خاطرات و روایتهای گزارشگر معروفِ صدا و سیما/ گزارش ورزشی رادیو جلوتر از تلویزیون!
مسعود اسکویی پیشکسوت گزارشگری ورزشی در رادیو و تلویزیون، میگوید: در زمانی که گزارش ورزشی داریم حتی از تلویزیون جلوتریم چون همه تلویزیون همراهشان نیست، اما رادیو و موبایلشان همراهشان است و ما میتوانیم بگوییم رادیو، همهجا پیش مردم است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مسعود اسکویی پیشکسوت رادیو و تلویزیون درباره برنامهسازی ورزشی و گزارشگری اعتقاد دارد برنامهسازی رشتههای ورزشی کار مشکلی است و کسی که برنامهساز است باید خیلی مطالعه داشته باشد و کار کند تا بتواند برنامهای را ارائه دهد که مورد توجه شنونده قرار بگیرد؛ چون امروز ورزش جایگاه خاص خود را در بین مردم پیدا کرده و با سالیان پیش که تلویزیون تازه کار خود را آغاز کرده بود، فرق میکند.
وی گفت: امروز با پیشرفت تکنولوژی بچهها، نوجوانان، جوانان و همه مردم آشنایی کافی با ورزش دارند و کار سخت است. یک برنامهساز برای ارائه یک کار خوب باید خیلی مطالعه داشته باشد چون تکنولوژی باعث میشود در آن واحد در جریان همه کارهای ورزشی در دنیا قرار بگیرید مثلاً با موبایل میتوانید از برزیل که کیلومترها از کشورمان دور است متوجه شوید در یک مسابقه چه اتفاقی افتاده است.
پیشکسوت رادیو ورزش اظهار کرد: اگر بر فرض من بگویم پله با دست به انگلیس گل زد یک بچه شش یا هفت ساله موبایل را برمیدارد میگوید اسکویی 50 سال است داری کار میکنی، اما آن مارادونا بود و پله نبود لذا کار من خیلی سخت است چون امروز با چند سال پیش خیلی فرق میکند چون امروز تکنولوژی در دسترس مردم است و سریع متوجه خبرها و اتفاقات میشوند.
اسکویی تصریح کرد: تعدد شبکهها و دسترسی مردم به آنها باعث میشود اگر ما چیزی را به اشتباه بگوییم خیلی برایمان بد شود. برنامه ساز و گزارشگر باید خیلی در کار خود دقت کنند به خصوص گزارشگر که دارد کارش را برای مردم ارائه میدهد.
پیشکسوت رادیو ورزش بیان کرد: فرق رادیو با تلویزیون این است که در تلویزیون 70 درصد دید دارید و 30 درصد گوش میدهید. یک زمانی یک مسابقه فوتبال با سه دوربین پخش میشد، اما الان با 18 دوربین پخش میشود و بیننده تمام زوایا را میبیند، اما در رادیو این موارد وجود ندارد و باید شنونده را کاملا ببرد کنار زمین و شنونده در جریان آن مسابقه قرار بگیرد.
وی گفت: ما در آموزش به ویژه برای گزارشگران، گویندهها و تهیه کنندهها خیلی کوتاهی کردیم. زمانی که من گوینده تلویزیون شدم و در بین سیصد نفر، اول شدم به مدت سه سال حین کار من آموزش دیدم.
وی افزود: وقتی به مدت سه سال حین کار آموزش میبینید تمام ریزه کاریها را یاد میگیرید. وقتی این سه سال تمام شد به من و سایر گویندگان گفتند در ایران آموزش زبان انگلیسی، فرانسه و ادبیات فارسی دیدید و هر کدام به فراخور کاری که انجام میدهید باید به خارج از کشور بروید. بدین ترتیب من را یک سال به آلمان فرستادند و در شبکه ZDF آلمان دوره تهیه کنندگی برنامههای ورزشی دیدم.
پیشکسوت رادیو ورزش اضافه کرد: شاید امکانات ما مثل آلمان و فرانسه نباشد، اما میتوانیم همان را در سطح پایینتر به شکل صحیح انجام دهیم. ما امروز آموزش نداریم. آموزشهای گویندگانمان کم هست.
اسکویی تصریح کرد: گزارشگران ما باید بدانند چگونه گزارش کنند. یکی از چیزهایی که مورد نیاز گزارش است مطالعه است مثلا برای والیبال باید مطالعه کرد این تیم بازیکنانش چه کسانی هستند و آن تیم چند سال است که تاسیس شده و چه افتخاراتی به دست آورده و ما باید این موارد را به گویندگانمان آموزش دهیم، اما متاسفانه در حال حاضر این مسئله خیلی کمرنگ است.
وی در پایان اظهار کرد: از مدیران رادیو ورزش و معاونت صدا سپاسگزارم که جشنواره صدای ورزش را راه انداختند. همکاران ما با ذوق و شوق کار میکنند، اما باید کمی علاقه و دقت بیشتری نشان دهند. در زمانی که گزارش ورزشی داریم حتی از تلویزیون جلوتر هستیم چون همه تلویزیون همراهشان نیست، اما رادیو و موبایلشان همراهشان است و ما میتوانیم بگوییم رادیو ورزش در همه جا پیش مردم است و این باعث میشود که کارمان سخت شود. انشاءلله بتوانیم کاری کنیم که اشتباهاتمان کمتر شود.
اسکویی پیشکسوت رادیو ورزش درباره جشنواره صدای ورزش گفت: جشنوارههای رادیویی سالهاست که برگزار میشود. کاری که شبکه رادیویی ورزش میکند به اعتقاد من کار درستی است چون در قسمتهای مختلف این کار را میکند و علاوه بر کارکنان شبکه، شنونده ها هم میتوانند در این جشنواره شرکت کنند.
وی ادامه داد: کسانی که در شبکه کار میکنند این جشنوارهها برای بالا رفتن اطلاعات و ارتقای کارشان خیلی خوب است چون رقابت ایجاد میکند.
اسکویی بیان کرد: اول شدن و دوم شدن در جشنواره را کار ندارم بحث اینجاست وقتی کسانی که سالهاست در رادیو ورزش کار میکنند زمانی که در جشنواره شرکت میکنند وقتی میبینند یک نفر از آنها بالاتر است برای چه بالاتر است. این امر باعث میشود در کارشان دقت بیشتری کنند.
پیشکسوت رادیو ورزش اظهار کرد: یک گزارشگر ورزشی باید بتواند چندین رشته را گزارش کند. کسی که فوتبال گزارش میکند باید بتواند فوتسال و فوتبال ساحلی را هم گزارش کند.
وی ادامه داد: مسئله مهمی که جشنوارهها به وجود میآورند این است وقتی کسی میخواهد بیاید کارش را به جشنواره ارائه دهد میرود به دنبال مطالعه تا بهترین اثرش را برای جشنواره بفرستد تا بتواند بین همکارانش سری در سرها درآورد و جایزه بگیرد.
پیشکسوت رادیو ورزش گفت: در حال حاضر در سازمان صدا و سیما استخدامی وجود ندارد. کسانی که سالها در تلویزیون و جاهای دیگر کار میکردند را میتوان از آنها استفاده کرد، اما کار برنامهسازی ورزشی خیلی سخت است و با گزارشگری خیلی تفاوت دارد.
انتهای پیام/