت. انگیزۀ من از نوشتن این کتاب بود که من سالها در مدارس تدریس میکردم و با خانوادههای مذهبی و انقلابی آشنا بودم؛ اما از اینکه در بین دانشآموزان و برخی از خانوادهها، اطلاعات و آگاهی کافی وجود نداشت، باعث تأثر من بود. تصمیم گرفتم تا با استفاده از زبان هنر، مفاهیم را به بچهها که نسل جدید این انقلاب هستند، انتقال دهم تا آنها فراموش نکنند.
رؤیا سلیمی، دکتری علوم ارتباطات و نویسندۀ کتاب «خبر مرگم»، ابراز کرد و گفت: این کتاب دربارۀ رضاخان است و بهصورت فرعی به این ماجرا پرداخته. رمان، داستانی پلیسی جنایی دارد و چون کتاب برای نوجوان است، سعی کردهام تا از کلیشهنویسی گذر کنم و به مباحث ریشهای و اصلی بپردازم. نگارش این کتاب حدود چهار ماه طول کشید؛ اما مطالعه و پژوهش حدود شش ماه زمان برد؛ البته نه بهصورت مستمر. داستان این کتاب انتزاعی و ساختۀ ذهن من است.
الهام امجدیان، دکتری جامعهشناسی و نویسندۀ کتاب «دیدار با قبیلۀ مرگ»، در ادامۀ مراسم بیان کرد: انتشارات قدر ولایت کتاب من را چندینبار دلسوزانه خواند و ویرایش کرد و حاصل کار این است که مشاهده میکنید. من چند سالی است که در مدارس، مهارت زندگی درس میدهم. به نظرم رسید که این موضوع باید بهصورت داستان و رمان بیان شود و تصمیم گرفتم تا این کار را انجام دهم. اکثر خانوادههایی که کودک و نوجوان دارند، با این موضوعات درگیر هستند و من حس کردم که موضوع کتاب، مسئله روز کودک و نوجوان است.
در ادامۀ مراسم، مهدی کاموس، مجری، ضمن اظهار خشنودی از مراسم رونمایی کتاب گفت: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت تصمیم گرفت تا جریان نو و تازهای در حوزۀ کودک و نوجوان و در حد توان خودش راهاندازی کند. این مؤسسه در حوزۀ تاریخ فعالیت میکند و امروز تصمیم گرفته تا وارد حوزه نو ادبیات و رمان بشود. تلاش کردیم تا نویسندگانی را پیدا کنیم که توانایی نویسندگی دارند؛ اما عرصه برایشان فراهم نیست. امروزه، متأسفانه جریان اصلی به دست ادبیات فانتزی افتاده و آثار هم بیشتر ترجمه هستند و بهجای خلق ادبیات جدید، جا پای نویسندگان قبل گذاشتهایم. باید ادبیات اجتماعی و تولیدی برای مردم و بهخاطر مردم نوشته شود.
در ادامه این مراسم، منتقدان و کارشناسان نکاتی را در خصوص کتاب «خبر مرگم» و «تنور دوستی» اظهار کردند. یوسف قوجق در خصوص کتاب «خبر مرگم» گفت: وقتی کتاب را خواندم، برخلاف تصورم، گویا و دلچسب بود و احساس کردم که این کتاب محتوای فنی و ساختار خوبی دارد. این کتاب بهعنوان اولین اثر، بسیار خوب و روان و خوشخوان بوده و از محتوای ارزشمندی برخوردار است. من تعجب کردم که این اثر، کار نویسنده نوقلمی باشد و من با وجود کتابهای زیادی که نوشتهام، جا خوردم. خواهش من این است که فرم ظاهری و جلد کار را طوری طراحی کنند که به این اثر ظلم نشود؛ چرا که ممکن است مخاطب را پس بزند. همچنین، بهتر است در خصوص مسائل گرافیکی کتاب تجدید نظر شود.
جواد محقق نیز با ذکر نکاتی درباره کتاب «تنور دوستی» اضافه کرد: با توجه به اینکه رمان و داستان از مقولۀ هنر است، باید علاوه بر محتوا، شکل و شمایل و فرمش هم به هنر نزدیک باشد. طرح این کتاب نشان از کتاب نوجوان دارد. بهتر است تصویر و رنگآمیزی، نشان از کتاب کودک داشته باشد. لازم است این انتشارات، مدیر هنری داشته باشد تا بر مجموعه داستان و نیز بر انسجام کارها برای رفع تنوع و آشفتگی که از لحاظ فنی وجود دارد، نظارت کند. عنوان کتاب باید از نظر سنی متناسب با محتوا باشد و باید از عناوین بهتری بهره برد. همچنین، بر روی جلد کتاب توضیحی جز عنوان وجود ندارد که مشخص کند این کتاب داستان است یا رمان، در حوزۀ کودک است یا نوجوان. اگر کتاب مخصوص کودک و مخاطب آن کودک است، در متن باید از نثر صمیمانه استفاده شود. برخی نکات جزیی است؛ اما باید جدی بررسی شود تا موجب ارتقای کارها گردد.
مریم جمشیدی، منتقد، نیز در ادامه این جلسه درباره کتاب «خبر مرگم» گفت: فرم کتابها مقداری ضعیف است و دربارۀ کار نوجوان، این مشکل را خواهیم داشت؛ چراکه نوجوان نه کودک است و نه بزرگسال. اگر در این حوزه تخصصی وارد نشویم، قطعاً به مشکل برمیخوریم؛ چون کار برای نوجوان بسیار سخت و همچنین بسیار کم است. اینکه نشر قدر ولایت این موضوع را انتخاب کرده است، خوشسلیقگی به خرج داده و من به آنها تبریک میگویم. با اینکه این کتاب فوقالعاده بود، من عنوان «دیدار برای مرگ» را بیشتر برای آن میپسندیدم. آموزنده بودن این اثر برای من شایستۀ احترام است؛ زیرا متناسب با نیاز جامعه است.
در پایان مراسم، آیین رونمایی کتاب جدید انتشارات قدر ولایت با عنوان «دیدار با قبیلۀ مرگ»، نوشتۀ الهام امجدیان، برگزار شد.
انتهای پیام/