تحولات اوکراین| ناتو بهچهقیمتی به حمایت از کییف ادامه میدهد؟
ارائه کشتی ضدمین از هلند به اوکراین، توافق کییف و آنکارا درباره تولید پهپاد، تلاش ایتالیا برای آغاز مذاکرات صلح اوکراین، ادامه کمک نظامی لندن به کییف و مخالفت ۱۹ نماینده کنگره با انتقال مهمات خوشهای به اوکراین، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه آمریکایی "پولیتیکو" گزارش داده است که برخی از متحدان ایالات متحده در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی نگران این هستند که تا چهزمان و بهچهقیمتی باید به حمایت نظامی از اوکراین ادامه داد.
بهنوشته این نشریه، روند اوضاع پیرامون حمایت از کییف در این ائتلاف در آستانه نشست سران ناتو که در تاریخ 11 تا 12 جولای (21ـ20 تیر ماه) در ویلنیوس برگزار میشود، پیچیدهتر شده است.
در این مقاله آمده است: تعداد قابلتوجهی از نمایندگان جمهوریخواه در کنگره آمریکا ـ بهویژه شرکتکنندگان اصلی در رقابت ریاستجمهوری از این حزب ـ با ادامه کمک نظامی به اوکراین مخالف هستند. این موضعگیری «نگرانیهایی را میان متحدان اروپایی واشنگتن ایجاد کرده است» که مربوط به این واقعیت میشود که رئیسجمهور بعدی آمریکا در انتخابات نوامبر آینده ممکن است جمهوریخواه باشد و این نتیجه میتواند منجر به «ایجاد شکاف میان اعضای ناتو شود».
پولیتیکو یادآور شده است، این هفته در پایتخت جمهوری لیتوانی، «در جریان مباحثات بر سر اینکه آیا باید راهی برای عضویت اوکراین در ناتو باز شود یا خیر، اختلافات شدیدی وجود خواهد داشت». اجلاس سران در ویلنیوس در پسزمینه «عدم موفقیت ضدحمله ارتش اوکراین که با کندی پیش میرود و انتظارات حامیان غربی کییف را برآورده نکرده است و بسیاری از نیروهای نظامی اوکراینی حتی در ردههای بالا خسته شده یا پس از تقریباً 18 ماه درگیری نظامی، قادر به ادامه جنگ نیستند، برگزار میشود و در چنین شرایطی، نتیجه این نشست برای کییف اهمیت حیاتی خواهد داشت.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز جمعه اعلام کرد که رهبران کشورهای عضو در نشست ویلنیوس، بسته حمایتی چندسالهای را تصویب خواهند کرد که اوکراین را قویتر و به ائتلاف نزدیکتر خواهد کرد.
این در حالی است که روز گذشته، شنبه، کیم داتکام، تاجر معروف آلمانی ابراز عقیده کرد که مخالفت با توافق صلح با روسیه توسط ولادیمیر زلنسکی یک اشتباه احمقانه بود. بهعقیده وی، اگر تلاش رئیسجمهوری اوکراین برای کشاندن ناتو به درگیری با روسیه شکست بخورد، روزهای ریاستجمهوری او به شمارش معکوس خواهد افتاد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به پانصد و یکمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
وزیر دفاع اوکراین از دریافت کشتی نظامی از هلند در آینده نزدیک خبر داد
آلکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین اعلام کرد که هلند قصد دارد کشتیهای ضدمین را بهعنوان کمک نظامی به کییف ارائه دهد. وی گفت: «دو کشتی ضدمین با پرچم اوکراین و با خدمه اوکراینی در انگلستان هستند، و بهزودی به همین تعداد کشتی نیز از دولت هلند دریافت خواهیم کرد، فقط مانده که زیردریایی تحویل بگیریم.»
روز گذشته، شنبه گزارش شد که هلند و اوکراین تاریخی را برای شروع آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با جنگنده F-16 تعیین کردند.
پیش از این، در اوایل ماه جولای، آمستردام بسته کمک نظامی جدیدی را بهارزش بیش از 118 میلیون یورو برای اوکراین اعلام کرد که از این مبلغ 83 میلیون یورو بهمنظور مراقبتهای پزشکی، 58 میلیون یورو برای بازسازی زیرساختارها و 25 میلیون یوروی دیگر برای تأمین تجهیزات پزشکی و پشتیبانی بیمارستانهای سیار و 10 میلیون یورو برای کمکهای اضطراری اختصاص خواهد یافت.
کییف و آنکارا تفاهمنامهای برای توسعه تولید پهپاد در اوکراین امضا کردند
الکساندر کامیشین، وزیر صنایع استراتژیک اوکراین شب گذشته، شنبه، اعلام کرد که کییف و آنکارا تفاهمنامهای را بهمنظور توسعه تولید هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) در خاک اوکراین امضا کردند.
وی در کانال تلگرامی خود نوشت: تفاهمنامهای با وزارت صنعت و فناوری جمهوری ترکیه در رابطه با توسعه تولید پهپاد در خاک اوکراین امضا کردم.
یک روز قبل از آن، جمعه، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه با ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین دیدار و گفتگو کرد که مذاکرات آنها بیش از 2.5 ساعت به طول انجامید.
ایتالیا در تلاش است فضای مناسبی برای گفتگو در مورد اوکراین ایجاد کند
آنتونیو تایانی، معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه ایتالیا اعلام کرد که شرایط مساعدی را برای آغاز مذاکرات درباره اوکراین نمیبیند.
او شب گذشته در مصاحبه با خبرگزاری آنسا گفت: ما برای ایجاد فضایی مناسب بهمنظور گفتگو پیرامون اوکراین تلاش میکنیم، البته ما باید صادق باشیم، در این مرحله، شرایط برای آغاز مذاکرات مساعد نیست.
تایانی افزود: دولت ایتالیا حمایت خود را از مقامات اوکراین در ایجاد "شرایط مذاکرات در مسیر صلح عادلانه و پایدار" اعلام کرد. ما از «فرمول صلح» رئیس جمهور (اوکراین) ولودیمیر زلنسکی حمایت میکنیم.
وی ابراز نگرانی کرد که جنگ در اوکراین تأثیر شدیدی بر امنیت بینالمللی انرژی و غذا در جهان داشته است. وزیر خارجه ایتالیا با اشاره به وجود مشارکت اقتصادی بزرگ بین دولتهای روسیه و ایتالیا قبل از درگیری اوکراین، تأکید کرد: ایتالیا با مردم روسیه در جنگ نیست.
علاوه بر این، وی "از مقامات پکن نیز خواست نقشی سازندهتر در پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین ایفا کنند".
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ترکیه و آمریکا
دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه ترکیه شب گذشته اعلام کرد که هاکان فیدان، وزیر خارجه و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، با یکدیگر تلفنی مذاکره کردند.
بر اساس این اطلاعات، در جریان این مذاکرات، موضوعاتی مانند گسترش ناتو، نشست سران ائتلاف در ویلنیوس، تمدید مکانیسم کمکهای فرامرزی به سوریه از طریق سازمان ملل و البته آخرین تحولات پیرامون اوکراین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در جریان این گفتگو، دیپلماتهای بلندپایه ترکیه و آمریکا، اهمیت تمدید ابتکارعمل صادرات غلات از طریق دریای سیاه را که در تاریخ 17 جولای (26 تیر ماه) به پایان میرسد، نیز مورد توجه قرار گرفت.
امکان ازدستدادن بندر اودسا توسط اوکراین پس از نشست سران ناتو
سرهنگ داگلاس مکگرگور، مشاور سابق رئیس پنتاگون، شب گذشته، شنبه ابراز عقیده کرد که اگر ناتو در جریان نشست سران ویلنیوس اقدامات تحریکآمیزی علیه روسیه انجام دهد، اوکراین ممکن است با خسارات ارضی جدیدی روبهرو شود.
وی در مصاحبه با کانال یوتیوب Judging Freedom گفت: «تصمیم ناتو در اجلاس آتی ممکن است روسیه را مجبور به واکنش شدید کند و نظامیان این کشور یک حمله فعال دیگری را در اوکراین برای گرفتن بندر اودسا آغاز کنند. روسیه تمام منابع لازم برای این اقدام را در اختیار دارد و تنها تصمیم سیاسی دراینباره لازم است.»
بهعقیده مکگرگور، مسکو هنوز کنترل اودسا را بهدست نگرفته است، زیرا ولادیمیر پوتین بهخلاف غرب، بهدنبال تشدید بیشتر درگیری نظامی نیست و تنها قصد دارد از خاک کشور خود محافظت کند و تهدیدات را از روسیه دور سازد.
وعده سوناک درباره ادامه کمک نظامی انگلیس به اوکراین
ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس شب گذشته، شنبه، در اظهارنظر در رابطه با تأمین مهمات خوشهای برای کییف اعلام کرد که دولت بریتانیا به ارائه کمکهای نظامی خود به اوکراین ادامه خواهد داد.
طبق اطلاعات شبکه اسکای نیوز، او گفت: ما به نقش خود در حمایت از اوکراین در برابر روسیه ادامه خواهیم داد، اما این کار را با ارائه تانکهای جنگی سنگین و اخیراً تسلیحات دوربرد انجام میدهیم، امیدواریم همه کشورها بتوانند به حمایت از اوکراین ادامه دهند.
سوناک همچنین یادآور شد که انگلیس کنوانسیون مربوط به عدم استفاده از مهمات خوشهای را امضا کرده است و استفاده از چنین سلاحهایی را تأیید نمیکند.
این شبکه یادآور شد که نخست وزیر سوناک روز دوشنبه، 10 جولای و قبل از برگزاری نشست سران ناتو در لندن با جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده ملاقات خواهد کرد. در واشنگتن نیز یادآور شدند که بایدن در حاشیه نشست سران لیتوانی قصد دارد با همه رهبران کشورهای ناتو و همچنین با تعدادی از سران کشورهای شریک از اروپا و منطقه آسیا و اقیانوسیه دیدار و گفتگو کند.
کرملین: شکستهای روزانه ارتش اوکراین در ضدحمله ادامه دارد
دیمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی رئیسجمهوری روسیه اعلام کرد که نیروهای نظامی اوکراین هر روز با شکستهای جدیدی در اجرای ضدحمله خود مواجه میشوند.
پسکوف در مصاحبه با خبرگزاری ریانووستی گفت: «تصمیمگیری برای استرداد فرماندهان آزوف (که در روسیه یک سازمان تروریستی ممنوعه شناخته میشود) به [ولودیمیر] زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، بهخلاف توافقات موجود، برای بازگرداندن آنها به اوکراین، البته مستقیماً به شکست آنها در اجرای حمله مربوط میشود که نیروهای اوکراینی در زمان حاضر هر روز با آن روبهرو هستند.»
سخنگوی کرملین با ابراز اینکه روسیه درک میکند که ترکیه بهعنوان یکی از اعضای ناتو از این طریق همبستگی خود را با این ائتلاف نشان میدهد، اضافه کرد: «مسلماً مقدمات نشست سران ناتو در حال انجام است و البته در چارچوب این آمادگی، فشار زیادی بر ترکیه وارد میشود و البته خود ترکیه نیز از این طریق و بهعنوان یک کشور عضو ناتو همبستگی خود را با پیمان آتلانتیک شمالی نشان میدهد، و ما این را بهخوبی درک میکنیم.»
پسکوف با تصریح به اینکه بازگشت فرماندهان آزوف از ترکیه به اوکراین نقض مفاد توافقات انجامشده است، یادآور شد: هیچ کس روسیه را در خصوص بازگشت پنج فرمانده آزوف به اوکراین که پس از تبادل اسرا در ترکیه بودند، مطلع نکرده است.
روز شنبه رئیسجمهوری اوکراین از بازگشت پنج تن از فرماندهان تیپ آزوف از ترکیه به این کشور خبر داد. او تصاویری از دیدار خود با آنها در استانبول منتشر کرد.
تأکید سفیر اسرائیل درخصوص عدمارسال سلاح به کییف
مایکل برادسکی، سفیر اسرائیل (رژیم صهیونیستی) در کییف اعلام کرد که مقامات اسرائیلی نمیتوانند مانند کشورهای عضو ناتو به اوکراین تسلیحات بفرستند، زیرا بهطور منظم در حال اجرای عملیات و درگیری نظامی هستند.
وی در مصاحبه با یک نشریه اوکراینی گفت: «لطفاً توجه داشته باشید که 99 درصد از کشورهایی که به اوکراین تسلیحات میدهند، اعضای ائتلاف ناتو هستند، اول از همه، آنها بهخلاف کشور من نمیجنگند، اسرائیل کشور در حال جنگ است و همین چند روز قبل عملیات دیگری در شهر جنین به پایان رسید.»
سفیر همچنین ادامه داد: در صورت وقوع تجاوز، اسرائیل بهخلاف کشورهای ناتو که در یک پیمان امنیت جمعی از آنها محافظت میشود، بهتنهایی و با تکیه بر توان نظامی خود باید از خود دفاع کند.
این دیپلمات در پایان گفت: «بنابراین، برخورد با اسرائیل با همان استانداردهایی که اوکراین با کشورهای ناتو برخورد میکند، اشتباه است.»
از آغاز سال 2022، اوکراین بارها از مقامات اسرائیلی خواسته است به آنها تسلیحات، از جمله سامانههای دفاع هوایی بدهد، اما بهطور مداوم با این درخواست مخالفت شده است. مقامات تلآویو یادآور شدهاند که با توجه به منافع امنیت ملی خود، در رابطه با کییف، خود را به تأمین کمکهای انساندوستانه و تجهیزات غیرکشنده محدود میکنند، بهویژه، اسرائیل قول داده است که به اوکراین در استقرار یک سیستم هشدار حمله هوایی پیشرفته در مناطق غیرنظامی کمک کند.
مخالفت گروهی از اعضای کنگره آمریکا با انتقال مهمات خوشهای به اوکراین
19 تن از نمایندگان مجلس نمایندگان کنگره آمریکا با انتقال مهمات خوشهای به اوکراین مخالفت کردند. آنها بیانیه خود در این رابطه را روز شنبه منتشر کردند.
در این سند آمده است: «ایالات متحده خود را متعهد به رهبری در دفاع از حقوق بشر میداند، البته این تعهد باید شامل امتناع از انتقال مهمات خوشهای باشد که طبق طراحی خود خطرات جدی برای مردم غیرنظامی در منطقه مورد استفاده دارد.»
نمایندگان کنگره آمریکا یادآور شدند که استفاده از مهمات خوشهای در بیش از 100 کشور جهان بهدلیل خطراتی که میتوانند برای غیرنظامیان داشته باشند، ممنوع است. اعضای کنگره تأکید کردند: «اعلامیه کاخ سفید خلاف محدودیتهای کنگره در مورد انتقال این نوع سلاحها است و بهطور جدی رهبری اخلاقی کشور ما را تضعیف میکند، این امر نشان میدهد که هنوز برای اعمال فشار بر دولت ایالات متحده در خصوص پیوستن به جامعه بینالمللی در زمینه ممنوعیت استفاده از مهمات خوشهای باید تلاش کرد.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که واشنگتن مهمات خوشهای را به اوکراین منتقل خواهد کرد. بهگفته وی، کییف تضمینهایی برای استفاده مسئولانه از آنها داده است.
این در حالی است که بهعقیده یک کارشناس نظامی، ارسال مهمات خوشهای به اوکراین تلاشی برای ایجاد برتری کییف در میدان نبرد است، ولی بهای این برتری نظامی بسیار سنگین خواهد بود. بهعقیده این کارشناس، تضمین کییف مبنی بر استفاده محتاطانه از این نوع گلولهها نیز قابل اعتماد نیست، زیرا ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین "آماده است در این لحظه هر چیزی را که میخواهید قول دهد تا به سلاح مورد نیاز خود دست یابد."
استفاده از مهمات خوشهای بر اساس کنوانسیون مصوبه اول آگوست سال 2010 ممنوع است، این سند توسط 123 کشور امضا شده است، البته تنها 110 کشور آن را تصویب کردهاند و از بین کشورهای اروپایی: آذربایجان، ارمنستان، بلاروس، یونان، گرجستان، جمهوری لتونی، لهستان، روسیه، رومانی، صربستان، ترکیه، اوکراین، فنلاند و استونی این سند را امضا نکردهاند.
انتهای پیام/+