قرقهای اختصاصی کلید ورود بخش خصوصی به حفاظت از تنوع زیستی است
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: درآمدزا بودن قرقهای اختصاصی کلید ایجاد جذابیت برای ورود بخش خصوصی به عرصه حفاظت از حیاتوحش و تنوع زیستی کشور است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان محیط زیست؛ حسن اکبری، حفاظت از زیستگاههای طبیعی و تنوع زیستی را یکی از مهمترین وظایف و مأموریتهای این سازمان و زمینهساز تحقق اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و گفت: در تمام دنیا بخشی از حفاظت از حیاتوحش به مردم واگذار میشود چراکه این کار نمیتواند بهصورت صد در صد دولتی انجام شود. اگر حفاظت بهطور کامل بر عهده دولت باشد، نمیتواند در دراز مدت موفق باشد.
وی افزود: معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در سالیان اخیر تلاش کرده تا با بهرهگیری از تجارب بینالمللی و ابزارهای قانونی و اجرایی داخلی، از ظرفیتها و توانمندیهای بخشهای غیردولتی در توسعه حفاظت از حیاتوحش و استفاده پایدار و معقول از آنها بهویژه در محدودههای طبیعی خارج از مناطق چهارگانه تحت مدیریت خود استفاده کند و ایجاد قرقهای اختصاصی نیز در همین چارچوب انجامشده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، درآمدزا بودن قرقهای اختصاصی را کلید ایجاد جذابیت برای ورود بخش خصوصی به عرصه حفاظت از حیاتوحش و تنوع زیستی کشور دانست و گفت: قرقهای اختصاصی همان زیستگاههای حیاتوحش هستند که ما با صدور یک مجوز آن را برای یک دوره 5 یا 10 ساله در اختیار فرد یا گروهی قرار میدهیم که میتوانند حیاتوحش آن را حفاظت کرده و مورد بهرهبرداری قرار دهند.
اکبری تاکید کرد: در عرصه بههیچوجه واگذار نمیشود بلکه عرصههایی از زیستگاههای حیاتوحش در مناطق آزاد برای مدت مشخص در اختیار یک فرد یا یک گروه قرار میگیرند که ترجیحاً از جوامع محلی همانجا هستند. هرگونه ساختوساز بدون اخذ مجوزهای قانونی لازم از مراجع قانونی ذیصلاح نیز در محدوده قرقهای اختصاصی ممنوع است.
وی با بیان اینکه محدوده این مناطق که تاکنون پروانه فعالیت 5 واحد از آنها در استانهای یزد، کرمان و سمنان صادرشده، به تصویب شورای عالی محیط زیست رسیده است، تصریح کرد: جمع مساحت زیستگاهی که به این صورت حفاظت میشود درمجموع 280 هزار هکتار است. این کار باعث اشتغال مستقیم 30 نفر شده است و این افراد مقدار قابلتوجهی در بحث تجهیزات حفاظت هم سرمایهگذاری کردهاند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به موفقیتآمیز بودن اجرای برنامه ایجاد قرقهای اختصاصی، گفت: جمعیت گونههای برجسته حیاتوحش مثل کل بز و قوچ و میش در این مناطق پس از یک دوره 8-9 ساله بین 1.5 تا 4 برابر افزایش پیداکرده است.
وی افزود: قرق اختصاصی روشی از حفاظت است که میتواند خیلی کارگشا باشد چراکه هم وابستگی حفاظت را به منابع دولتی کم میکند و هم در صورت نظارت صحیح میتواند تأثیر بهسزایی در حفظ گونههای حیاتوحش داشته باشد. این بحث همچنان در دستور کار ما قرار دارد و جلسات متعددی برگزار و پروندههای زیادی آماده شده که بتوانیم آن را دنبال کنیم.
اکبری در خصوص نحوه بهرهبرداری سرمایهگذاران در قرقهای اختصاصی توضیح داد: ما هرساله منطقهای که بهصورت قرق اختصاصی در اختیار سرمایهگذار قرارگرفته را سرشماری و جمعیت گونههای مختلف را برآورد میکنیم. چنانچه نحوه حفاظت آن فرد مطلوب و قابلقبول باشد، بهصورت محدود برایش پروانه شکار حیوانات کهنسال صادر میشود بهگونهای که جمعیت آسیب نبیند.
وی خاطرنشان کرد: در آینده میتوان بحثهای دیگری همچون گردشگری و اکوتوریسم را هم به این برنامه اضافه کرد.
انتهای پیام/