گذری بر آسیب‌های اجتماعی در خرسان شمالی| زندگی یک‌سوم جمعیت در حاشیه شهرها

گذری بر آسیب‌های اجتماعی در خرسان شمالی| زندگی یک‌سوم جمعیت در حاشیه شهرها

استان خراسان‌شمالی با یکی از مهم‌ترین معضلات اجتماعی که پدیده حاشیه‌نشینی است٬ سال‌ها دست به گریبان است و با وجود وعده‌های مختلف مسئولان٬ نه‌تنها از میزان این آسیب اجتماعی کاسته نشده است بلکه روز به روز شاهد افزایش این پدیده ناگوار هستیم.

به گزارش خبرنگار تسنیم از بجنورد، استان خراسان شمالی با یکی از مهم‌ترین معضلات اجتماعی که پدیده حاشیه‌نشینی است٬ سال‌ها دست به گریبان است و با وجود وعده‌های مختلف مسئولان٬ نه‌تنها از میزان این آسیب اجتماعی کاسته نشده است بلکه روز به روز شاهد افزایش این پدیده ناگوار هستیم.

امروزه نیز با وجود انباشت جمعیت حاشیه‌نشین در مرکز استان و حتی شهرستان‌ها شاهد افزایش معضلاتی همچون اعتیاد، سرقت، طلاق و چندین آسیب اجتماعی دیگر هستیم که سلامت جامعه را تهدید می‌کند، همچنین آمارها در مرکز استان نشان می‌دهد که یک‌سوم مرکز استان یعنی جمعیتی بالغ بر 75 هزار نفر در سکونتگاه‌های غیررسمی و حاشیه‌ای زندگی می‌کنند.

این مناطق حاشیه‌ای در بعضی قسمت‌ها از حداقل خدمات شهری مانند فضای سبز، پارک‌ و سالن ورزشی نیز محروم هستند و این موضوع خود نگاه ویژه مسئولین امر را در جهت رفع این مشکلات و آسیب‌ها می‌طلبد.

توجه به معیشت روستاییان لازمه جلوگیری از پدیده حاشیه‌نشینی است

علیرضا باغچقی رئیس سابق کمیسیون خدمات و محیط زیست شورای اسلامی شهر بجنورد با بیان گوشه‌ای از وضعیت ناگوار حاشیه‌نشینی در خراسان شمالی٬  اظهار داشت: وجود مشکلات عدیده روستاییان و مهاجرت معکوس روستاییان سبب افزایش معضل حاشیه‌نشینی در شهرها شده است.

وی بیان کرد: اگر به وضعیت معیشت و رفاه زندگی مردم در روستاها رسیدگی شود دیگر کسی حاضر نمی‌شود محل زندگی خود را ترک کند و در حاشیه‌های شهر سکونت داشته باشد.

این عضو سابق شورای اسلامی شهر بجنورد گفت: این مهاجرت‌ها و ترک روستاها و سکونت در حاشیه شهرها، پذیرفتن مشکلات زندگی در حاشیه شهرها و بی‌بهره بودن از خدمات شهری٬ ریشه در اوضاع نامطلوب وضعیت اقتصادی مردم در روستاها دارد.

وی تأکید کرد: مهاجرت‌ها، نشانی از نبود خدمات‌رسانی در روستاها است و برای جلوگیری از این مهاجرت‌ها باید به روستاها و معیشت روستاییان بیشتر توجه شود.

کمبود زیرساخت‌های بهداشتی یکی از مشکلات حاشیه شهر است

حاشیه‌نشینی در بجنورد مرکز استان خراسان شمالی دیگر شامل مناطق دورافتاده از شهر نیست، حتی بافت‌های جدید شهری نیز به‌دلیل عدم توجه به زیرساخت‌های شهری٬ دچار معضل حاشیه‌نشینی شده‌اند، نمونه این وضعیت در شهرک گلستان بجنورد با 17000 خانوار ساکن که تنها 10 سال از عمر شکل‌گیری آن می‌گذرد٬ قابل مشاهده است.

یکی از ساکنان شهرک گلستان بجنورد در این باره اظهار داشت: با گذشت سال‌ها از فعال شدن این شهرک اما متأسفانه هنوز مردم این شهرک از حداقل امکانات رفاهی همچون آسفالت مناسب، مبلمان شهری، پارک و فضاهای سبز مناسب محروم هستند در صورتی که با اندکی همت مسئولین و توجه دستگاه‌های مربوطه این مشکلات به‌راحتی قابل حل است.

وی اضافه کرد: وسایل نقلیه عمومی نیز یکی دیگر از مشکلات مردم در این شهرک است که متأسفانه با وجود گسترش این شهرک هنوز سرویس‌دهی به تمام نقاط این شهرک انجام نمی‌شود و مردم برای جابه‌جایی با مشکل مواجه هستند، همچنین کمبود امکانات درمانی مانند بیمارستان و درمانگاه‌ها نیز از دیگر مشکلات این شهرک با بیش از 20 هزار نفر جمعیت است که این مهم نیز توجه هرچه بیشتر مسئولین استانی را می‌طلبد.

یکی دیگر از ساکنین محله باقرخان بجنورد می‌گوید: کمبود زیرساخت‌های بهداشتی نیز یکی دیگر از مشکلات مردم در این محله است که خود تهدیدی برای کودکان به‌شمار می‌رود. آلودگی زباله‌ها و فاضلاب‌های منازل که گاهی در کوچه‌ها جاری می‌شوند مشکل بهداشتی و زیست‌محیطی فراوانی را برای مردم ساکن در این محله‌ها ایجاد کرده است.

وی گفت: علی‌رغم تمامی مشکلاتی که مردم این مناطق با آن مواجه هستند، مسائل فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی  شهروندان را بیش از سایر مشکلات رنج می‌دهد. بسیاری از منازل این منطقه به مکان خرده‌فروشی مواد مخدر تبدیل شده است و این زنگ خطری برای جوانان و نوجوانان این مناطق است. با وجود همه این مشکلات٬ هیچ مکانی برای انجام فعالیت‌های فرهنگی و هنری و یا مرکزی که به جمع‌آوری انرژی جوانان تبدیل شود٬ وجود ندارد. از شهرداری امکانات نمی‌خواهیم٬ فقط کمی توجه و احساس نیاز برای راه‌اندازی مراکز فرهنگی٬ بسیاری از مشکلات ما را حل می‌کند.

مناطق حاشیه‌ای شهر نیازمند نگاه ویژه فرهنگی است

یوسف مغروری٬ عضو شورای شهر بجنورد با اشاره به علل افزایش حاشیه‌نشینی یادآور شد: علت افزایش حاشیه‌نشینی کمبود امکانات در زمینه‌های اقتصادی‌ و رفاهی در روستاها است. نارسایی‌ها در سیاست‌های اقتصادی سبب شده است شاهد فاصله زیاد در رفاه اجتماعی شهر و روستا باشیم و در همین راستا روستاها نه‌تنها برای ساکنانش جاذبه ندارد بلکه دافعه نیز دارد و همین موضوع سبب مهاجرت روستاییان به شهرها می‌شود.

این عضو شورای اسلامی شهر بجنورد با اشاره به موضوع کم‌برخورداری مردمان حاشیه شهر از خدمات رفاهی شهری، گفت: بیش از یک‌سوم جمعیت بجنورد در حاشیه‌های شهر ساکن هستند اما طبق بررسی‌ها بیش از آن که نیاز به ساماندهی داشته باشند، نیاز به توانمندسازی دارند و باید در زمینه‌های مختلف توانمند شوند.

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه تاکنون به توانمندسازی مناطق حاشیه‌ای کمتر پرداخته شده است و این موضوع نگاه ویژه دستگاه‌های فرهنگی را بیش از پیش می‌طلبد.

با نگاهی کلی به این موضوع درمی‌یابیم که آسیب‌های اجتماعی حاشیه شهر نه‌تنها برای من ساکن در این مناطق است بلکه این آسییب‌ها زندگی همه مردم جامعه را به خطر می‌اندازد و اگر هرچه زودتر فکری برای آن نشود شاهد پیامدهای غیرقابل جبران آن خواهیم بود.

حال باید دید با توجه به جمعیت ساکن در حاشیه شهر و آسیب‌های اجتماعی که هر روز در حال بیشتر شدن است، مسئولان متولی امر همتی برای از میان برداشتن این مشکلات خواهند داشت یا خیر.

انتهای پیام/314/ح+

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon