نگاهی به یک سالگی برنامهای در رادیو گفتوگو/ میزگردی که گفتمانسازی و شگردهای رسانهای را میآموزد
«ساعت بیست چهار و یک دقیقه» یکساله شد؛ برنامهای که با استفاده از تکنیکهای علومشناختی به گفتمانسازی بر مبنای تکنیکها و شگردهای رسانهای در حوزه شناختی میپردازد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، علیرضا داودی سردبیر پروژه شناختی رادیو گفت وگو و کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی درباره برنامه «ساعت بیست و چهارویک دقیقه» که از رادیو گفت وگو پخش میشود، به خبرنگار تسنیم، گفت: پروژه شناختی در ساحت رسانه که از دو سال گذشته به آنتن رادیو گفتوگو رسید در قالب برنامههای کوتاه «روایت رنگ ها» با محوریت معرفی تکنیکهای شناختی در ساحت رسانه و برنامه «ساعت بیست و چهارویک دقیقه» در فرمت میزگرد رادیویی به منظور گفتمانسازی برمبنای علوم شناختی تهیه و پخش شد.
وی با بیان اینکه 11 مرداد سال 1400 نخستین قسمت برنامه «ساعت بیست و چهارویک دقیقه» به روی آنتن رفت و امروز در سالگرد پخش این برنامه قرار داریم، افزود: تاکنون 4 فصل از این برنامه با عناوین «علوم شناختی در بستر رسانه»، «علوم شناختی با تاکید بر موضوع مقاومت در بستر رسانه»، «علوم شناختی با تاکید بر موضوع مقاومت» و «انقلاب در بستر شناختی» و فصل چهارم با عنوان «علوم شناختی ساختارسازی و رفتارسازی در بستر رسانه» تهیه و پخش شده است. از دهم مرداد نیز فصل پنجم این برنامه با عنوان «قدرت شناختی، زنان و رفتارسازی در بستر رسانه» آغاز میشود.
سردبیر پروژه شناختی رادیو گفتوگو با تأکید بر اینکه نقش زنان و رفتارسازیها شناختی در رسانه به مثابه به قدرت شناختی جزو موضوعات شاخص و کلیدی در فضای نبرد رسانهای است، خاطرنشان کرد: امروز علوم شناختی طراح جدید میادین نبرد است که در صورت تسلط رسانه به این علوم، بدون شک پیروزی در این میادین حتمی خواهد بود.
داودی افزود: بررسی مسائل در این فصل از برنامه به سه عنوان برمیگردد که مورد اول «لزوم ورود حوزه شناختی به کارکردهای رسانه در قبال قدرتهای اجتماعی که در جامعه وجود دارد» است؛ این قدرتها در قالب زنان و مردان و فرزندان دستهبندی شده که در مجموع قدرتی مانند خانواده را شکل میدهد. بدین منظور لازم است در علوم شناختی و رسانه حتماً ما اجزا را مدنظر داشته باشیم تا بتوانیم حوزه طراحیهای مدلی و فرمولی را اجرا کنیم. زیرا هر پروژه و جریانی که در فضای جامعه در ساحات مختلف شکل میگیرد حتما دارای مدل و الگویی است که طراحی آن تنها در قالب علوم شناختی قابل توضیح و تفسیر است.
داودی ادامه داد: موضوع دوم «نوع برنامهریزی و نگاهی است که خارج از ایران مجموعه رسانهای مخالفان، معارضان و معاندان در حوزه رسانه دارند.» تمام این رسانهها به مسئله زنان در ایران بیش از دیگر مسائل میپردازند؛ و این مسئله به این دلیل است که در جامعه ایرانی مسئله زنان نوعی آوانگارد و پیشران تلقی میشود.
این کارشناس ارشد علوم شناختی و رسانه تشریح کرد: در داخل ایران با اینکه در مورد مسائل زنان بسیار صحبت شده است اما به صورت فرمولی و مدلی و به نوعی با اتکا بر دانش، برای طراحیهای کارکردی به آن پرداخته نشده است. به همین دلیل ما در برنامه «ساعت بیست و چهارویک دقیقه» حوزه شناختی در رسانه را مورد بررسی قرار میدهیم و در گام دوم به دنبال این طراحی هستیم.
سردبیر پروژه شناختی رادیو گفتوگو در تشریح مورد سوم گفت: اما سومین بخش «پتانسیلها و ظرفیتهای ایجابی و مثبتی که در این حوزه وجود دارد» است. این ظرفیتها اگر در حوزه زنان شناخته و فعال شود توانایی جلوگیری از گسلهایی که امروز در جامعه به صورت تصنعی در حال ایجاد شدن است را دارد. این ظرفیتها اگر درست استفاده شود و در رسانه مورد تأکید قرار گیرد و برای رسانه به عنوان یک مدل تعریف شود؛ میتواند بحث توسعه پایدار اسلامی، انقلابی و ایرانی را تأمین کند.
وی در ادامه تأکید کرد: از این رو حوزه زنان از مباحث بسیار مهم در ایران است و همانطور که میبینیم بسیاری از این نوع مسائل در ایران تبدیل به چالش یا معضل میشود؛ به همین دلیل ما در برنامه «ساعت بیست و چهارویک دقیقه» با تأکید بر همین گزارهها اقدام به تولید فصل پنجم این برنامه با تأکید بر مبحث حوزه شناختی و رسانه کردهایم.
داودی ضمن اشاره به رسالت رادیو گفتوگو در جریانسازی مؤثر میان نخبگان ادامه داد: رادیو گفتوگو رسانهای است که با جرأت مبتنی بر دانش و طراحی برخاسته از ضرورت های رسانه ای به عنوان یک رسانه پیشرو در حوزه طرح مباحث علوم شناختی به صورت دقیق، علمی، عملیاتی و میدانی ورود کرده که هم قابل تحسین است و هم در مسیری حرکت میکند که این نقطه تنها شروع آن تلقی میشود. از آنجایی که علوم شناختی انتها ندارد، کار رادیو گفتوگو نیز در این عرصه حرکت در مسیری بیانتهاست.
ساختاری متفاوت در برنامهسازی را تجربه کردیم
نوشین رهگذر تهیه کننده و نویسنده برنامه « ساعت بیست چهار و یک دقیقه» نیز در ادامه با اشاره به اینکه فضایی متفاوت در برنامهسازی را در این پروژه تجربه کردیم، گفت: این برنامه از ساختار مرسوم و عرف برنامهسازی در رادیو عبور کرده و هر برنامه با توجه به محتوای تولید شده در همان برنامه طراحی شده است و این یعنی خلق دانش خود، طراحیکننده قالب و ساختار است که به عقیده من این اتفاق در رادیو کمتر افتاده است.
تهیهکننده برنامه « ساعت بیست چهار و یک دقیقه» افزود: تیم برنامه ساز این برنامه در رادیو گفتوگو مانند قطعات پازل تکمیلکننده هم بودند بدین ترتیب توانستیم تا به امروز 4 فصل 24 سمتی از این مجموعه برنامه یعنی گفتمانسازی بر مبنای علوم شناختی در ساحت رسانه با موضوعات مختلف را طراحی، تولید و پخش کنیم.
وی خاطرنشان کرد: علوم شناختی امروز طراح میادین جدید نبرد است و رسانه رکن اصلی این میادین، پس مسلح بودن رسانه به این علوم از ضروریات دنیای بینالملل است.
رهگذر در سالگرد یکسالگی مجموعه برنامه « ساعت بیست چهار و یک دقیقه» در رادیو گفتوگو بیان کرد: رادیو گفتوگو خواستگاه برنامه های خاص و متفاوت در سازمان صداوسیما است و همواره تلاش کرده فرهنگ گفتوگو و گفتمانسازی را آموزش، نشر و گسترش دهد.
وی با اشاره به اینکه عملیات روانی بخشی از ایستگاههای دانش شناختی در بستر رسانه را تشکیل میدهند، ادامه داد: به عقیده من همه رسانههای بومی ما باید تلاش کنند ضمن تسلط به جدیدترین دانش روز در حوزه رسانه و طراحی عملیاتهای رسانهای در دنیا، در حوزه آفندی قوی عمل کنند. چرا که همه جریانهایی که میبینیم در کشور و در موضوعات مختلف اتفاق میافتد و از طریق رسانهها بازتاب دارد فقط با تأکید و استفاده از علومشناختی قابل تفسیر، تغییر و مدیریت کردن است.
تولید دانش بومی و غیر ترجمهای در رادیو گفتوگو
معصومه نصیری کارشناس مجری برنامه « ساعت بیست چهار و یک دقیقه» با تاکید بر اینکه این برنامه با سیاستگذاری بررسی مباحث مرتبط با علوم شناختی و حوزه رسانه در چهار فصل به روی آنتن رفته است، اظهار کرد: رادیو گفتوگو خاستگاه تولید اندیشه و دانش در رسانه است و برنامه « ساعت بیست چهار و یک دقیقه» توانسته است به تولید دانش و ادبیات بومی و غیرترجمهای علوم شناختی و در پیوند با ساحتهای گوناگون رسانهای، موفق ظاهر شود.
وی که اجرای کارشناسی این برنامه را برعهده دارد، معتقد است: علوم شناختی از آنجایی که علمی میان رشتهای است همواره در ساحتهای روانشناسی و علوم اعصاب شناختی مورد توجه بوده، اما این برنامه به موضوع مهم روندها، تکنیکها و تاکتیکهای میدانی و رسانهای این علم پرداخته است که خروجی آن قطعاً نو، دارای ابعاد جدید و بومی و مبتنی بر روانشناسی افکار عمومی داخلی است.
نصیری ادامه داد: از سختیهای اجرای این برنامه به جهت نو و بدیع بودن موضوعات، اداره مباحث در ساحت تولید ادبیات و گرفتن خروجی کاربردی قابل پیاده سازی بوده است. ما در این برنامه همه موضوعات را در بعد آفندی و پدافندی مورد بررسی قرار دادیم تا تنها به بررسی آنچه در حال وقوع است، بسنده نکرده باشیم و آنچه باید انجام دهیم را هم مورد توجه قرار داده باشیم.
این کارشناس رسانه تاکید کرد: تاکنون در یک ظرف به طور منسجم شاهد بررسی منظم بستهبندی شده کلان موضوعات دارای اهمیت استراتژیک برای کشور نبودیم؛ موضوعاتی که با بررسی دقیق قابلیت طرحریزی برای آینده را برای ما در ساحت شناختی فراهم میآورد.
نصیری با تأکید بر اینکه در هر برنامه ما به بررسی تکنیکهای مختلف پرداختیم که سبب شده است در خروجی شاهد بانک جامعی از اطلاعات پیرامون رسانه و علوم شناختی باشیم، افزود: این بانک جامع از آنجا که دارای ادبیات جدید است، برای دانشگاهیان و دانشجویانی که در این زمینه علاقه به پژوهش دارند، نسخه راهنمای خوبی است.
وی که اجرای کارشناسی برنامه «ساعت بیست و چهار و یک دقیقه» را برعهده دارد، در تشریح فصل پنجم این برنامه که موضوع زنان به مثابه قدرت شناختی را مورد بررسی قرار می دهد، خاطرنشان کرد: موضوع زنان از جمله موضوعاتی است که در حوزه شناختی از خارج مرزها کاملاً طرحریزی شده است و میطلبد ما این قشر مهم و مؤثر که فرایند انسانسازی جامعه را برعهده دارد را مورد بررسی قرار دهیم. امیدواریم این فصل سبب تشریح عملیاتهای شناختی بر ضد زنان شده و باعث شود نسبت به فهم و درک صحیح از این گروه موفق عمل کنیم.
گفتنی است، مجموعه برنامه «ساعت بیست و چهار و یک دقیقه»، به تهیهکنندگی نوشین رهگذر، سردبیری دکتر علیرضا داودی، اجرای کارشناسی دکتر معصومه نصیری روزهای دوشنبه و چهارشنبه ساعت 16 از طریق امواج رادیو موج fm ردیف 103.5 مگاهرتز تقدیم علاقهمندان به حوزه علوم شناختی میشود.
برنامه "ساعت بیست و چهار و یک دقیقه" با هدف معرفی و آگاهی بخشی علوم شناختی در قالب نبردها، دیپلماسی و نهایتاً جنگهای شناختی، رادیو گفتوگو هم در قالبهای صلح مبتنی بر علوم شناختی و هم در قالب فضای عمومی عملکرد در چارچوب علوم شناختی در بستر رسانه به روی آنتن رادیو گفتوگو رفته است.
این میزگرد با استفاده از تکنیکهای علوم شناختی به گفتمانسازی بر مبنای تکنیکها و شگردهای رسانهای در حوزه شناختی میپردازد که مخاطبان می توانند برای فهم بیشتر این محتوا فایل صوتی این برنامه را در سایت رادیو گفتوگو شنونده باشند.
انتهای پیام/