دستاورد جدید پژوهشگران دانشگاه امیرکبیر در زمینه سلولهای بنیادی
پژوهشگران مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر، با بهرهگیری از فناوری مهندسی بافت و دانش سلولهای بنیادی موفق به ساخت داربست رسانا در سلولهای بدن شدند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ پژوهشگران مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر، با بهرهگیری از فناوری مهندسی بافت و دانش سلولهای بنیادی موفق به ساخت داربست رسانا در سلولهای بدن شدند.
اندامهای بدن انسان از ساختارهای مهندسی بافت مشابه داربست ساختمان تشکیل شده است. انتقال پیام یا محرکهای الکتریکی و بیوشیمیایی به سلولها، به وسیله این داربستهای رسانا میسر میشود.
ایمان شعبانی عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر اظهار کرد: در دنیا و در گذشته در زمینه پلیمرهای رسانا و کاربردشان در مهندسی بافت کار و فعالیت شده است اما اینکه از ترکیبات طبیعی به عنوان دوپاند یا بهبوددهنده رسانایی استفاده کرده و مشکل سمیت را حل کنند، سابقه قابل توجهی وجود ندارد و موادی که ما استفاده کردیم عمدتاً جدید و خلاقانه است.
این پژوهش روی بافتهای مختلف نتیجه داده است. برای مهندسی بافت عصب از آمینو اسیدی خاص استفاده شده است که به صورت طبیعی در همه بافتهای بدن مخصوصاً سیستم عصبی مرکزی وجود دارد. برای مهندسی بافت استخوان از ویتامینی استفاده شده است که در محیط کشت طبیعی سلولها، برای تمایز سلولهای بنیادی به استخوان وجود دارد. برای مهندسی بافت پوست از بایومولکولی استفاده کردیم که رنگ طبیعی است که در مواد غذایی موجود بوده و خاصیت آنتیباکتریال دارد.
از ردههای مختلف سلولهای بنیادی استفاده میشود که از جمله آن سلول بنیادی مشتق از بافت چربی است که به صورت گستردهای در مهندسی بافت استفاده میشود.
حاصل این تحقیقات در 5 پایاننامه تحصیلات تکمیلی، 5 مقاله ISI و 10 مقاله کنفرانسی منتشر شده است و این تحقیقات همچنان ادامه دارد. همچنین این طرح برگزیده ملی بیست و یکمین جشنواره بینالمللی رویان نیز معرفی شده است.
انتهای پیام/