روایت تسنیم از وضعیت نگران‌کننده مرکز اسناد جنوب‌شرق کشور/ هویت تاریخی و میراث مکتوبی که در راهروها نگهداری می‌شوند


روایت تسنیم از وضعیت نگران‌کننده مرکز اسناد جنوب‌شرق کشور/ هویت تاریخی و میراث مکتوبی که در راهروها نگهداری می‌شوند

گروه استان‌ها - مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور سال‌ها است که وضعیت نگران‌کننده و شرایط نامناسبی دارد تا جایی که دیگر فضایی برای نگهداری اسناد خود نداشته و در حال حاضر این اسناد مهم در راهروها نگهداری می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمان ، سازمان اسناد ملی ایران سال 49 تاسیس شده و تا سال 81 به عنوان یک سازمان مستقل فعالیت می‌کرد تا اینکه در سال 81 با کتابخانه ملی ادغام شد و از آن سال تحت عنوان سازمان اسناد و کتابخانه ملی فعالیت می‌کند.

نسخ خطی به عنوان بخشی از میراث مکتوب، هویت و سند ملی کشور و ملت ما محسوب می‌شوند و شناسایی نسخه‌های خطی، نگهداری و معرفی آنها اهمیت زیادی دارد از این رو به دنبال پیشنهاد مرکز پژوهشی میراث مکتوب به شورای فرهنگ عمومی نوزدهم اردیبهشت به مناسبت سالروز ولادت و بزرگداشت محمد بن یعقوب کلینی در تقویم ما با عنوان «روز اسناد ملی و میراث مکتوب» نامگذاری شده است.

به مناسبت پنجاه و دومین سالگرد تاسیس سازمان اسناد ملی و میراث مکتوب به سراغ معصومه رفیع‌‌پور مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور رفتیم؛ مرکزی که از بیش از 320 هزار پرنده تاریخی شامل 32 میلیون برگ سند مربوط به مردم و تاریخ کرمان را نگهداری می‌کند؛ به گفته رفیع‌پور این مرکز سال‌ها است که وضعیت نگران‌کننده و شرایط نامناسبی دارد تا جایی که مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور در حال حاضر دیگر فضایی برای نگهداری اسناد خود نداشته، پیش آرشیو و آرشیو آن کامل بوده و این اسناد مهم در راهروها نگهداری می‌شوند.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه امروز 19 اردیبهشت ماه مصادف با پنجاه و دومین سالگرد تاسیس سازمان اسناد ملی و میراث مکتوب است اظهار داشت: این سازمان، یک نهاد دولتی است که زیر نظر ریاست جمهوری با هدف پاسداری از میراث مکتوب و حفظ و نگهداری اسناد ملی فعالیت می‌کند.

وی با بیان اینکه سازمان اسناد ملی و میراث مکتوب به دو شکل برای جمع آوری اسناد ملی اقدام می‌کند و کار ما در حقیقت امانت‌داری، نگهداری و حفظ و پاسداری از اسنادی است که میراث مکتوب ملت ما محسوب می‌شوند افزود: اسناد نگهداری شده در این مرکز در دو بخش دولتی و اهدایی از سوی مردم قرار می‌گیرند که برای حفظ و نگهداری به ما سپرده می‌شوند.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور با اشاره به اینکه اسناد دولتی شامل بخشنامه‌هایی است که به مدیران دستگاه‌های اجرایی ارسال شده و طبق قوانین این اسناد به این سازمان انتقال داده می‌شود ادامه داد: از میان اسناد دولتی رسیده به این مرکز، اسناد ارزشمند آن نگهداری شده و اسناد اضافه برای امحا به کارخانه تهران ارسال می‌شود.

وی با بیان اینکه بخش مهم اسناد، اسنادی هستند که در دست مردم قرار دارند و درخواست داریم تا مردم به حفظ میراث مکتوب کشور ما، که در حقیقت همان حفظ هویت ملی خودشان است، کمک کنند گفت: مردم ما باید همان طور که میراث گذشتگان خود را نگهداری می‌کنند به فکر حفظ این اسناد هم باشند.

رفیع‌‌پور با تاکید بر اینکه اسناد تاریخی و ملی ما باید توسط این سازمان که متولی این کار است نگهداری شود چرا که اسنادی که در خانه‌ها نگهداری می‌شوند بعد از مدتی آسیب دیده، از بین رفته و ماندگاری نخواهند داشت بیان کرد: مردم می‌توانند اسناد تاریخی خود را به صورت اهدا و حتی فروش در اختیار سازمان اسناد ملی و میراث مکتوب قرار دهند.

وی با بیان اینکه این اسناد شامل دست‌نوشته‌ها، عکس‌ها و شناسنامه‌های قدیمی، نوارهای کاست، نقشه‌های مختلف جغرافیایی، هنری و حتی نقشه قالی، اسناد ازدواج و احکام حکومتی است که از گذشتگان در خانه‌ها به جای مانده، گفت: این اسناد به نام خود این افراد یا خاندان آنها ثبت و نگهداری می‌شود و هر زمان که بخواهند می‌توانند به اسناد خود دسترسی داشته باشند.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور با اشاره به اینکه در حال حاضر 320 هزار پرونده در مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور موجود داریم که از این تعداد 40 هزار سند ارزشیابی و فهرست نویسی شده که در آرشیو ما قرار دارد و بقیه اسناد در قسمت پیش آرشیو ما است که به راحتی امکان استفاده از آن برای پژوهشگران و دانشجویان وجود دارد افزود: بسیاری از این اسناد مربوط به سال‌های خیلی دور بوده و همکاران ما زحمات زیادی را متقبل شدند تا این اسناد فهرست نویسی شود.

وی با بیان اینکه 750 پرونده اهدایی از سوی مردم داریم که حدود 7 هزار برگ سند اهدا شده است گفت: کتابخانه ما 7 هزار و 400 جلد کتاب دارد که تنها 27 جلد آن کتب خطی است و این در حالی است که استان کرمان یک استان تاریخی است و من مطمئن هستم که در خیلی از خانواده‌ها تعداد کتاب‌های خطی موجود بیشتر از مجموعه ما است و ما این آمادگی را داریم که کتاب‌های خطی و کتاب‌های چاپ سنگی را جمع‌آوری کرده و به نام خود مردم نگهداری کنیم.

رفیع‌‌پور با اشاره به اینکه از همه مسئولان استان درخواست داریم با توجه به اینکه این سازمان یکی از سازمان‌های مهم و اساسی در استان است، توجه ویژه‌ای به این امر داشته باشند افزود: حفظ این اسناد، حفظ هویت ملی ما است و توجه به آثار گذشته در تصمیمات آنها در آینده بسیار اثرگذار است.

وی با بیان اینکه مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور در ارتباط با تهیه پیشینه تاریخی دستگاه‌های اجرایی استان آمادگی کامل برای هر گونه همکاری با دستگاه‌های اجرایی دارد: به عنوان مثال پیشینه تاریخی دادگستری کرمان را با همکاری دانشگاه و دادگستری کرمان انجام شده است.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور با اشاره به اینکه در تهیه این پیشینه از همه پیشکسوتان دادگستری استان کرمان مصاحبه گرفته شده است گفت: با همکاری اداره برق پیشینه تاریخی برق کرمان هم تهیه شده و آمادگی برای تهیه پیشینه دیگر دستگاه‌ها نیز وجود دارد.

وی با بیان اینکه تا کنون مصاحبه شفاهی با حدود 400 نفر از پیشکسوتان عرصه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی استان تحت عنوان تاریخ شفاهی انجام شده است ادامه داد: این مصاحبه‌های شفاهی، به نوعی تاریخ شفاهی محسوب می‌شود.

رفیع‌‌پور با اشاره به اینکه این مرکز بودجه بسیار کمی در استان دارد و این در حالی است که ما مسئول حفظ و حراست از اسناد استان هستیم و مسئولان استانی باید توجه بیشتری به این امر داشته باشند گفت: این مرکز در حال حاضر دیگر فضایی برای نگهداری اسناد خود ندارد و هم پیش آرشیو و هم آرشیو ما کامل است.

وی با بیان اینکه چندین بار در دوره‌های مختلف به استانداران کرمان مراجعه کرده و از مدیران و استانداران در خواست کردیم که فضایی را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم این اسناد را حفظ و نگهداری کنیم تصریح کرد: واقعیت این است که کلیه مجموعه‌های ما پر بوده و در حال حاضر این اسناد مهم در راهروها نگهداری می‌شود که این معضل، وجهه خوبی برای مدیریت استان ندارد.

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه جنوب شرق کشور با اشاره به اینکه ما باید نمایشگاه‌های مختلف را برگزار کرده و باید فضای نمایشگاهی داشته باشیم، که نداریم تصریح کرد: این هفته، هفته اسناد ملی است و امروز روز اسناد ملی و اسناد مکتوب است و ما باید به مناسبت این روزها نمایشگاه تاریخ شفاهی کرمان را راه‌اندازی می‌کردیم که به دلیل نبود فضای مناسب امکان برگزاری این نمایشگاه فراهم نشد.

وی با بیان اینکه به جاهای مختلف برای برگزاری این نمایشگاه مراجعه کردیم و متاسفانه فضایی در اختیار ما قرار نگرفت گفت: برگزاری این نمایشگاه انگیزه‌ای برای پیشکسوتان استان در عرصه‌ها مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، هنری و ورزشی بود که متاسفانه به علت نداشتن فضا در معذوریت قرار داریم.

رفیع‌‌پور با بیان اینکه از مدیران دستگاه‌های اجرایی درخواست کمک و از مردم درخواست یاری داریم تا بتوانیم این اسنادی را که به نوعی میراث فرهنگی ما هستند حفظ کنیم افزود: اگر این صندوقچه‌ها تخریب شود هویت ملی خود را از دست خواهیم و از استاندار جدید ‌کرمان درخواست داریم فضای مناسبی را از مجموعه ساختمان استانداری کرمان در اختیار ما قرار دهد.

انتهای پیام/511/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon