سایه سنگین پروژههای شهری بر سر آثار بافت تاریخی قزوین
یک فعال میراث فرهنگی گفت: پس از سه سال از توقف احداث خیابان انصاری شرقی با مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری، اجرای دوباره آن درحالی در دستور کار شهرداری قزوین قرارگرفته که این طرح تهدیدی جدی برای بافت تاریخی محله "گل آقی" است
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ هر از چندگاهی موضوع تخریب یک قسمت از بافت تاریخی و یا یک اثر فرهنگی در یکی از شهرهای کشور خبرساز شده و باعث ایجاد نگرانی در بین فعالان حوزه میراث فرهنگی میشود.
در یکی از این نمونهها اما این بار تخریب قسمتی از بافت تاریخی محله دباغان قزوین و تلاش برای احداث خیابان انصاری شرقی که تهدیدی بالقوه برای تخریب بافت محله قدیمی گل آقی و آثاری همچون مسجد مدرسه حیدریه است در مرکز توجهات رسانههای مختلف و فعالان میراث فرهنگی قرار گرفته است.
با همین منظور حین سلیمانی زاده به عنوان یکی از فعالان فرهنگی و قزوین پژوه در یک گفتوگوی تلویزیونی ضمن بیان مطالبی در این باره در خصوص اقداماتی که تاکنون برای پیگیری این موضوع انجام شده توضیحاتی ارائه کرد:
وی با بیان این مطلب که شهر قزوین از جمله شهرهای تاریخی ایران است که پیشینه آن مربوط به دوره ساسانیان بوده و بیش از 1700 سال قدمت شهرنشینی دارد، گفت: متأسفانه قزوین از حدود 94 سال قبل تاکنون در برهههایی از تاریخ مورد هجمه مدیران شهری قرار گرفته است.
این فعال میراث فرهنگی ادامه داد: اولین هجمه به بافت تاریخی این شهر در سال 1306 توسط دکتر ابوالقاسمخان احیاالدوله نماینده شهردار وقت اتفاق افتاد و این روند در سالهای بعد نیز در مواردی به صورت مشابه اتفاق افتاد.
این روزنامهنگار و قزوینپژوه تصریح کرد: آنچه امروز دغدغه و یکی از نگرانیهای اصلی علاقمندان به میراث فرهنگی است، تهدید و تخریب محله دباغان به بهانه توسعه و ساماندهی بقعه امامزاده حسین است، به گونهای که در صورت بروز این اتفاق هویت فرهنگی و تاریخی این قسمت از شهر قزوین بر اثر این اقدام دچار خدشه شده است. نمونه مشابه این اقدام را پیشتر در احداث خیابان انصاری غربی به وقوع پیوست که بر اثر آن بازارچه آقا معصوم از میان برداشته شد و دو تا سه محله تاریخی قزوین دچار مشکلات و آسیب فراوان شد.
به گفته سلیمانیزاده، در حال حاضر متأسفانه بعد از سه سال از توقف طرح احداث خیابان انصاری شرقی که بر اساس مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری به عنوان عالیترین مرجع تصمیمگیری در این حوزه متوقف شد شهردار جدید قزوین مترصد راه اندازی مجدد این طرح و افتتاح این خیابان است.
وی با اشاره به اینکه این طرح در صورت اجرا سبب تخریب محله تاریخی "گل آقی" با قدمتی بالغ بر 1200 سال شده و شیرازه تاریخی و فرهنگی این نقطه را از بین میرود، بیان کرد: پیگیریهای لازم از طریق شورای عالی شهرسازی و معماری، فعالان حوزه میراث فرهنگی و انجمنهای دوستدار این حوزه در دست اقدام است تا مانع از اجرای دوباره این طرح شویم.
این فعال میراث فرهنگی با بیان اینکه در صورت اجرای این طرح علاوه بر آنکه یک محله تاریخی آسیب جدی خواهد دید چندین اثر فاخر ملی از جمله مسجد مدرسه حیدریه که از دوره سلجوقیان به یادگار مانده است در معرض تخریب قرار خواهد گرفت.
این روزنامهنگار و قزوینپژوه با انتقاد از اصرار مدیران شهری به اجرای مجدد این طرح ملغی شده در عین وجود طرح های عمرانی مهمتر که نیاز بیشتری نیز به آن وجود دارد اظهار کرد: تمام تلاش و هم و غم ما این است که بافت تاریخی شهر قزوین را حفظ کنیم و مانع از برهم خوردن انسجام فرهنگی تاریخی در نقاط مختلف و بافتهای این شهر شویم.
انتهای پیام/