پلیس رویِ آنتن تلویزیون/ ناجیهنر از «رعد» تا بازگرداندنِ «داداش سیا»
محمدجواد شجری مدیرعامل مؤسسه فرهنگی هنری ناجیهنر از سریالی میگوید که به آنتن شبکه یک رسیده و تلهفیلمها، مستندات و توافق تازهای که بر سرِ بازگشتِ «داداش سیا» داشتهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ناجیهنر دوباره برای هفته نیروی انتظامی جشنوارهای از تولیدات نمایشی، مستند پلیسی و اتفاقات جدیدی را تدارک دیده که در نوعِخودش جالب و قابل توجهاند. تفاوتِ امسال تمرکز روی سریالی ویژه رهایی گروگان و ادامه رسالت ساختِ تلهفیلم و توجه به مستندسازی و حتی بازگشت و سرمایهگذاری ویژه رویِ انیمیشن، است.
تلویزیون، سینما و پلیس در دهههای قبل ارتباط خوبی با هم داشتند و نکات کاربردی و آموزشی خوبی از پلیس در آثار نمایشی دیده میشد؛ هیجانهایی که در «خواب و بیدار» دیدیم تا «کلانتر» و قصههای جنایی امثال شاهمحمدی و مهدی فخیمزاده و در سینما هم کارهای پلیسی و هیجانی زیادی روی پرده میرفتند؛ اما امروز حرف و حدیثهایی در برخی آثار تلویزیونی و سینمایی پلیس و دامنه مسئولیتهای این نیروی تلاشگر را زیر سؤال میبرد.
چرا در سریالی تلویزیونی جایگاه پلیس زیر سؤال میرود؟ یا در سینما با اشتباهات عدیدهای در فیلمها مواجه میشویم؟ مجتبی رشوند رئیس وقتِ ناجیهنر به این نکته اشاره میکرد که با معصوم نشاندادن پلیس در آثار تلویزیونی و سینمایی مخالف است.
پیش از آن تلویزیون تلهفیلمهایی روی آنتن میبرد که ژانر پلیسی و اکشن را در آن آثار، پیگیری میکرد. در چند سالِ اخیر، به مناسبت هفته ناجا، مینی سریالهایی روی آنتن میبرد. در سینما هم آثار خوبی روی پرده رفت که برخی از آنها مثلِ «متریشیش و نیم» بحثبرانگیز هم شد. اما نیازِ این مؤسسه، ساخت آثاری برای آگاه کردن مردم از طریق پروندههای واقعی است. کاری که بیشتر زمینه فرهنگسازی دارد؛ چرا که مهمترین هدف «ناجیهنر» از مشارکت و کمک به ساخت کارهای پلیسیِ درست، فرهنگسازی بوده است. نکتهای که امسال در فیلمهای جشنواره فیلم فجر هم دیده میشد که ابتدایِ فیلمها این عبارت برگرفته از «داستان واقعی» میآمد.
زیرا بار اصلی تمام اتفاقات در کشور بر دوش نیروی انتظامی است، مثلاً مشکلات در حوزه اقتصادی باعث افزایش سرقت میشود یا وقتی خشم زیاد میشود آمار نزاع بالا میرود و در بخشهای دیگر هم همین طور؛ برای همین مهم، فرهنگسازی لازم است؛ این مسیری که شروع شده و باید در ادامه راه، بیشتر به سراغِ پروندههای واقعی بروند.
تلویزیون نیاز به سریالهای خوبِ آگاهیدهنده با جزئیات دارد تا مردم را در جریان تبعات جرائم و اتفاقاتِ مختلف پلیسی و قضایی قرار دهد. برخی از آثار تلویزیون مردم را تنبل کرده چون این آثار را با جزئیات غیرضروری میسازند. قصهها به گونهای روایت میشوند که هنگامِ نتیجهگیری و اصلِ ماجرا سریال، به پایان میرسد. سریالی بهنام «دلدادگان» پخش میشد که شخصیتها بهخاطر کینه همدیگر را میکشتند و سرآخر هم بازیگر اصلی نیامد و پایان و نتیجهگیری و عقوبت ضدقهرمان هم مشخص نشد، این یعنی زیادهگویی بیتأثیر! این در مخاطب کمسنوسال آثار غیرقابل جبرانی در پی خواهد داشت.
یکی از اتفاقاتی که خیلی مهم است، همذاتپنداری مخاطبان تلویزیون و سینما با پلیسهایی است که روایت میشود. چقدر در این سالها موفق بودهاند؟ نباید پلیس را غیرواقعی و سفارشی نشان داد. باید فیلمسازان با مشاوره ناجیهنر و اهمیتدادن به این جایگاه مهم، فیلمسازیشان را پیش ببرند تا همهچیز بر مبنای واقعیت اتفاق بیفتد. هم آگاهیها ارتقاء پیدا کند و هم به نحو شایستهتر و بهتر، مردم با پلیسهای قهرمان روبرو شوند.
گاهی اوقات هم پلیس ضعیف و ناتوان نشان داده میشود. مصداقِ بارز آن انتقاداتی که به سریال «بوی باران» محمود معظمی وارد شد.اما کارهای نمایشی کوتاهی که سالها در تلویزیون ساخته میشد و بسیار طرفدار داشت؛ به نامِ «داداش سیا» معروف شد. بازگشت این آیتمهای نمایشی نیاز مبرم تلویزیون است. چرا که این آیتمها هم هشداردهنده بودند و هم تأثیرگذار!
البته نیاز است معاونت سیما، هر فصل سریالِ پلیسی درست و جذابی داشته باشد. همچنان که در جشنواره فیلم فجر، فضایِ قضایی و پلیسی توانست مخاطب را با خودش همراه کند.
محمدجواد شجری 6 ماهی است به عنوان مدیرعامل جدید مؤسسه فرهنگیهنری ناجیهنر، فعالیت میکند. او پیش از این در شهرستان قم به عنوان مسئول موسسه فرهنگی هنری شهدای ناجا مشغول به کار بوده است. او به چند نکته به مناسبت هفته ناجا، تشریح چند اثر تلویزیونی، توافق بر سرِ «داداش سیا» و اهدافی که به دنبالش است، اشاره کرد؛ مشروح آن در ادامه آمده است:
حضور سریالی به نام «رعد» در تلویزیون
محمدجواد شجری درباره آثاری که روی آنتن میرود، به خبرنگار تسنیم گفت: سریال «رعد» با موضوع گروگانگیری و تروریستی و کارگردانی اصغر نعیمی به شبکه یک سیما رسیده است. این سریال در 10 قسمت 45 دقیقهای پخش میشود. این سریال اپیزودمحور است و خط داستانی دارد که برای مخاطبان جذاب خواهد بود. فیلمهای کوتاه، تله فیلم و خیلی از مواردِنمایشی دیگر را درنظر گرفتهایم که به موضوعاتی درباره مواد مخدر، قاچاق کالا، آدم ربایی و حتی اتفاقاتِ مرسومی همچون اسلحه در عروسیها و ... میپردازد.
ساختِ آثار خیابان خلوتکن!
وی درباره رویکردی که ناجیهنر به دنبال تحقق آن است، توضیح داد: رویکردی که میخواهیم به آن دست پیدا کنیم و در دستور کار خواهیم داشت رویکرد ساختِ آثاری است که اکشنِ درجه یک باشند. یعنی به جایِ تعدد آثار، کار خوب درجه یکی ساخته شود که اصطلاحاً مردم را پایِ تلویزیون نگه دارد و خیابان خلوتکن باشد.
حضور در شبکه نمایشخانگی
مدیرعامل مؤسسه ناجیهنر به حضور در شبکه نمایشخانگی اشاره کرد و گفت: امروز با سریالهایی مثلِ «خونِ سرد» و یا «پوست شیر» که در شبکه نمایشخانگی منتشر شدهاند، همکاری داشتهایم. این رویه قرار است ادامهدار باشد و فضا را به رویِ جامعه هنری باز کردهایم که بیایند با همکاری یکدیگر کارهای درستی برای پلیس بسازیم و مخاطبِ علاقهمند به این حوزه، تماشاگرِ این نوع آثار باشند.
وی تأکید کرد: الان شما کارهایی مثلِ «خونِسرد» میبینید که پلیس را طوری به نمایش گذاشته، مردم دوستش دارند. باید اینطور پلیس را نشان داد که مردم بیشتر به نهادهای امنیتی و انتظامی اعتماد کنند. این اتفاق خودش آرامش و امنیت و اتحاد و نظم را در جامعه جاری و ساری میکند.
شجری با اشاره به اینکه پلیسهای قهرمان را معرفی میکنیم، گفت: آثاری قبلاٌ ساخته شده که اول پلیس را تخریب میکرد و بعد قهرمان را نشان میداد. در نتیجه آن لایه تخریبی میماند. ما به کمکِ جامعه هنری که خوشبختانه دایره ارتباط و تعاملمان محکمتر از گذشته شده، این اتفاق را رقم خواهیم زد و به این واسطه، پلیسهای قهرمان را معرفی میکنیم.
اهدافِ جدید ناجیهنر
او به چند هدفی که در ناجیهنر به دنبال تحققِ آناند اشاره و تأکید کرد: ما میخواهیم در بخشِ نمایشخانگی و سینما کارهای موفقیتآمیزی را ارائه کنیم. این انتظار را داریم هنرمندان ما در این حوزهها به سمت ما بیایند و سوژه بخواهند. ما فضا را برایشان باز میگذاریم. امروز بیشتر به سمتِ سوژهها و فیلمهای خارجی میروند و حتی از رویشان کپی میکنند، به جایآن بیایند و سوژه بگیرند و با آغوشِ باز، به آنها تجهیزات و امکانات خواهیم داد.
بازگشتِ داداش سیا
مدیر مؤسسه ناجیهنر همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا «داداش سیا» به آنتن تلویزیون برخواهد گشت، گفت: یک اختلافاتی میانِ ما و شرکت تولیدکننده این کاراکتر وجود داشت که هیچکدام نمیتوانستند به تنهایی کاری از پیش ببرند. خوشبختانه توافقاتی انجام شد که دوباره بتوانیم تولیداتی با این شخصیت داشته باشیم. البته کاراکترِ جدید دیگری هم طراحی میشود؛ موضوعات رانندگی را با «داداش سیا» و موضوعات دیگر را با این شخصیت تازهوارد پیش خواهیم برد.
به گزارش تسنیم، موسسه ناجیهنر در هفته پیشرو سریال، برنامه و تله فیلم و مستند تدارک دیده که البته چندی از آنها زودتر پخشِ خود را آغاز کردند. تله فیلم «پاراشوت»، تله فیلم «شب سرد»، تله فیلم «منج»، تله فیلم «سایههای سبز»، تله فیلم «محموله»، و تله فیلم «بقیه» روی آنتن میروند که بخشی از آنها همچون سالِ قبل از آنتن شبکه سه پخش خواهد شد. هنوز زمانِ قطعی پخش و کنداکتور آن مشخص نشده است.
جزئیات:
نگاهی به عملیات رعد جدیدترین سریال پلیسی تلویزیون
سریال عملیات رعد که از اوایل مرداد ماه در سکوت خبری و با مشارکت موسسه فرهنگی هنری ناجی هنر و سازمان صدا و سیما به شبکه یک سیما رسیده است. تصویربرداری این مجموعه در تهران ادامه دارد و به صورت همزمان تدوین و صدا گذاری توسط عوامل تولید در حال انجام است. عملیات رعد به کارگردانی اصغر نعیمی و تهیهکنندگی علی یاور با موضوع روایت پرونده های مهیج عملیات یگان ویژه فراجا است که در 10 قسمت از شبکه یک سیما پخش میشود.
در خلاصه داستان آن آمده است: یک گروهک تروریستی به قصد تخریب و ایجاد ناامنی در ایران را دارد که یک تیم ویژه از نوپو برای مقابله با آن وارد عمل میشود. مجید واشقانی، مهدی زمینپرداز، هادی دیباجی، ارسطو خوشرزم، شهروز ابراهیمی، مهشید جوادی و معصومه بافنده در این سریال به ایفای نقش میپردازند.
انتهای پیام/