سفر مخفیانه مقام انگلیسی به بیروت و دیدار با ژوزف عون/ اعتراض تند لبنان به اقدامات نامتعارف لندن
سفر ناگهانی و مشکوک یک مقام ارشد وزارت خارجه انگلیس به بیروت برای دیدار با فرمانده ارتش لبنان بدون اطلاع دولت و مقامات مربوطه در این کشور، اعتراض تند وزارت خارجه لبنان را به همراه داشت.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مداخله و نفوذ در موسسات رسمی و مهم لبنان و دور زدن قوانین آنها طی دهههای گذشته برای کشورهای غربی تبدیل به یک سیاست ثابت شده و این سیاست غربیها با تحت فشار قرار دادن لبنانیها در پروندههایی چون اصلاحات اقتصادی و آوارگان سوری و فساد مالی در بانک مرکزی و ... تقویت شده است؛ به طوری که کشورهای غربی بدون هیچ توجهی به استقلال و حاکمیت لبنان، در کار هر یک از نهادهای این کشور، از قوه قضاییه تا موسسه نظامی مداخله میکنند.
سفر مشکوک و سرزده مقام انگلیسی به بیروت
در همین راستا روزنامه الاخبار به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اواسط ماه گذشته وزارت خارجه انگلیس «ویجای رانگاراجان» مدیر بخش خاورمیانه در این وزارتخانه را به بیروت فرستاد تا نشستهای خصوصی با «ژوزف عون» فرمانده ارتش لبنان داشته باشد و از مرزهای لبنان و سوریه بازدید کند. این درحالی است که هیچ یک از مقامات لبنانی از سفر این مسئول انگلیسی به بیروت اطلاعی نداشتند. او همچنین با خانوادههای آوارگان سوری در لبنان دیدار کرده و وعده داد که انگلیس از آنها حمایت خواهد کرد.
مدیر بخش خاورمیانه وزارت خارجه انگلیس در دیدار با آوارگان سوری در چارچوب کمپینی که غربیها برای اسکان این آوارگان در لبنان و جلوگیری از بازگشت آنها به سوریه به راه انداختهاند، گفت، درحال حاضر شرایط سوریه برای پذیرایی از آوارگان به اندازه کافی مناسب نبوده و این کشور امن نیست. همچنین حمایت کشورهای کمککننده از آوارگان سوری در لبنان برای تامین هزینههای آنها کفایت میکند.
این دیپلمات انگلیسی که در بخش موسوم به «مبارزه با تروریسم» و پروندههای خاورمیانه در وزارت خارجه انگلیس فعالیت دارد، بیشتر گفتگوهای خود با فرمانده ارتش لبنان را به راههای حمایت از این ارتش اختصاص داد؛ درحالی که هیچگونه هماهنگی با مقامات مربوطه از جمله وزیر دفاع لبنان در این زمینه انجام نشده بود.
اما نکته قابل توجه آنجاست که این سفر فراتر از اصول دیپلماتیک بود؛ موضوعی که تبدیل به یک رویه ثابت در تعامل کشورهای اروپایی با لبنان شده است. از آنجایی که طرف انگلیسی سفر دیپلمات مذکور خود را صرفا با ژوزف عون هماهنگ کرده بود، هواپیمای حامل رانگاراجان در باند هواپیماهای شخصی در بیروت فرود آمد.
رانگاراجان بعد از ورود به بیروت به کاخ نخستوزیری لبنان رفت تا با «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت موقت لبنان و «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه این دولت دیدار کند. این مقامات لبنانی که اطلاعی از سفر دیپلمات مذکور انگلیسی نداشتند بعد از دیدن وی شوکه شدند. بعد از انجام تماسهای مربوطه با سفارت لبنان در لندن مشخص شد که این سفارتخانه نیز در جریان سفر رانگاراجان قرار نداشته است.
طبق اطلاعاتی که به روزنامه الاخبار رسیده، هدف رانگاراجان از دیدار با میقاتی، ایجاد یک پوشش برای هدف واقعی سفر وی در لبنان بوده و مشخص شد که او صرفا به دنبال دیدار با فرمانده ارتش و ایجاد یک سازوکار غیر رسمی برای همکاری محرمانه با او بوده است. این مسئول انگلیسی نیز همانند همه طرفهای غربی سفر ناگهانی خود به لبنان را اینگونه توجیه کرد که برقراری ارتباط با دستگاه نظامی لبنان نیازی به هماهنگی یا مشورت با مقامات دولتی یا وزارت دفاع لبنان ندارد. جالب توجه است که حتی خود فرمانده ارتش نیز به مقامات لبنان درباره سفر این دیپلمات انگلیسی چیزی نگفته بود.
بر اساس این گزارش، ویجای رانگاراجان با ژوزف عون درباره برنامه آینده انگلیس برای حمایت از ارتش لبنان و همکاریهای غیررسمی با آن صحبت کرده بود. وی همچنین درباره مشارکت انگلیس در ساخت برجهای ویژه یگانهای ارتش لبنان در مرز لبنان و سوریه صحبت کرد و دو طرف از این مرزها بازدید کردند. لازم به ذکر است که این برجها با حمایت انگلیس ساخته شدهاند و آمریکا مسئول نصب دوربینهای عظیم در آنها برای تحت نظر قرار دادن سازوکار ارتش لبنان در برجهای دیدهبانی است.
اما منابع آگاه گزارش دادند که آمریکاییها با این روش اطلاعات مورد نظر خود را از مرز لبنان و سوریه جمعآوری کرده و به مکانهای دیگری انتقال میدهند که اتاق نظامی تحت نظارت آمریکاییها در پایگاه نظامی «حامات» در شمال لبنان و یک پایگاه انگلیسی در قبرس، از جمله این مکانهاست.
اعتراض تند وزارت خارجه لبنان به اقدامات نامتعارف انگلیسیها
بعد از این سفر سرزده مقام ارشد انگلیسی به بیروت، وزیر خارجه دولت موقت لبنان با عجله سفیر انگلیس را احضار کرد و این درحالی است که سفیر انگلیس بدون اطلاع اواسط ماه گذشته بیروت را ترک کرده بود. این مسئله به شدت موجب اعتراض و خشم عبدالله بوحبیب شده و آن را نشانه بی احترامی انگلیس به دولت و موسسات لبنان دانست.
وزیر خارجه دولت پیشبرد امور لبنان خطاب به انگلیسیها گفت: آیا میپذیرید کشور دیگری با شما چنین رفتاری کند؟ چگونه یک مقام عالی رتبه انگلیسی بدون اطلاع وزارت خارجه لبنان به این کشور سفر میکند؟ او باید به شکل رسمی وارد فرودگاه بیروت میشد و مورد استقبال قرار میگرفت، نه اینکه مخفیانه بیاید و برود. چگونه میتوان پذیرفت که ارتش لبنان بدون اطلاع وزارت خارجه و بدون پوشش رسانهای، دیدار مخفیانه با یک مقام خارجی ترتیب دهد؟
بوحبیب در پایان خطاب به دیپلماسی انگلیسی گفت: آیا شما با ارتش لبنان به عنوان یک سازمان غیردولتی برخورد میکنید؟ ما بسیار متاسفیم که شما چنین اقداماتی انجام میدهید و انتظار نداشتیم سفارت شما به نهادهای رسمی در لبنان احترام نگذارد.
طبق اطلاعات موجود، پاسخ انگلیسیها به این اعتراض تند لبنان، مبهم و سردرگم بوده و مدعی شدند که اشتباهی رخ داده است. پیش از این وزیر خارجه دولت موقت لبنان با شماری از سفرای اروپایی از جمله سفیر انگلیس درباره پرونده آوارگان سوری در لبنان گفتگو کرده بود و طرف انگلیسی در این زمینه تاکید کرد که لبنان موظف است آوارگان سوری را اسکان و اقدامات لازم را برای ادغام آنها در جامعه لبنان انجام دهد.
این سخنان سفیر انگلیس به شدت خشم عبدالله بوحبیب را برانگیخته و گفت: شما از قبول مسئولیت خودداری میکنید. شما که 15 مهاجر را در کشور خود نگه نداشته و به رواندا بازگرداندید چگونه برای تعامل با پروندهای که فراتر از ظرفیتهای اقتصادی و سیاسی و امنیتی لبنان است به ما درس میدهید؟ آن هم درحالی که هیچ مانعی برای بازگشت آوارگان سوری به کشورشان وجود ندارد.
بعد از آن سفرای اروپایی موجی از هجمهها را ضد بوحبیب به راه انداختند و به گونهای رفتار کردند که انگار یک مقام ارشد دولتی در داخل لبنان هستند نه یک سفیر و دیپلمات خارجی. در همین زمینه «آندریاس کندل» سفیر آلمان بوحبیب را مورد توبیخ و توهین قرار داد که با واکنش نجیب میقاتی همراه شد و میقاتی با احضار کندل از او خواست تا به اصول دیپلماتیک احترام بگذارد. اما دولت آلمان بعد از اطلاع از این موضوع میقاتی را تحت فشار قرار داد تا از این موضع خود عقب نشینی و از سفیر آلمان دلجویی کند.
این اقدام میقاتی موجب تشدید سیاست مداخلهجویانه و البته متجاوزانه سفارت آلمان و همه سفارتخانههای غربی شده و نتیجه آن است که این طرفها اکنون بدون ترس از هیچگونه پاسخگویی در همه امور و نهادهای لبنان از جمله قوه قضاییه مداخله میکنند.
انتهای پیام/