بلاتکلیفی ۱۸ ساله در خصوص اجرای طرح "میدان مشق"


بلاتکلیفی 18 ساله در خصوص اجرای طرح "میدان مشق"

هیئت وزیران در سال ۱۳۸۲ مصوبه‌ای مبنی بر جابه‌جایی و واگذاری ابنیه و املاک دولتی در محدوده میدان مشق به مجموعه موزه‌های ملی نیز تصویب کردند که بعد از گذشت ۱۸ سال همچنان این طرح اجرایی نشده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ طرح ساماندهی میدان مشق در سال 1382 در هیئت دولت مطرح شد و بر اساس آن تبدیل این میدان به قطب تاریخی فرهنگی تهران در قالب طرح گسترش موزه ملی ایران به تصویب رسید.

برای نگهداری صحیح از آثار تاریخی و فرهنگی موجود در محوطه، این طرح تمامی نهادهای دولتی مستقر در میدان مشق در خیابان‌های فردوسی، امام خمینی(ره)، سی تیر و سرهنگ سخایی را موظف کرد ساختمان‌های خود را برای گسترش موزه ملی ایران واگذار کنند تا حضور نیروهای فرهنگی و ایجاد فضاهای پیوسته فرهنگی- آموزشی مانند دانشگاه هنر جایگزین فضاهای نظامی موجود در این محوطه تاریخی شوند.

بر اساس این طرح همچنین تردد خودروها در این منطقه نیز ممنوع می‌شد؛ اگرچه در طول سالیان گذشته برخی از مسئولان سازمان میراث فرهنگی و شهری وعده‌هایی برای احیای این میدان دادند اما هیچ کدام از آنها تاکنون عملی نشده است.

به نظر می‌رسد انتقال دانشگاه هنر به ضلع شمالی میدان مشق در عمارت قزاق‌خانه تاکنون تنها  تعهدی بود که در راستایی اجرایی شدن این طرح اجرا شده است.

در شهریورماه سال 1398 ؛ وزیر وقت امور خارجه و حناچی شهردار وقت تهران در قالب تفاهم‌نامه‌ای وعده دادند تا بخش‌های اداری وزارت امور خارجه به جز دفتر وزیران ساختمان شماره یک خارج شوند و هم‌زمان ساختمان‌های شماره 2 و 10 نیز تخریب شوند و در صورت امکان بخشی از زیرزمین ساختمان شماره 9 هم به موزه وزارت امور خارجه اختصاص یابد.

این تفاهم‌نامه‌ها که در گیرودار تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه و سر شلوغی‌های مدیران میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اتفاق افتاد، هیچ‌گاه به سمت عملیاتی شدن حرکت نکرد و همچنان در سایه سکوت و عدم پیگیری‌های وزارت میراث فرهنگی مصوبه مذکور بر زمین مانده است.

حالا اما با وجود گذشت 18 سال از تصویب این طرح و وعده‌های داده شده نه‌تنها هنوز حریم مشخصی برای این محوطه در نظر گرفته نشده و ساخت و ساز در اطراف آن ادامه دارد بلکه تردد و پارک خودروها همچنان در این منطقه به وضوح و کرات رخ می دهد.

آثار باستانی | آثار تاریخی , وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,

هرچند این پیشنهاد در قالب طرح «توسعه موزه ملی ایران» در اوایل سال 1400 از سوی فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی مطرح شده و مقرر شده بود در کمیسیون فرهنگی دولت مورد بررسی قرار گرفته و درباره آن تصمیم‌گیری شود اما با تغییر دولت و روی کار آمدن دولت سیزدهم این موضوع همچنان مسکوت مانده و ظاهراً به دست فراموشی سپرده شده است.

همه این‌ها درحالی است که علی دارابی قائم‌مقام وزیر میراث فرهنگی اخیراً با بیان این مطلب که به‌زودی در خصوص این میدان شاهد تحقق اتفاقات خوبی خواهیم بود، اظهار داشت:  پرونده میدان مشق در دولت جدید و با مدیریت وزیر میراث فرهنگی به صورت جدی پیگیری می‌شود و مسئول مستقیم انجام پیگیری‌ها در دولت تا حصول نتیجه نهایی شخص وزیر میراث فرهنگی شده است.

وی با اشاره به این مطلب که کلیه دلایل و مستندات توجیهی لزوم اجرای این طرح آماده و ارائه شده است، گفت: در صورت تحقق اجرای طرح میدان مشق شاهد وقوع اتفاق مبارکی در سطح کشور خواهیم بود.

بر همین اساس و به جهت تنویر ابعاد مختلف این موضوع جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به این امر که بر اساس مصوبه سال 1382 مقرر شده تا کلیه ساختمان‌های اداری و حکومتی موجود در محوطه میدان مشق با تغییر کاربری به مجموعه موزه ملی در این محوطه افزوده شوند، گفت: خوشبختانه برای اجرایی شدن این مصوبه، در کمیسیون فرهنگی دولت جدید این موضوع در دی‌ماه سال گذشته مطرح شد.

این مقام مسئول ادامه داد: بر اساس پیگیری‌های انجام شده مقرر شده است تا متعاقب برگزاری جلسه‌ای با حضور وزیر میراث فرهنگی به عنوان مسئول مستقیم این طرح جلسات و هماهنگی‌های لازم با وزرات امور خارجه برگزار شود و نتایج حاصله از خروجی جلسات طی گزارشی مجدداً به کمیسیون فرهنگی ارائه شود.

رئیس موزه ملی با بیان این مطلب که به اعتقاد ما کاخ شهربانی باید الزاماً به مجموعه موزه ملی افزوده شود، تصریح کرد: قطعاً موزه ایران باستان نیز باید بازسازی شود و طرح توسعه موزه ملی در میدان مشق باید به جدیت پیگیری شود.

نوکنده در ادامه صحبت‌های خود توضیح داد: پیشنهاد و اعتقاد ما این است که باید بر اساس پیش‌نویس قانون برنامه هفتم توسعه کشور فضایی حداقل با مساحت 25 هکتار در اختیار ما قرار گیرد تا بتوانیم نسبت به طراحی موزه ملی جدید مبتنی بر استانداردهای موزه‌داری جدید اقدام کنیم.

وی همچنین با تأکید بر این مطلب که مجموعه موزه ملی باید شامل موزه‌های مختلف و متعدد در تمامی عرصه‌ها باشد که فی‌الحال صرفاً در خصوص موزه ملی ایران باستان فعالیت‌هایی انجام شده است، ابراز امیدواری کرد و خاطرنشان کرد: در قانون برنامه هفتم ضمن مقرره‌نگاری لازم و تخصیص فضای مورد نیاز گامی مؤثر در راستای تحقق موزه ملی برداشته شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران