طول قنوات خراسان جنوبی ۴۰۰۰ کیلومتر است/ ۷۰ درصد قنوات استان نیازمند مرمت

طول قنوات خراسان جنوبی 4000 کیلومتر است/ 70 درصد قنوات استان نیازمند مرمت

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: طول قنوات استان ۴ هزار کیلومتر است که حدود ۷۰ درصد آنها نیازمند مرمت و احیا است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند ، اکبر محمدی صبح امروز در بازدید از قنات‌های استان اظهار داشت: یکی از دستاورد‌های سفر رئیس جمهور به خراسان جنوبی در بخش کشاورزی، تشکیل ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان بود که با تصویب 160 میلیارد تومان اعتبار تاکنون 151 رشته قنات احیا شده است.

 مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: رئیس جمهور در سومین سفر استانی خود که نوزدهم شهریور سال گذشته به خراسان جنوبی انجام شد، با توجه به شناخت از این منطقه خواستار تشکیل ستاد احیای قنوات به عنوان اولین استان در کشور شد.

محمدی افزود: یکی از مهمترین مصوبات بعد از سفر آیت‌الله رئیسی در بخش کشاورزی مربوط به مرمت و احیای قنوات است که برای این منظور 160 میلیارد تومان اعتبار مصوب شد که در سال‌های 1401 و 1402 تخصیص می یابد. 

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: سال گذشته 40 میلیارد تومان برای احیا و مرمت قنوات مصوب شد که از این محل 37 میلیارد و 500 میلیون تومان تخصیص پیدا کرد و تاکنون منجر به مرمت و بازسازی بیش از 151 رشته از قنوات استان به طول  40 کیلومتر شده است که این طرح‌ها اکنون دارای پیشرفت فیزیکی 80 درصد و در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه خراسان جنوبی بیشترین تعداد قنات را در کشور دارد گفت: بیش از 8 هزار رشته قنات در استان  وجود دارد که در حال شناسایی و شناسنامه‌دار کردن آن‌ها هستیم.

محمدی با اشاره به وضعیت منابع آبی و قنوات استان گفت: براساس آمار شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی 11 هزار و 905 منبع آبی کشاورزی در استان وجود دارد که از این تعداد 2 هزار و 58 حلقه چاه، 6 هزار و 983 رشته قنات و 2 هزار و 864 رشته چشمه هستند و تاکنون اطلاعات مکانی 7 هفت هزار و 500 رشته قنات ثبت و شناسنامه‌دار شده است.

وی افزود: شهرستان بیرجند با هزار و 875 رشته قنات، بیشترین تعداد قنوات استان را به خود اختصاص داده است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: امسال در برخی قنوات کوهپایه‌ای استان 30 تا 100 درصد کاهش آبدهی را شاهد بودیم و این افت آبدهی به دلیل خشکسالی‌های متعدد و طولانی‌مدت و هوابین بودن قنوات است، ولی به معنای فوت شدن قنوات مد نظر نیست، بنابراین پس از بارندگی مجددا، دبی آن‌ها افزایش می‌یابد.

محمدی افزود: در یک دهه گذشته اجرای طرح‌های آبخیزداری در بالادست قنوات توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در دستور کار قرار گرفته که اجرای این طرح‌ها نقش موثری در آبدهی قنوات استان داشته است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: براساس تفاهم‌نامه‌ای که با منابع طبیعی و آبخیزداری استان منعقد شده است هماهنگی لازم در زمینه مرمت و اجرای طرح‌های آبخیزداری انجام می‌شود تا بیشترین اثربخشی را داشته باشد.

وی افزود : طول قنوات خراسان جنوبی چهار هزار کیلومتر است که نزدیک به 30 درصد آن احیا و مرمت شده و مابقی نیازمند مرمت است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت : تاکنون حدود سه هزار و 600 رشته قنات در خراسان جنوبی حداقل یک مرتبه مرمت شده و حدود هزار و 439 میلیارد تومان برای احیا و مرمت قنوات تا سال 1405 نیاز است.

محمدی با اشاره به دستور رئیس جمهور برای تشکیل ستاد احیای قنوات در سفر به خراسان جنوبی گفت: ستاد احیا بازسازی و مدیریت قنوات استان در 28 شهریور سال گذشته و بلافاصله بعد از سفر رئیس جمهور به ریاست استاندار و دبیری سازمان جهاد کشاورزی تشکیل شد.

وی افزود : از محل اعتبارات احیا و مرمت قنوات سال مالی جاری، مرمت و بازسازی 290 رشته قنات به حجم 68 کیلومتر در دستور کار قرار گرفته است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی درباره اثرگذاری مرمت و بازسازی قنوات در افزایش آب آن‌ها گفت: به‌طور میانگین مرمت قنوات حداقل 20 تا 30 درصد در افزایش دبی تاثیر دارد و در برخی قنوات استان مرمت و بازسازی باعث افزایش چند برابری آب قنات شده است.

محمدی با اشاره به اینکه  سالانه 195 میلیون مترمکعب آب از قنوات استان استحصال می‌شود افزود: امسال علاوه بر اعتبارات آبخیز تا جالیز با اولویت قنوات، به دستور رئیس جمهور از محل اعتبارات وزارت نفت نیز 20 میلیارد تومان به استان اختصاص پیدا کرده که مراحل انعقاد قرارداد و مقدمات اجرا را سپری می‌کند.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: تاکنون حدود 400 مقنی در خراسان جنوبی شناسایی و اکنون برای ساماندهی مقنی‌ها نیاز به حمایت ویژه داریم و بایستی در اسرع وقت انجمن صنفی مقنی‌ها در  استان تشکیل شود؛ و با حمایت از این قشر  در اجرای طرح احیا و مرمت قنوات دچار مشکل نخواهیم شد.

وی افزود: برای این مقنی‌ها دوره‌های آموزشی توسط کارشناسان قنوات جهاد کشاورزی برگزار و توسط سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان گواهی مهارت برای آن‌ها صادر شده است.

مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: با ساماندهی مقنی‌ها، زمینه اشتغال برای افراد بومی روستا‌ها فراهم می‌شود و مقنی‌ها نسبت به نگهداری قنوات اقدام می‌کنند، بنابراین همیشه نیاز به مرمت و احیا نخواهیم داشت و در هزینه کرد اعتبارات صرفه جویی می‌شود. 

محمدی بیان کرد: طول قنوات خراسان جنوبی در مجموع 4 هزار کیلومتر است و این استان با داشتن 6 هزار و 983 رشته قنات اولین استان کشور از لحاظ تعداد قنوات است.

انتهای پیام/ 252/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon