آلودگی هوا ۸۰ میلیون دلار خسارت به یزد وارد کرده است
گروه استانها- اگر اقدامات جدی و سریع برای رفع آلودگی هوا صورت نگیرد، تبعات جبرانناپذیری برای هوای یزد خواهیم داشت زیرا آلودگی هوا ۸۰ میلیون دلار خسارت به یزد وارد کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد ، نیره پورملایی مدیرکل محیط زیست استان یزد بعد از ظهر امروز در سمینار علمی تبیین وضعیت آلودگی هوای یزد اظهار داشت: شعار هفته هوا پاک با عنوان هوای پاک - حقوق عامه - اراده ملی است، اگر همه به موضوع آلودگی هوا به عنوان حقوق عامه نگاه کنیم همه میتوانیم دست در دست هم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم و مطالبه عامه مردم در حوزه محیط زیست نه تنها در استان بلکه در کل کشور آلودگی هوا است.
وی با اشاره به اینکه 17 دستگاه متولی هوای پاک است، بیان کرد: محیط زیست تنها سازمان متولی هوای پاک نیست و هر دستگاه به نوبه خود باید گزارش عملکرد خود را در این حوزه داشته باشد.
مدیرکل محیط زیست استان یزد گفت: در گذشته اطلاع رسانی به موقع و شفاف نداشتیم و در حال حاضر اطلاعرسانی درست به شیوهای است که فکر میکنیم این اتفاقات در دو سه سال اخیر افتاده است. وی با اشاره به اینکه 80 درصد صنایع در دشت اردکان است که حداقل دو دهه آنجا ساکن هستند، بیان کرد: یکی از وظایف سازمان محیط زیست در قانون هوای پاک اطلاع رسانی به موقع و شفاف میزان آلایندههای هوا است که البته تعداد ایستگاهها باید بیشتر شود.
پورملایی تشریح کرد: در محور عقدا - مهریز که محور اصلی توسعه صنعتی با بیشترین حجم صنایع و سکونتگاهها است که بیشترین مشکل از باب محیط زیستی از هوای این منطقه است که موضوعات اصلی این آلودگی سه کانون اصلی گرد و غبار در بالادستِ اردکان، میبد و اشکذر، شاهراه اصلی مواصلاتی جنوب به شمال کشور و حمل و نقل این منطقه است.
وی سه کانون نقطهای مربوط به صنایع و معادن، کانون خطی برای راه و جاده و کانون صفحهای برای اراضی ملی را علت اصلی آلودگی هوا دانست و گفت: محوری با شدت آسیبپذیری بالا داریم.
مدیرکل محیط زیست استان یزد بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون عدد شاخص بالاتر از حد استاندارد برای شهرستان یزد 28 روز، میبد 49، اردکان 64 و بافق 105 روز بوده است ولی شاخص 24 ساعته و یک ساعته است که طبق استاندارد مد نظر است اما متأسفانه در شهرستانهای میبد و اردکان در نیمه دوم سال بالاترین غلظ آلایندهها هوا را در ساعات اولیه روز در اکثر روزها داریم.
وی گفت: در مرکز پایش آلایندگی هوا و کنترل و نظارت صنایع که مجهزترین مرکز پالایش در کشور است مشغول به پایش و رصد 750 واحد صنعتی در محور مهریز تا عقدا به صورت شبانهروزی هستیم که میتواند الگویی برای کل کشور باشد چراکه به طور متوسط در هر یک ساعت پنج بار واحد صنعتی پایش میشود.
پورملایی با اشاره به اینکه رشد خوبی در شناسایی صنایع آلاینده و خاطی داشتیم، بیان کرد: با ثبت پیش از پایش 300 هزار تایی و 1200 گزارش مربوط به پایشها، مرکز پایش تقریبا 82 واحد را به مراجع قضایی معرفی کرده، عملکرد صنایع سبز را شناسایی و به عنوان صنایع سبز معرفی کردیم، 200 اخطار هم به واحدهای خاطی داده شده است و 60 واحد کاشی سرامیک و 10 واحد فولادی هم به خاطر عدم اقدام مناسب در حوزه کنترل آلودگی هوا در موردشان اعمال قانون شده است.
در بخشهایی از یزد آلودگی هوا کاملا قابل احساس و دیدن است
مهدی مختاری مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد هم در این سمینار اظهار داشت: یکی از رسالتهای دانشکده بهداشت محیط ورود علمی به مسائلی است که در جامعه وجود دارد در یک فضای گفتمانی درست مسئولین اجرایی هم آنها را حس کنند و در نهایت به راهکارهای عملی خوبی منجر شود.
وی در مورد آلودگی هوای یزد گفت: مهمترین دغدغه مردم جهان محیط زیست است چرا که روز به روز جمعیت در حال افزایش و آلودگیها بیشتر میشود و یک کره زمین بیشتر برای زندگی کردن نداریم و روز به روز این کره بیشتر تخریب میشود، این نگاه باید در مسئولان ما به وجود بیاید که در حال حاضر محیط زیست مهمترین دغدغه است.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد بیان کرد: آلودگی هوا همیشه وجود داشته چراکه هم منبع طبیعی و هم منابع مصنوعی ثابت و متحرک دارد که به مراتب این منبع اثرات مخربتر و زیانباری دارد.
وی 12 درصد از مرگ کل دنیا یعنی نزدیک به 7 میلیون مرگ سالیانه را منتسب به آلودگی هوا دانست و گفت: آلودگی هوا هفتمین علت مرگ در جهان شناخته شده و سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده 91 درصد مردم دنیا در مناطقی زندگی میکنند که هوای پاکی وجود ندارد.
مختاری آلودگی هوا را به عنوان چهارمین عامل خطر برای مرگهای زودرس معرفی کرد و گفت: آلودگی هوا برای کل ساکنین زمین سبب از دست رفتن 150 میلیون سال زندگی میشود.
وی گفت: 40 هزار نفر سالانه در ایران بر اثر آلودگی هوا میمیرند که حدود 10 درصد مرگ و میری است که در جهان اتفاق میافتد.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد از دیدگاه اقتصادی بیان کرد: طبق آمار سال 2016، بیش از 30 میلیارد دلار سالانه بابت آلودگی هوا خسارت میبینیم، 80 میلیون دلار خسارت آلودگی هوا بر شهر یزد است و درآمد ایران از فروش نفت در سال 1399 یک و دو دهم میلیارد دلار بوده پس ببینید این خسارت چه مقدار قابل توجه است.
وی گفت: حال هوای استان یزد خوب نیست از بطن جامعه میتوان این امر را حس کرد، در بخشهایی از استان مانند اردکان مردم دقیقا این آلودگی و ازدیاد صنایع آلاینده را میبینند و اثرات آن را بر سلامتی خود حس میکنند.
انتهای پیام/785/ح