تنش شدید آبی در استان فارس/ وضعیت ذخائر آب پشت سد‌های فارس خوب نیست


تنش شدید آبی در استان فارس/ وضعیت ذخائر آب پشت سد‌های فارس خوب نیست

گروه استان‌ها ـ با توجه به پدیده خشکسالی، وضعیت نامناسب منابع آبی و کاهش آب پشت سدها، استان فارس تابستان سختی را در پیش رو دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، وابستگی زندگی بشر و همه جانداران روی زمین به آب این مایه حیات بسنده است. این همان نکته مهمی است که در قرآن کریم بار‌ها به آن اشاره شده، به طوری که 8 آیه از قرآن کریم به طور مستقیم و حدود 60 آیه هم به طور غیرمستقیم درباره اهمیت و نقش آب در زندگی و چرخه طبیعت اشاره می‌کند.

خشکسالی و تنش آبی سالیان سال است که بر کشورمان و روستا‌های استان‌ها سایه افکنده و بر اساس آمار‌های ارائه شده هم‌اکنون 300 شهر بزرگ و کوچک کشور در تنش آبی به سر می‌برند که فارس نیز از این وضعیت مستثنی نیست و این موضوع همواره مشکلات بسیاری را برای مردم این استان به ویژه کشاورزان و روستائیان ایجاد کرده است.

براساس اعلام دستگاه‌های متولی 564 روستا در استان فارس مشکل آب دارند و در برخی روستا‌ها و قشلاق‌های عشایری آبرسانی برای تامین آب آشامیدنی مردم به صورت سیار انجام می‌گیرد.

بارهاست که کارشناسان، دانشگاه‌ها و حتی نهاد‌های بین‌المللی در خصوص بحران آب و اینکه این موضوع می‌تواند به بحران‌های اجتماعی، اقتصادی و چه بسا سیاسی و امنیتی منجر شود، هشدار می‌دهند، اما گویا برای این زنگ خطر‌ها و هشدار‌ها گوش شنوایی وجود ندارد.

امسال فصل بهار، نه خبری از بارش‌های سیل‌آسای چند سال اخیر بود و نه از بارش‌های معمول بهاری، ضمن آنکه در زمستان نیز میزان بارش‌ها به‌شدت کاهش پیدا کرده بود.

با آغاز ماه‌های گرم سال در استان فارس و افزوده شدن بر گستره‌ی کم آبی در شهرستان‌های استان، بی تردید تنها راه برون رفت از شرایط بحران، همکاری و مشارکت مردم در مدیریت بحران کم آبی با صرفه جویی در مصرف آب است. از این رو انتظار می‌رود در سال زراعی جاری مردم، کشاورزان و بهره‌برداران نیز نهایت صرفه‌جویی در مصرف آب را داشته باشند.

سیاوش بدری مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای فارس در گفت,گو با خبرنگار تسنیم در شیراز با ابراز نگرانی درباره وضعیت کنونی آب سد‌های استان، می‌گوید: حجم آب موجود و قابل استفاده کل مخازن 9 سد در حال بهره‌برداری و آبگیری استان هزار و 4 میلیون متر مکعب است که این آمار نسبت به حجم کل مخازل ظرفیت قابل آبگیری این سد‌ها 50.5 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی با تاکید بر اینکه تامین آب شرب مردم از اولویت‌های آب منطقه‌ای است، افزود: تا 17 فروردین‌ماه امسال مجموع آب قابل استفاده و مفید سد‌ها یک میلیارد مترمکعب است و حجم مرده این سد‌ها که جهت پایداری سد‌های موردنیاز، 492 میلیون مترمکعب است.

بدری با اشاره به حجم کل آب ذخیره شده پشت سد‌های استان فارس، بیان کرد: سد سلمان فارسی 585 میلیون مترمکعب، سد درودزن 257 میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا 117 میلیون مترمکعب، سد رود بال 27.4 میلیون مترمکعب، سد تنگاب 4 میلیون مترمکعب، سد ایزد خواست نیم میلیون مترمکعب، سد چشمه عاشق 13 میلیون مترمکعب، سد سیوند منفی 10 و سد خسویه منفی 3 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده دارند. 

فروردین‌ماه امسال بود که علیرضا پاک‌فطرت نماینده مردم شهرستان‌های شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که کشور ما با خشکسالی و کمبود آب مواجه است و باید برای منابع آبی ارزش قائل شویم و برنامه‌ای منسجم و علمی برای حفظ و بهره‌برداری مناسب از آن داشته باشیم.

پاکفطرت همچنین گفته بود که متاسفانه وضعیت سفره‌های آب زیرزمینی و ذخیره‌سازی آب حاصل از باران و آب‌های سطحی نیز جایگاه مناسبی ندارد و برداشت بی‌رویه از منابع آبی توسط کشاورزان که با فشار برخی از افراد منجر به صدور مجوز شده است، چالش‌هایی را برای کشور فراهم کرده است که بایستی با اصلاح الگوی کشت و تغییر رفتار ما در بخش کشاورزی به نسل‌های آتی توجه کنیم و شرایط سفره‌های آب زیرزمینی را تقویت و بهبود ببخشیم.

به گزارش تسنیم کاهش بارندگی، نبود مدیریت مناسب مصرف آب، عدم صرفه‌جویی در مصرف آب در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی و تداوم خشکسالی باعث کاهش ذخایر آب‌های زیرزمینی و نیز خشک شدن بسیاری از تالاب‌ها و رودخانه‌ها و در نتیجه تشدید تنش آبی در روستا‌ها شده است.

انتهای پیام/424/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon