اثر منفی تزریق مالی بدون برنامهریزی در حوزه دانشبنیان/ لزوم ریلگذاری صحیح برای شرکتهای دانشبنیان
دیرکل سابق اقتصاد دانشبنیان دانشگاه آزاد گفت: در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید برای شرکتهای دانشبنیان، ریلگذاری صحیحی انجام شود و تزریق مالی بدون برنامهریزی میتواند اثر منفی داشته باشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ "احسان شیرنگی" مدیرکل سابق اقتصاد دانشبنیان و توسعه سرمایهگذاری دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم گفت: درایت مقام معظم رهبری در نامگذاری سال جدید به عنوان دانشبنیان، یکی از نکات بسیار مهم بوده و نیاز اساسی کشور این است که به سمت شرکتهای دانشبنیان پیش برود.
شیرنگی گفت: با توجه به اینکه ما باید محصولات دانشبنیانی را تولید کنیم که بخشی از مشکلات و نیاز کشور را حل کند این نامگذاری سال جدید به عنوان دانشبنیان بسیار ضروری و حیاتی است. ما در اداره کل اقتصاد دانشبنیان دانشگاه آزاد نیز تمام تلاشمان این بود که بتوانیم شرکتهای دانشبنیان را ساماندهی کنیم و با حضور اساتید بزرگوار در عرصه فناوری و منتورهایی که در این زمینه تجربه و دانش کافی دارند دانشجویان را هدایت کنیم چراکه هدف ما هر دانشجو یک تخصص بوده است.
این فعال حوزه دانشبنیان تصریح کرد: یکی از اهداف اصلی در دانشگاه این بود که دانشجویان بتوانند یک کار و کسب جدیدی برای خود برپا کنند. داشتن یک کسبوکار جدید برای دانشجویان به طوری که مولد و تولیدکننده باشند بسیار اهمیت داشت و به همین دلیل سعی کردیم در دانشگاه آزاد این مسیر به صورت اصولی پیش برود. یعنی ایجاد هستههای دانشجویی، بعد از آن هستههای فناوری، تبدیل هستههای فناوری به واحدهای فناوری و بعد از آن نیز در مراکز رشد پرورش پیدا کنند و سپس محصولاتشان به سطحی از ارزیابی سطح فناوری (TRL) که میرسید وارد پارک علم و فناوری میشدند و در آنجا براساس ریلگذاری که انجام شد محصول، تولید شده و سپس به تولید انبوه میرسید و در نهایت دانشگاه و آن شتابدهندههایی که در دانشگاه حضور داشتند این محصول را حمایت میکنند، درواقع دانشگاه را از دانشگاه پژوهشی به سمت یک دانشگاه کارآفرین هدایت کردیم.
شیرنگی گفت: در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید برای شرکتهای دانشبنیان، ریلگذاری صحیحی انجام شود تا در موضوع بودجههای تخصیص داده شده، در هر مرحلهای که این شرکتها محصول را تولید میکنند بودجه تزریق شود و البته باید ریسک نرسیدن به جواب را هم بپذیریم چراکه کار علمی ریسکپذیر است اما در نهایت تزریق مالی بدون برنامهریزی میتواند اثر منفی روی پروژه داشته باشد.
مدیرکل سابق اقتصاد دانشبنیان و توسعه سرمایهگذاری دانشگاه آزاد تصریح کرد: در ابتدا باید برنامهریزی صورت بگیرد یعنی در واقع این شرکتهای دانشبنیان از صفر تا صد تولید محصولاتشان در یک فرایند قرار بگیرد و در قسمتهای مختلف این فرایند، تحت نظارت و کنترلی که انجام میشود بودجه تزریق شود. اینکه هرکسی یک ادعایی داشته باشد و شرکتی ثبت کند و ما یک بودجهای به آن تخصیص بدهیم به نظرم لزوماً این کار نمیتواند کار صحیحی باشد. تخصیص بودجه باید در طول یک فرایند انجام شود در حالتی که محصول اولیه مشخص باشد.
وی ادامه داد: زمانی که هسته فناور ایجاد شد براساس پروپوزال آنها یک بودجهای تخصیص داده میشود و بعد براساس پیشرفت فیزیکی محصول آنها، بودجهها را مشخص کنیم و این زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مشخص خواهد شد اما این نظارت کافی نیست و باید تیمی مشخص شود که تحلیل کند و این تیم براساس برنامهریزی صورت گرفته و فرایندی که برای آن طراحی میشود نتایج کار را براساس نظارت و کنترلی که انجام میشود، تحلیل کند که چه مقدار این شرکت به نتایج مدنظر نزدیک شده است.
شیرنگی گفت: بررسی swot یا نقاط ضعف و قوت و فرصتهایی که در آن پروژه شکل میگیرد با توجه به نیاز جامعه است و باید براساس آن تیمی که ناظر بر پروژه هستند و آن پروژه را کنترل و تحلیل میکنند بسیار مهم است که ما شرکتهایی را حمایت کنیم که محصولشان نیاز اساسی جامعه ما را برآورده کند. اگر صرفاً یک محصولی تولید شود که بازار داخلی نداشته باشد ممکن است خیلی جوابگوی نیاز کشور در این بازه زمانی حساس نباشد.
انتهای پیام/